Hlavní obsah

Šest krymských nej, která změní vaše mínění o Ukrajině

ESO travel, Lucie Štěrbová

Když se řekne Ukrajina, vybaví se vám pouze černobylská katastrofa a ocelárny, které byly dříve základem sovětského těžkého průmyslu? Tak to je chyba. Ukrajina toho nabízí mnohem víc a každý rok se o tom přesvědčuje zhruba 16 miliónů turistů. A nejsou to jen Rusové. Po zrušení vízové povinnosti narůstá i počet turistů ze zemí EU a USA, kteří v této turisticky neprávem nedoceněné zemi tráví aktivní a dobrodružnou dovolenou.

Článek

V tomto článku dále najdete:

  • Sevastopol – nejhlídanější město
  • Bachčisaraj a nejznámější krymská fontána
  • Ukrajinské Pompeje“ – nejstarší ukrajinská památka
  • Nejutajovanější přístav v Balaklavě

Pravděpodobně nejvyhledávanější turistickou destinací této východoevropské země je poloostrov Krym se svým subtropickým podnebím, romantickým pobřežím, oblázkovými i písečnými plážemi, strmými skalními stěnami a v neposlední řadě i s množstvím historických staveb s bohatou minulostí.

Oblast, dříve často označovaná jako Taurida, byla už v dobách carského Ruska místem, kde carská rodina trávila léto. Ne nadarmo se jí přezdívá „Ruská riviéra“. Svou polohou byl Krym navíc vždy významnou křižovatkou obchodních cest, kde se střetávala východní kultura se západní. Nebudeme proto příliš přehánět, když ho označíme za tavící kotel mnoha národů, ve kterém vznikla pozoruhodná směs stylů a kultur.

A pokud vás ani předchozí výčet o kvalitách Krymu nepřesvědčil, pojďte s námi poznat 6 krymským nej.

NEJhlídanější ukrajinské město

Tímto přídomkem se mohl až do roku 1994 „pyšnit“ Sevastopol, město, které hrálo významnou úlohu v Krymské a později i v druhé světové válce. Za sovětské éry byl Sevastopol „zakázaným“ městem. Jeho obyvateli a návštěvníky byli jen vojáci, popřípadě lidé se zvláštním povolením. Až v roce 1994 došlo k jeho zpřístupnění civilistům. Ti tak dnes mohou obdivovat jak krásu pobřeží, tak sta a sta pomníků válečných hrdinů, které se v Sevastopolu nachází.

NEJznámější fontána

Bachčisarajská fontána. Vzpomínáte si na hodinu literatury a stejnojmennou poemu od Alexandra Puškina? A nejde jen o výplod básníkovi fantazie. Takzvaná „fontána slz“ skutečně stojí a to právě uprostřed orientálních zahrad chánského paláce - sídla tatarských chánů v krymském Bachčisaraji. Vystavěna prý byla chánem Girejem na počest jeho ze žárlivosti zavražděné manželky. A pokud vás jako turistu překvapí přítomnost islámské Velké mešity i s dvěma minarety, tak vězte, že Bachčisaraj je centrem islámského náboženství na Ukrajině.

Cestou necestou
I ukrajinská dopravní síť má své zvláštnosti a nej. Rozšířeným způsobem dopravy je tzv. maršrutka, kombinace taxíku a městské hromadné dopravy, která nejezdí podle jízdního řádu, ale podle potřeby po předem stanovených trasách. Na Krymu je navíc možné cestovat na nejdelší trolejbusové trati na světě. Ta měří 86 km a trolejbus tento úsek absolvuje za dvě a půl hodiny.

NEJstarší památka

Ukrajinské Pompeje“ nebo také „Ruská Trója“, i tak jsou nazývány ruiny antického města na předměstí Sevastopolu. To bylo vybudované před více než 2 500 lety a patřilo k nejvýznamnějším řeckým koloniím své doby. Dnes je toto místo známé jako Chersones Tauridský a to, že bývalo hlavním městem Tauridy, dodnes připomíná množství staveb. Jako turisté se zde můžete projít po zbytcích obranného valu, navštívit římský amfiteátr i řecký chrám.

Vzájemné ovlivňování řecké a římské kultury je zde cítit na každém kroku. Možná právě proto byl celý komplex v roce 2007 zvolený jako jeden ze sedmi divů Ukrajiny. Dnes ale hrozí „ukrajinským Pompejím“ kvůli mořské erozi a postupující městské zástavbě zánik.

NEJutajovanější přístav

V těsné blízkosti Balaklavského zálivu leží stejnojmenné město Balaklava, které stejně jako Sevastopol bylo až do 90. let turistům nepřístupné. V jeho okolí se nachází několik rozlehlých přírodních jeskyní, které byly v době SSSR využívány jako tajné základny a továrny jaderných ponorek. Dnes zde není po této činnosti ani stopa, a tak je turisticky nejvděčnějším místem v Balaklavě janovská pevnost Čembalo vybudovaná pravděpodobně ve 14. století.

Balaklava versus balaclava
V angličtině výraz balaclava znamená pletená kukla a vznikl v období Krymské války, kdy britské námořníky bojující v této oblasti sužovaly kruté mrazy. Jejich manželky jim proto pletly pokrývky hlavy, které později dostaly název právě podle místa, kde našly své upotřebení.

NEJvýznamnější konference

Krymské letovisko Jalta se stalo v únoru 1945 místem, kde se utvářely dějiny novodobé Evropy. Místem konání schůzky tří nejmocnějších mužů tehdejšího světa – Roosevelta, Churchilla a Stalina se stal jaltský palác Livadia. Ten byl původně vybudovaný jako carské letní sídlo v klasicistním stylu.

Dnes je hojně navštěvovanou turistickou památkou. A pokud vás už omrzí historické stavby, není nic jednoduššího než se vydat na známou pobřežní promenádu lemovanou subtropickou flórou – Jalta je díky své poloze a podnebí téměř dokonalým příkladem přímořského letoviska.

NEJvětší vzdálenost

Krymský poloostrov – to nejsou jen pláže a útesy na pobřeží. Pro milovníky trekkingu jsou ideální volbou Krymské hory se svými vápencovými a krasovými útvary. Jedním z nejnavštěvovanějších vrcholků je Aj-Petri (v překladu svatý Petr). K jeho oblíbenosti jistě přispívá i fakt, že až na vrchol vede lanovka, která má největší vzdálenost mezi jednotlivými podpěrnými sloupy v celé Evropě. Takže i v případě, že nepatříte mezi vyznavače pěších túr, není problém tento vrchol „pokořit“.

Ani tento výčet ale zdaleka nepokryje a nezachytí všechna ukrajinská nej. Pokud tedy máte čas a chuť, vydejte se do země, která není běžným turistickým cílem, ale o to víc vám toho může nabídnout.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Kypru, Tunisku, plavbě do Petrohradu, Maltě, Izraeli nebo Ugandě. Přehled všech článku naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Krym

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Krym:

Riviéra Ukrajiny. Pravá slovanská pohostinnost, příroda i památky. Krym nabízí v tomto ohledu to nejlepší z Ukrajiny.

Až na panenský konec světa. Vydejte se s námi na skutečný konec světa, kde se panenská příroda nedotčená lidskou činností obnažuje ve své původní kráse.

Návrat na východ. Dvě bývalé omšelé chlouby komunismu se změnily k nepoznání. Provedené rekonstrukce památek a modernizace mnohonásobně zvýšily zájem turistů.

Anketa

Chtěli byste se podívat na Krym?
Ano, pojedu tam letos na dovolenou
20 %
Ano, chtěl bych ho někdy navštívit
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, Krym mě vůbec neláká
20 %
Ne, řaději pojedu někam do tepla
20 %
Celkem hlasovalo 3605 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám