Hlavní obsah

Američané je milují, Evropa vůbec nezná – zapomenuté Britské Panenské ostrovy

Karibik je krásný, ale plný turistů. Na nejznámějších plážích Jamajky, Kuby nebo Dominikány bývá plno a člověk musí klidné místo hledat. Pro Britské Panenské ostrovy tato charakteristika ale neplatí. Sice sem ve velkém jezdí Američané, Evropa je ale téměř ignoruje – na krásných plážích tak zbývá spousta místa.

Foto: redagainPatti

Britské panenské ostrovy - Američané sem rádi jezdí na dovolenou, Evropané o nich příliš neví.

Článek

Britské Panenské ostrovy jsou – navzdory svému názvu – pro Evropu téměř zapomenutý kout Karibiku. Místo mimo hlavní proud turistů jim ale svědčí, zachovávají si svou atmosféru, kterou tu turisté mohou nasávat na krásných plážích a v luxusních resortech.

Britské Panenské ostrovy tvoří na padesátku ostrovů a ostrůvků. Největším z nich je ostrov Tortora, na kterém zároveň leží i hlavní město Road Town. Většina obyvatel žije právě tady, na ostatních ostrůvcích už je obyvatel poskrovnu – což samozřejmě vyhovuje i turistům, kteří sem přijíždějí nejčastěji právě ze Států.

Evropa Britské Panenské ostrovy nezná

Písečné pláže, barevné korálové útesy, příjemné podnebí, průzračné moře nebo vodní sporty – je jasné, co sem náročné Američany táhne. V Evropě ale tyto ostrovy zatím k nejznámějším destinacím nepatří.

Foto: www.scenicrunway.com

Takhle vypadá přístav na hlavním ostrově Tortora. Připlouvají sem i zaoceánské parníky.

Zájem turistů ostrovům neškodí. Naopak. Místní ekonomika je totiž na turistickém ruchu závislá. To ovšem neznamená, že tu o sebe cizinci na plážích zakopávají. Britské Panenské ostrovy mají kapacitu, potenciál i možnosti, jak turisty bez problémů „rozmístit“. Ti si tak mohou vybrat mezi obydlenými ostrovy (těch je 15), liduprázdnými ostrůvky nebo jednoduše vyrazit tam, kde je na pláži pouze bar. Stačí si půjčit loď.

Karibikem se budou pohybovat také účastníci unikátní cesty kolem světa za 24 dní, která koncem března 2012 odstartovala. Zjistěte více v seriálu Unikátní cesta kolem světa za 24 dní začíná: První zastávka - Svatá Lucie.

Karibská party za svitu měsíce

Dovolená v soukromí je tady samozřejmostí. A koho by snad ale přece jenom přestala bavit samota, může i na Britských Panenských ostrovech vyrazit třeba za nočním životem. Na Tortole je k tomu místo jako stvořené - místní oblast Cane Garden Bay je proslulá pravými karibskými plážovými párty za svitu měsíce.

Kam jezdí milionáři a filmové hvězdy?
Virgin Gorda je mezi ostatními královnou krásy. Každoročně tady tráví dovolenou milionáři a filmové hvězdy. Přesto si zachovává punc nedotčenosti a to díky skupině mimořádných národních parků.
Foto: ESO travel

Do ruky koktejl a pohoda může začít. Britské panenské ostrovy Evropa ještě neobjevila.

Mezi další turisty oblíbené ostrovy patří Jost Van Dyke nebo Anegada, kde čas příjemně utíká, zatímco si v houpací síti vychutnáváte výtečný koktejl s karibským rumem.

Osobitá atmosféra a vysoká životní úroveň 

Nuda na ostrovech nepřichází v úvahu ani přes den. Místní klima z nich dělá ráj pro plachtění, podvodní bohatství zase uspokojí i ty nejnáročnější potápěče. Orientační cena za ponor s kyslíkovou bombou a výstrojí je asi 65 dolarů.

Vydejte se na další exotické ostrovy!

Pokud budete chtít vyměnit vodní radovánky za kratochvíle na pevnině, vydejte se na túru třeba na nejvyšší vrchol ostrovů – Sage Mountain obklopuje i unikátní národní park. Za prohlídku stojí také The Baths, přírodní komplex obrovských žulových kamenů, které vytvářejí romantická jezírka se slanou vodou.

Foto: www.travelimg.org

The Baths – přírodní komplex ohromných žulových kamenů. Člověk si tady připadá jako trpaslík.

Jako i jinde v Karibiku, také tady jsou místní obyvatelé přátelští a vřelí. V jednom aspektu se ale od ostatních karibských zemí liší. Zatímco ty se v mnoha případech potýkají s chudobou, Britské Panenské ostrovy se mohou chlubit vysokou životní úrovní. Souostroví si i přes velký zájem turistů dokázalo zachovat nedotčený ráz a jeho příjemnou a osobitou atmosféru si tak každý vychutná i navzdory jeho popularitě v USA.

Inzertní sdělení: Zajímavé zájezdy do Karibiku

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů do Karibiku:

Vydejte se na Britské Panenské ostrovy a užijte si soukromí a pobyt nerušený spoustou turistů. Vyberte si hotel podle svého – jednoduchý penzion, nebo luxusní resort pro nejnáročnější.

Poznejte Barbados. Karibský klenot, který získává na oblibě. Nádherné dlouhé pláže, luxusní plážové resorty, stín kokosových palem. Vítejte v ráji!

Ostrov, kde se snoubí francouzský šarm s karibským temperamentem je skvělým místem pro dovolenou všech, kteří se nespokojí s průměrem. Dovolená bez kompromisů!

Čtěte dále:

Dále čtěte o letovisku Búzios, o Zlaté pagodě a o nejslavnějších stadionech planety. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Autor: Petra Novotná & Tomáš Cikán

Anketa

Jsou pro vás Britské Panenské ostrovy tou ideální destinací?
Ano, dovolenou sem plánuju
18,6 %
Ne, jsou na mě moc klidné
0,7 %
Ne, jsou příliš drahé
74,1 %
Ne, znám lepší místa
6,6 %
Celkem hlasovalo 822 čtenářů.

Praktické informace - Britské Panenské ostrovy

Režim vstupu

Pro cestu na zapomenuté Britské Panenské ostrovy není třeba vízum. Stačí pouze letenka a pas platný minimálně ještě šest měsíců po očekávaném návratu.

Let

Hlavním městem je Road Town na největším ostrově Tortola. Přestože i sem se dá cestovat letadlem, většina mezinárodních letů přistává na ostrově Beef Island. Na cestě z Prahy sem je třeba počítat s přestupy. Cena letenky se pohybuje kolem 30 tisíc korun. Časový posun je oproti SEČ -6 hodin.

Měna

Přestože jsou Britské Panenské ostrovy už podle jména zámořským územím Velké Británie, je místní měnou americký dolar.

Jazyk

Oficiálním jazykem je angličtina.

Zdraví

Pro cestu na Britské Panenské ostrovy není zapotřebí žádné zvláštní očkování.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám