Hlavní obsah

Šest tisíc diamantů na stometrové věži se třpytí nad barmskými plážemi

Otevřeli ji skoro před 650 lety. Už tehdy vyvolávala údiv přihlížejících a za více než šest století se toho v tomto směru příliš nezměnilo. I dnes je zlatá Šweitigoumská pagoda největší stavební div širokého okolí. Třpytí se jako písek na nedalekém pobřeží. Pojďme se podívat, čím přitahuje ty, kteří měli původně v plánu jen strávit čas na exotické pláži.

Foto: bigstock.com

Zlato, rubíny, safíry, diamanty… takhle se třpytí Šweitigoumská pagoda.

Článek

Barma se v poslední době dere dopředu na žebříčku obliby exotických turistických destinací především díky plážím Ngapali a Ngwe Saung. A také díky velké zlaté pagodě, dominantě největšího města země.

Rangún či, chcete-li, Yangon, největší a bývalé hlavní město Myanmaru (dříve Barmy) leží u moře. Ale pláž a slaná voda nejsou jeho největším bohatstvím. To představuje právě pagoda s šesti tisíci diamanty a dalšími tisíci safírů a jiných drahých kamenů.

Foto: bigstock.com

Pagoda je ještě působivější ve večerním světle.

Na výšku měří asi 105 metrů a vyrůstá ze země mezi 64 menšími pagodami zbarvenými také zlatě. Zlato tady není jen barva na efekt, na povrch umístili stavitelé skutečně zlaté lístky, často v několika vrstvách. Královna Shin Sawbu prý dokonce přispěla množstvím zlata, které odpovídalo její váze.

Přečtěte si další články o Asii:

Yangon, anebo Rangún?
Možná ho znáte pod názvem Rangún. V roce 1989 ovšem došlo nejen k přejmenování státu, ale i jeho tehdejšího hlavního města (od roku 2005 je hlavním městem Neipyijto). Kulturním centrem ale Yangon zůstal.

Přežila všechno – i zemětřesení

Šweitigoumská pagoda (ve světě známá především pod názvem „Shwedagon“) sice otevřela své brány před asi 650 lety, nicméně její budování začalo už v 6. století. Dlouhá doba stavění se vyplatila – pagoda přečkala několik katastrof a nepříjemných událostí včetně silného zemětřesení.

Foto: bigstock.com

O pagody nemají v Barmě nouzi.

Ve 30. letech 20. století došlo k zevrubné rekonstrukci, a tak je stavba na dalších pár set let zase ve výborné kondici, připravena přivítat u bran další ohromené návštěvníky. Kdy je to k ní nejvíce táhne?

Nejlepší je prý k pagodě vyrazit v podvečer, počkat si na západ slunce, ve kterém je pagoda asi nejkrásnější z celého dne, pak si ji prohlédnout v záři reflektorů a hlavně – nasát atmosféru, která v bezprostředním okolí pagody v podvečer bývá. K tomu se proplétat mezi Barmánci, dát si něco dobrého k snědku u některého ze stánků a zastavit se a sledovat dění okolo sebe – tak se prožívá exotika!

Přečtěte si články o jiných koutech světa:

Foto: bigstock.com

Takhle vypadají pohodové pláže Ngwe Saung v Barmě.

Od zlatých pagod k chytání bronzu

Barma se stává žhavým hitem exotických dovolených především díky unikátnímu spojení zlatých pagod, honosných chrámů, tajemných mýtů (podle jednoho z nich Šweitigoumská pagoda ukrývá v základech osm Buddhových vlasů) a krásných pláží.

Co se týká pláží, hrají mezi nimi prim resorty Ngwe Saung a Ngapali. O nich se můžete dočíst více v bočním sloupci vpravo vedle článku. Možná zjistíte, že krása jihovýchodu Asie se neskrývá jen v Thajsku. Barma nabízí stejně zajímavá místa se službami na špičkové úrovni.

Foto: bigstock.com

Uvnitř rangúnské zlaté pagody se skrývá chrám, jedno z nejposvátnějších míst Barmy.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do celého světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Široká pláž přímo před hotelem, kouzelná barmská architektura a veškeré zázemí, to je Sunny Paradise Resort na pláži Ngwe Saung v Myanmaru.

Vydejte se tam s námi a ohřejte se uprostřed zimy u moře!

Užijte si zimu v teplém klimatu jihovýchodní Asie a vydejte se do Myanmaru na pláž Ngwe Saung.

Během jednoho týdne poznáte nejlepší resort země a krátce i jeho hlavní město Yangon se zlatými pagodami. Cena zájezdu je včetně letenek.

Čtěte dále: 

Přečtěte si o Mayské Riviéře, o plážích v USA nebo o nejslavnějších a nejdelších průplavech světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Chystáte se letos na dovolenou do zahraničí?
ano
70,4 %
ne
14,8 %
ještě nevím
14,8 %
Celkem hlasovalo 27 čtenářů.

Poznejte pláž nového tisíciletí a chytré slony

Co je nové, to je hezké. U 15 km dlouhé pláže Ngwe Saung to rozhodně platí. Tento resort se totiž otevřel teprve v březnu 2000, takže všechno září novotou a je přizpůsobeno potřebám jedenadvacátého století. I proto se tak mladá pláž už nyní dostala mezi nejoblíbenější rekreační centra v zemi.

Přesto si zachovala svůj půvab. Při cestě po stříbřitě bílém písku na pobřeží pobřeží potkáváme rybáře vytahující sítě se zachycenými mušlemi a v dohledu se rýsují 9 km vzdálené ostrůvky Calventuras.

Asi tak jsme si představovali plážový ráj a nenapadlo nás, že se do něj dostaneme právě v Barmě. Můžete si to ověřit a vydat se tam, sezóna této části světa je právě v plném proudu, nyní tam panují tam ideální podmínky.

Ngwe Saung ale není jen pro ty, co si chtějí odpočinout u moře. Umí i pobavit. Žije to tu nejen po setmění, ale i přes den. Za asi nejzábavnější atrakci můžeme označit nedaleký sloní kemp. Kdo pochybuje o inteligenci tlustokožců, měl by sem zajít. Vidět, co všechno dokážou, nakrmit je a povozit se – to je vážně zážitek.

Koloniální Ngapali jako by vypadlo z katalogu

Ngwe Saung z pozice barmské plážové jedničky sesadilo Ngapali, nejstarší resort v Barmě. Na zdejší bílé písky lemované linií palem jezdili už v koloniálních dobách britští důstojníci, pokuřovali doutníky, pili čaj o páté a užívali si chvíle mi o cvičiště a kasárny.

Uniformovaní džentlmeni sem už sice nechodí, pláž je ale přesto pořád oblíbená. Aby ne, vždyť ji omývají čisté vody Bengálského zálivu a v okolí lze pořád vidět výjevy jakoby vypadlé z romantických příběhů: dvoukoláky tažené voly, malé ručně vyráběné loďky, nezpevněné cesty vedoucí krajinou jako z katalogu.

Nezpevněných cest zde ale dost ubylo, Ngapali se snaží být moderním letoviskem s prvotřídním servisem a infrastrukturou. Má pro to dobré podmínky – zdejší tříkilometrová pláž se nachází asi 7 km od letiště Thadwe, kam dosedají stroje letící z Yangonu, největšího města země.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám