Hlavní obsah

Nejvyšší mrakodrapy USA: Budova s bytem za 2,3 miliardy i megahotel Donalda Trumpa

Po celém světě se neustále staví vyšší a vyšší budovy. Ani v Americe tomu není jinak. Empire State Building bývala nejvyšší na planetě po 41 let. One World Trade Center, které vyrostlo na místě padlých dvojčat Světového obchodního centra, se dnes pyšní titulem nejvyšší budovy na západní polokouli. Ty největší americké mrakodrapy mají i své příběhy. Pojďme si je vyprávět.

Foto: bigstock.com

One World Trade Center je ta nejvyšší věž na obrázku.

Článek

Podíváme se na pět nejvyšších budov Spojených států amerických. Začneme jedním z nejsilnějších příběhů začátku 21. století – příběhem One World Trade Center, které jako symbol vzdoru a památník zemřelých vyrostlo místo dnes již neexistujících dvojčat Světového obchodního centra.

1. One World Trade Center:

Začneme pěkně od začátku. Po dostavení v sedmdesátých letech bylo Světové obchodní centrum pár měsíců nejvyšší budovou světa, než ho překonala chicagská Sears Tower (nyní Willis Tower). Stala se ikonou Manhattanu, pravidelně do ní během pracovního týdne docházelo 50 tisíc lidí a dalších asi 150 tisíc návštěvníků.

Po tragických událostech z roku 2001 bylo rozhodnuto postavit nové, vyšší centrum. V listopadu 2014 se veřejně otevřelo a ukázalo vše, co ukrývá uvnitř, včetně místa, kam 11. září nedopadají žádné stíny, nebo vrcholových pater obrostlých přírodní zelení.

Foto: bigstock.com

Manhattan - modré moře a stavby sahající do nebes.

Nové stavbě se přezdívá věž Svobody a díky výšce 541,3 metru jí patří primát nejvyšší budovy na západní polokouli. Ve stopách je pak výška vyjádřena číslem 1776, což je odkaz tvůrců budovy na datum podepsání deklarace nezávislosti.

Budova, která stojí v blízkosti památníku 11. září, je nejdražší budovou planety, a to zejména kvůli bezpečnostním systémům a unikátní konstrukci, která odolá i nárazu letadla. Mimochodem, bezpečnost zajišťují systémy, které automaticky detekují všechna projíždějící auta, odložená zavazadla i osoby, které byly v minulosti trestně stíhané.

Foto: bigstock.com

Bez typické střechy Chrysler Building (patří mezi 10 nejvyšších staveb New Yorku - viz sloupek vpravo vedle článku) si ani nelze představit panorama Manhattanu.

2. Willis Tower: Hranatý gigant ve městě amerických Čechů

Druhou nejvyšší budovu USA nenajdeme v New Yorku, ale ve třetím nejlidnatějším městě země – Chicagu. Se 442 metry držela 24 let pozici nejvyšší budovy světa, pak ovšem začaly velké závody, titul získala severní věž newyorských dvojčat WTC. Dnes se o nejvyšší post soutěží hlavně v Asii.

Willis Tower známá zpočátku jako Sears Tower má nezaměnitelný hranatý design, 108 podlaží a je jedním z turisticky nejatraktivnějších míst v Chicagu. Mimochodem, Chicago je pro nás zajímavé nejen kvůli slavnému mrakodrapu, ale i díky početné české menšině, čtvrti Pilsen a několika českým restauracím, kavárnám a jiným podnikům vedeným krajany. Když daleko za oceánem slyšíte mateřštinu, vždycky to potěší.

Foto: bigstock.com

Černá perla Chicaga - Willis Tower.

3. 432 Park Avenue: Nejvyšší budova, ve které se dá bydlet

Mrakodrapy obvykle rostou proto, aby se v nich usídlili úředníci a zaměstnanci různých firem. Tahle budova ovšem nevznikla kvůli kancelářským prostorům, bydlí zde klasičtí nájemníci. Klasičtí? Především ti, kteří si tuto prominentní adresu mohou dovolit zaplatit – nejdražší byt zde makléři prodali za 95 miliónů dolarů, což při současném kurzu činí asi 2,3 miliardy korun.

Foto: bigstock.com

Za luxusní výhled se platí. Ceny dalších bytů se tu pohybují mezi 10 a 80 miliony dolarů.

Přečtěte si o dalších místech v různých koutech světa:

4. Trump International Hotel and Tower: Stane se její majitel prezidentem?

Čtvrtá nejvyšší budova Spojených států přitahuje pozornost především jménem jejího majitele – Donalda Trumpa, který se uchází o post 45. prezidenta země. Nutno podotknout, že si zatím vede velmi dobře, ač ho zpočátku političtí analytici nebrali příliš vážně.

Ale teď něco k příběhu vzniku. Trump, jak bychom od něj čekali, ohlásil koncem devadesátých let, že jeho nová věž se stane nejvyšší budovou světa. Útoky v září 2001 ho ovšem trochu vyděsili a raději nechal postavit „pouze“ 423 m vysoký čtvrtý nejvyšší mrakodrap USA.

Foto: bigstock.com

Trumpův hotel vidíme vzadu.

Majitel slevil z výšky, ovšem ne z kvality. Luxusní pětihvězdičkový hotel má v odborných publikacích ta nejvyšší hodnocení, místní restaurace zase sbírá michelinské hvězdy a jiná ocenění.

5. Empire State Building: Táhne jí na 90 let, přesto je o ni velký zájem

Slavná Empire State Building byla dostavěna a otevřena roku 1931. Teprve v roce 1972, tedy po více než 40 letech od slavnostního otevření, přišla o titul nejvyššího mrakodrapu světa. Podle původního plánu měla mít „jen“ osmdesát podlaží. Jeho tvůrci se nicméně rozhodli trumfnout stavitele budovy Chrysler Building, a tak celý projekt ještě o dvaadvacet pater nastavili.

Mimochodem, říká se, že William Lamb, který je autorem návrhu, nakvrhl celou budovu za necelé dva týdny. Historici to potvrzují, nicméně s dodatkem, že šlo vlastně jen o úpravu návrhů pro jinou stavbu.

Foto: bigstock.com

Empire State Building patří dnes páté místo mezi nejvyššími budovami USA. Ovšem je zároveň i tou nejvyhledávanější.

Ohromující ale byla i rychlost samotné stavby. Tři tisíce dělníků postupovaly rychlostí téměř pět pater za týden – a za jedenáct měsíců od započetí prací Empire State Building stál kompletně hotový. Ale prázdný. Hospodářská krize v kombinaci s vysokými cenami za pronájem hnaly firmy jinam. A budově se začalo posměšně přezdívat Empty (prázdná) State Building. Vše se ovšem otočilo a dnes zase patří k vyhledávaným adresám.

Foto: Daniel Schwen, commons.wikimedia.org

Empire State Building je pravděpodobně nejslavnější kancelářskou budovou světa.

Slavné budovy především v New Yorku jsou zkrátka ohromující a stojí za to je vidět. A to jsme ještě vynechali legendární „žehličku” nebo Chrysler Building se specifickou střechou, jež patří k nejpoutavějším bodům panoramatu Manhattanu.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Spojených států!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Ameriku a držitel prestižních ocenění TTG Trawel Awards za zájezdy do Asie a do Ameriky vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do USA:

Nechte si ukázat největší hity New Yorku, kterému se přezdívá „Big Apple”. Během prodlouženého víkendu se projdete po Times Square, Liberty Islandu se sochou Svobody a poznáte i slavné mrakodrapy jako Empire State Building nebo One World Trade Center.

Poleťte s námi na tento okouzlující výlet do fascinujícího města!

Je to pěkná otrava, čekat ve středu Evropy na dva tři teplé měsíce a pak se zase celý rok halit do teplého oblečení. Udělejte s tím něco, vydejte se poznat USA a zakončete cestu na vyhřátých píscích slunné Floridy. Zatočte se zimní náladou a udělejte si radost! Uvidíte přitom i luxusní losangeleské Beverly Hills.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejklikatější ulici v Americe, o 500 let starém mostu u vodopádů Modrého Nilu nebo o ostrově Mafia. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Navštívili jste už Spojené státy?
Ano, pracovně.
6,1 %
Ano, byl/a jsem tu na dovolené.
18,8 %
Ne, ale chci vyrazit.
27,2 %
Ne a ani mě nelákají.
47,9 %
Celkem hlasovalo 1189 čtenářů.

Nejvyšší budovy USA – top 10

1. One World Trade Center, New York City, 541 m

2. Willis Tower, Chicago, 442 m

3. 432 Park Avenue, New York City, 426 m

4. Trump International Hotel and Tower, Chicago, 423 m

5. Empire State Building, New York City, New York City, 381 m

6. Bank of America Tower, New York City, 366 m

7. Aon Center, Chicago, 346 m

8. John Hancock Center, Chicago, 344 m

9.-10. Chrysler Building, New York City, 319 m

9.-10. The New York Times Building, New York City, 319 m

Dotýkají se hvězd ve „Městě andělů“

New York City je ve statistice nejlidnatějších měst USA první, Chicago třetí. Na těchto místech stojí ty nejvyšší budovy celých Států. Ale co ve druhém Los Angeles? I tam můžeme vidět velké kolosy. Ukažme si tři z nich:

US Bank Tower

Tohle je nejen nejvyšší budova v Kalifornii, ale i světově nejvyšší budova s heliportem na střeše. Vrchol má v 310 metrech.

Two California Plaza

V Los Angeles je s 229 m za Aon Center (260 m) až třetí nejvyšší, ovšem má o něco rozmanitější využití – vedle hotelů poskytují prostor například prestižní umělecké škole. V letech 1997 a 2001 byly její věže vyhlášeny americkými budovami roku.

777 Tower

Není to žádný kolos, v rámci USA jde až o 96. nejvyšší budovu, nicméně vzhledem patří k nejoriginálnějším. Uvnitř ukrývá mimo jiné velmi působivou třípatrovou lobby z italského mramoru a 33 výtahů.

Související články

Výběr článků

Načítám