Hlavní obsah

Pět čínských nej? Rozhodně Zakázané město, vápencové homole a Čínská zeď

Procestovat Čínu, to je jako objet celou Evropu. Daleká země středu je totiž nejen zhruba stejně velká, za svými hranicemi navíc ukrývá také spousty rozmanitých kultur a přírodních krás. V jednu chvíli stojíte na vrcholku zelených kopců, jindy uprostřed vyprahlé pouště, mořský příboj se mísí s moderním ruchem velkoměst a o kus dál zní věčné ticho buddhistických chrámů. Objevte s námi jednu z nejstarších civilizací světa!

Článek

Až se jednoho dne rozhodnete vydat do Číny, vezměte si dovolenou minimálně na měsíc. Za kratší dobu totiž nikdy nemůžete stihnout ani zlomek toho, co Čína svým návštěvníkům nabízí. Tibetské rozjímání v majestátních Himalájích, švitoření malých trhovců ve vesničkách kdesi v podhůří, do oblak sahající mrakodrapy velkoměst. Ať už vaše výprava bude vydatná anebo se spokojíte jen s týdenní návštěvou, rozhodně nesmíte přijít o 5 čínských NEJ.

Mýty opředená Čínská zeď na úpatí hor

Samozřejmě – nic nepatří k Číně tolik jako tahle impozantní stavba. Nejen její délka (6352 km), ale hlavně krajina, kterou se dlouhá stařičká zeď proplétá, patří bezpochyby k divům světa. V Číně se vás o tom budou snažit všichni patřičně přesvědčit – tzv. „naháněči“ číhají na každém kroku a i když anglicky umí jen pár slov, nabízejí vám sami sebe jako vševědoucí průvodce.

Budou na vás pokřikovat „Badaling!“, ale tím se nesmíte nechat zlákat. Badaling je totiž malý, zrekonstruovaný úsek Čínské zdi, kam míří všechny davy turistů. Mnohem lépe a důkladněji zeď prozkoumáte v místech, kam žádné autobusy, nebo dokonce lanovky, nejezdí. Nebojte se proto a zkuste z hlavního tahu odbočit trochu dřív a objevte zchátralé kusy zdi, díky kterým si možná lépe uvědomíte ten kus historie před vámi. Zlatá střední cesta je pak úsek Simatái, kde sice jezdí i lanovka, ale lidí je tu podstatně méně, navíc tu najdete mnoho strážních věží.

Zakázané město dávných čínských dynastií

Zakázané město, sídlo 24 čínských císařů, najdete v nitru metropole Peking. Unikátní komplex palácových budov byl vystaven na počátku 15. století a své jméno získal prostě – dlouhých 500 let sem mohli jen příslušníci císařovy družiny. Původně bylo město postaveno ze dřeva a prý jste tu mohli najít 9999 místností. Bohužel bylo několikrát vypáleno a přestavováno, takže jeho dnešní podoba je spíše už jen dech beroucí náznak toho, jak neuvěřitelné muselo být Zakázané město kdysi dávno.

Multikulturní Lhasa – středobod tibetského světa

I tibetská Lhasa byla kdysi zakázaným městem, za jejími branami totiž bydleli dalajlámové. Po čínské invazi v roce 1959 ale 14. dalajláma musel tohle místo plné chrámů opustit. Zůstal tu ale palác Potala, který svým vzhledem připomíná pevnost – za bílými zdmi se ale skrývá na 1000 místností od školy mnichů po knihovnu a asi 10 000 svatyní.

Není proto divu, že polovinu obyvatelstva Lhasy tvořili mniši – i dnes jich tu potkáte mnoho, Lhasa je pořád duchovním centrem buddhismu. Ulice jsou dnes ale mnohem pestřejší – vedle mnichů se proplétají cestovatelé s obřími batohy, tibetští poutníci si podávají dveře s čínskými turisty. To vše se děje daleko od nám známého světa, ve výšce 3 650 metrů n.m.

Malebné vesničky uprostřed rýžových polí

Jako o pohádkové říši mluví o svém kraji Yixian místní lidé. Jižně od Žlutých hor se nachází údajně nejkrásnější místo na zemi – komplex tří malebných vesniček Xidi, Hongcun a Nanping, ležících ve zvlněné krajině mezi rýžovými políčky a bambusovými háji. Svou historickou krásou připomínají skanzen, ale přitom se tu vede normální život. Lidé zde žijí a pracují, někteří pěstují čaj a jiní prodávají vkusné suvenýry. Na vás pak je motat se křivolakými uličkami plnými pouličních malířů a procházet starými domky ze 14. století.

Plavba po řece Li mezi vápencovými homolemi

Městečko Yangshuo, obklopené rýží a čajem na polích, patří dnes už ke známým turistickým cílům. Větší kumulaci lidí se dá ale dobře uniknout právě na loďce po řece Li, která se vine zdejší fantastickou krajinou. Zelená rýžová pole a tmavé vápencové homole vás obklopí ze všech stran a vám nezbývá než žasnout. Kromě loďky si můžete také půjčit oblíbená kola a zajet k některé z homolí, jež ještě nemá jméno. Výběr je široký – bezejmenných útvarů je asi 20 tisíc.

Cestování po Číně je perfektní zážitek sám o sobě. Zdejší lidé vám se vším ochotně pomohou, někdy je dokonce budete muset odhánět. Komunismus, na jehož základě je Čína většinou prezentována, tu sice cítit je, ale hlavní doménou této prastaré země je paradoxně její pestrost a různorodost. Každý si tady najde něco – třeba důvod, proč se sem vrátit.

Co dalšího si nenechat ujít?
Cesta časem do středověkuMalé vesničky v oblasti Yixian jsou ojedinělým místem, kde se dodnes zachovala přirozená atmosféra čínského venkova. Před návštěvou vesniček je ale nutné si na policii v Tagkou koupit povolení. Následně je ještě potřeba zaplatit další peníze při vstupu do jednotlivých vesniček.
Noční přejezd vlakemDovolená v Číně by nebyla kompletní, kdybyste na vlastní kůži nepoznali velikost této země. Cestování vlakem je tu oblíbené a probíhá často v noci, v lůžkových vagónech. Večer ulehnete (koupíte-li si lístky s dostatečným předstihem) a ráno se probudíte – pořád v Číně, ale přitom úplně jinde.
Nákupní horečka v HongkonguLevné nákupy jsou nutnost, máte-li volné místo v kufru. Spotřební zboží je totiž v Číně velmi levné, pro mnohé je to skutečný ráj. Nejde přitom jenom o suvenýry, levně se tu dá nakoupit třeba i elektronika a samozřejmě oblečení. Pro nákupy se také velmi dobře hodí Hongkong.

Čtěte dále:

Všechna kouzla a taje Číny se do jednoho článku rozhodně nevejdou. Přečtěte si i další články, které se jim věnují:

Kromě Číny jsme nedávno psali také o Alžírsku, Falklandech, Santorini, Kamerunu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou v Číně a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Číny a okolí:

Historické památky Xi’anu a Pekingu, přírodní divy Guilinu, moderní tváře Šanghaje a Hongkongu. Maximum Číny za pouhé dva týdny.

Dvě rozdílné kultury, dva různé světy žijící v nucené pospolitosti. Neskutečné kontrasty ve způsobu života nelze popsat, musí se prožít.

Z hektického Šanghaje přes romantické Suzhou na výpravnou plavbu po Dlouhé řece zakončenou návštěvou známých rýžových teras a scénického Guilinu.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Která z čínských památek a zajímavostí by vás k návštěvě lákala nejvíc?
Velká čínská zeď
21,7 %
Zakázané město
23,9 %
Plavba po řece Li
23,1 %
Tibetský palác Potála
20,1 %
Terakotová armáda
7,3 %
Jiná
3,9 %
Celkem hlasovalo 980 čtenářů.

Čína - Praktické informace

Obrovská Čína se rozlohou vyrovná celé Evropě a žije v ní pětina všech obyvatel Země. Díky tomu tu ale najdete nejrůznější přírodní podmínky a spousty unikátních památek. Na severovýchodě se rozkládají pouště, na východě nížiny a na jihozápadě Himaláje. K tomu všemu ještě nesmíme zapomenout na okupovaný Tibet, který se zcela vymyká všemu ostatnímu.

Při cestě do této překrásné země nesmíte zapomenout anglicko – čínský slovník. Nejen že usnadníte konverzaci špatně jazykově vybaveným Číňanům, hlavně ale nikdy nebudete umět správně vyslovit čínská slova a obrázky. Z těchto důvodů je dobré nechat si od někoho „nakreslit“ třeba jméno vašeho hotelu apod.

Taje čínského kalendáře

Každý z nás už asi někdy slyšel, že rok, ve kterém se narodil, patří v čínském kalendáři nějakému zvířeti. Podle čínského zvěrokruhu totiž kraluje každému roku jiné zvíře – může to být tygr, buvol, pes, prase nebo třeba drak.

Samotný čínský kalendář je údajně nejstarší na světě, protože vznikl roku 2637 př. n. l. a na rozdíl od našeho, který se orientuje podle Slunce, čínský je sestaven podle pohybů Měsíce. Nový rok se slaví na konci ledna.

Čínské hůlky

Pokud v Číně dostanete chuť na nějakou z místních specialit, připravte se na jídelní hůlky. Nejčastěji se vyrábějí ze dřeva, bambusu a z plastu a užitečné jsou především pro ty z vás, kteří se snažíte zhubnout. Ne snad proto, že se pomocí hůlek nenajíte – až vás to Číňané naučí, najíte se, ale budete hůlkami brát jen malá sousta, nebudete hltat a budete jíst delší dobu, takže si vaše tělo stačí včas uvědomit, že už nemá hlad.

Související témata:

Související články

Osm nej, které v Maroku nesmíte vynechat

Čtěte dál a poradíme vám, jak si dovolenou v této zemí užít na maximum. Maroko nabízí to nejlepší ze severu Afriky. Můžete tady poznávat dávné památky, zapotit...

Výběr článků

Načítám