Hlavní obsah

Nejšikmější stavba světa není věž v Pise, ale luxusní mrakodrap v Abú Dhabí

Pokud vám věž v Pise připadá jako výstřední architektonický výstřelek, pak zřejmě omdlíte při pohledu na novou šikmou věž v Abú Dhabí. Je totiž čtyřikrát víc „nakřivo“ než ta italská. Narozdíl od ní její náklon není způsoben nestabilním podložím, ale odvážnou představivostí šejků ze Spojených arabských emirátů.

Foto: Capitalgate.ae

Sci-fi se stalo skutečností – věž Capital Gate je futuristický skvost.

Článek

160 metrů, 35 pater a náklon 18 stupňů – to je nový šikmý mrakodrap Capital Gate v Abú Dhabí v číslech. Žádný z těchto údajů ale nedokáže popsat, jak krásná a monumentální stavba to je. V dramatickém náklonu skleněných ploch se odráží mraky a s Capital Gate to ani nehne. Je na to totiž stavěná.

Nehne s ní ani vichr či zemětřesení, přestože při pohledu na ni budete mít možná závrať. Stavba je totiž sestavená ze stovek diagonálně navazujících panelů ve tvaru diamantu, které tvoří extrémně pevnou síť zvanou diagrid. Aby bylo možné zakřivení fasády, je každý díl vytvořený přesně na svoje místo, takže v celé věži nenajdete dva stejné kusy. Je tedy jasné, že celá stavba se zařadí k nejdražším svého druhu.

Zajímají vás extravagantní stavby? Podívejte se na některé z nich v dalších článcích:

Foto: Wikimedia Commons

Stavba šikmé věže se zařadila k těm nejdražším. Každý díl téhle skládačky je totiž originál.

To všechno podpírá středový pilíř, na jehož konstrukci bylo použito 15 tisíc kubických metrů betonu a 10 tisíc tun oceli. Další oporou je 2 metry tlustá železobetonová plošina a 490 ocelových sloupů, které jsou zapuštěny do hloubky 30 metrů. Věž je vychýlena z osy počínaje 12. patrem a její stavba byla dokončena tento rok. Zároveň se tak zapsala do Guinessovy knihy rekordů pod kolonku „nejšikmější stavba světa“.

A k čemu vlastně slouží? Přímo uvnitř najdete luxusní pěti hvězdičkový hotel Hyatt, na vrcholku Capital Gate se můžete vykoupat v přepychových bazénech a odreagovat se na krásných terasách. Jak je u podobných staveb zvykem, můžete tu přistát se soukromou helikoptérou. Věž je součástí obrovského obchodního komplexu u umělého mořského zálivu, a tak u jejího kořene můžou kotvit i milionářské jachty.

Čtěte dále:

Nedávno jsme psali také o nejzajímavějších místech pro lyžování, Jemenu nebo o nejluxusnějších wellness místech v Thajsku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Poznejte krásy Abú Dhabí na vlastní kůži!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Emirátů:

Hotel v krásné zahradě, přímo u písečné pláže, nedaleko golfové hřiště. V Abú Dhabí se budete cítit trochu jako v příběhu princezny Šeherezády.

Jeden z nejluxusnějších hotelů ve Spojených arabských emirátech se nachází v Abú Dhábí a jezdí sem často představitelé různých zemí při oficiálních návštěvách.

Nejluxusnější hotel světa připomíná svojí architekturou tvar plachetnice, leží na uměle vytvořeném ostrůvku a zábradlí jsou tu ze zlata.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Kdy nejčastěji vyrážíte na dovolenou?
V zimě - na lyže.
8 %
V zimě - za teplem do exotiky.
7,6 %
Před startem hlavní letní sezony.
11,7 %
V létě, v hlavní sezoně.
61,1 %
Na podzim.
11,6 %
Celkem hlasovalo 563 čtenářů.

Věž v Pise – italský originál

Foto: McPig

Šikmá věž v Pise je nakloněná jen o 3,5 stupňů. Ta v Abú Dhabí o 18!

I když už šikmá věž v Pise není rekordmanem co do naklonění, pořád je jedinečná. Narozdíl od novinky v Abú Dhabí je totiž její náklon nezáměrný. Naopak se mnoho stavitelů snažilo věž narovnat. Vrchol zvonice v Pise je odkloněn od vertikální osy zhruba o čtyři metry, když ji ale ve 12. století začali stavět, měla to být věž rovná jako pravítko. Nepevné podloží ale už během výstavby způsobilo naklonění stavby a tehdejší stavitelé se snažili náklon alespoň zmírnit. Není to tak dávno, co hrozilo kompletní zřícení věže, dnes je ale prý v bezpečí na dalších 300 let.

Související články

Výběr článků

Načítám