Hlavní obsah

Vejde se šestnáct lanovek do jednoho města? V Chile ano

Praha má jednu lanovku, Ostrava žádnou a druhé největší chilské město Valparaíso šestnáct! Tím drží světový rekord v počtu těchto zařízení v jednom městě. Najdeme tu také obrovský přístav, světový rekord i českou stopu.

Foto: TaniaRuiz (commons.wikimedia.org)

Valparaíso je hodně barevné město.

Článek

Ačkoliv má město průměrnou nadmořskou výšku 10 metrů, je obklopeno kopci a na některá místa se tak nedá dostat po silnici, pouze pěšky po strmých stezkách. Chilané si ale poradili.

První lanovku, poháněnou parou a jezdící po kolejích, postavili už v roce 1883. A udělali to dobře, protože funguje dodnes. Ve Valparaísu se ale setkáte i s obrovským přístavem.

Foto: bigstock.com

Jedna z valparaiských lanovek.

V devatenáctém století, kdy Chile získalo nezávislost na Španělsku, se přístav založený v šestnáctém století začal prudce rozvíjet. Ležel totiž na trase lodí, které obeplouvaly Jižní Ameriku okolo mysu Horn a Magellanova průlivu. Zlatá éra skončila po otevření Panamského průplavu, který nabízel pohodlnější cestu.

Foto: bigstock.com

Chile, to nejsou jen velká města a přístavy, ale také úžasné národní parky jako třeba Torres del Paine.

Do Valparaísa se dostala i Nobelova cena

Ve městě bydlel nejslavnější chilský spisovatel Pablo Neruda, nositel Nobelovy ceny a tvůrce, který si svůj pseudonym zvolil podle svého vzoru Jana Nerudy. Ve Valparaísu vzniklo z jeho pětipatrového domu muzeum nazvané La Sebastiana, které přináší vhled do duše tohoto zajímavého a excentrického člověka.

Zajímavé informace o Valparaísu:

  • Valparaíso má čtvrt milionu obyvatel a devět univerzit.
  • V minulém roce tady vypukl požár, který zničil stovky domů.
  • Jméno Valparaíso znamená buď Valdiviův ráj, nebo zkráceně Valův ráj a odkazuje na zakladatele města, kapitána Pedra de Valdivia.

Více než sto tisíc tučňáků hnízdí na jednom místě pod majákem

...a tím místem je přírodní rezervace Los Pingüinos. Nachází se na malém Magdalenině ostrově, jehož plocha je pouhý jeden kilometr čtvereční. Už jste asi poznali, že opouštíme slunné Valparaíso, vydáváme se na cestu dlouhou více než 3100 km, a to právě směrem k Los Pingüinos.

Podstupovat tuto cestu na vlastní pěst bývá celkem zdlouhavé a obtížné. Jako nejjednodušší se jeví využít služeb některé z cestovních kanceláří. V České republice působí i takové, které nabízejí například poznávací cestu z Chile na Antarktidu. Takový zájezd vám oproti individuálnímu ubere čas strávený na cestách a starosti s organizací.

Máte raději teplo? Přečtěte si články z jiných exotických lokalit:

Ale zpět k rezervaci. Tučňáci Magellanovi sem vždy v září a říjnu v počtu 120 tisíc jedinců připlavou, najdou si partnera, vyvedou mláďata a ke konci března se vracejí do moře. Ostrůvek poskytuje kromě pohledu na desetitisíce tučňáků a zápachu jejich trusu i setkání s zajímavým majákem. Ten má totiž poměrně neobvyklou červenou střechu a na samotném těle majáku je vodorovný červený pruh.

Foto: bigstock.com

Tučňáci Magellanovi patří mezi středně velké tučňáky s výškou od 61 do 76 cm a váhou 2,7 až 6,5 kg.

San Pedro má jen tři centimetry deště a čisté hvězdné nebe k tomu

Další z výletů, který může zpestřit cestu po Chile, vede do San Pedro de Atacama. Tam naprší za rok průměrně jen tři centimetry vody. Přesto v tomto městě na okraji pouště Atacama žijí lidé. A navíc je sídlo velmi vyhledávaným turistickým cílem, ačkoliv kvůli vysoké nadmořské výšce mohou lidé, kteří nejsou na podobné podmínky zvyklí, zažívat bolení hlavy nebo malátnost.

Poušť Atacama, která se před návštěvníky města otevírá, nabízí pohled na nekonečné solné pláně a vysoké hory. San Pedro je také jedno z nejtemnějších míst na světě a turisté se tak v noci vydávají do pouště pozorovat hvězdy na obloze neznečištěné světelným smogem.

Foto: bigstock.com

Měsíc? Ne, Valle de Luna poblíž San Pedro de Atacama.

San Pedro de Atacama a jeho okolí byly v předkolumbovské době nejrozvinutější částí Chile, i díky terasám vybudovaným na horských svazích. Pěstované plodiny hnojili obyvatelé lamím trusem.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do Ameriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Prožijte 12 báječných dnů mezi tučňáky, velrybami a tuleni v klidu a nádheře moří mezi ledovci. Dostanete se i na autentickou výzkumnou stanici.

Filipínský ostrov Bohol je jednou ze zastávek Cesty kolem světa, která z Prahy odstartuje v březnu 2016. A nebude to obyčejná cesta! Poletí se leteckým speciálem, bydlet se bude v nejlepších hotelech planety a za 25 dnů stihnou účastníci navštívit a poznat hned 10 destinací.

Jsou mezi nimi karibské ostrůvky, tajemné město Tikal, nádherná Havaj, Japonsko, Laos, Sydney, ale třeba i pohádkové Maledivy.

Míst je jen 64, téměř všechna jsou již zamluvená, tak si pospěšte!

Čtěte dále: 

Přečtěte si o deseti nejoblíbenějších místech v Karibiku, o tajemných mexických pyramidách nebo o tipech na dovolenou v roce 2016. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Ondřej Šmíd & Tomáš Cikán

Anketa

Dali jste si do nového roku cestovatelská předsevzetí?
ano, chci toho vidět co nejvíc
50,5 %
ne, nic takového mě ani nenapadlo
38,3 %
zatím ne
11,2 %
Celkem hlasovalo 107 čtenářů.

Zajímavá místa Chile - velryby mezi ledy a ostrov kostelů

Pozoruhodných míst najdeme v Chile, dokonce i na jeho mrazivém jihu, dost.Podíváme se na ně.

Fjordy, v nichž plavou velryby

Co má společného Chile a Norsko? Minimálně fjordy. Ty chilské jsou mnohdy jedinou přístupovou cestou do Patagonie. Výlety většinou vedou z města Puerto Montt přes dálnici Carretera Austral, potom lodí skrze národní park Laguna San Rafael a končí ve městě Puerto Natales. Během cesty skrze liduprázdné fjordy se turisté pokochají ledovci, pozorovat mohou zblízka mořské ptáky, lachtany a hlavně velryby. Vedle toho si vychutnají i romantické chvíle při západech slunce nad ledovým Tichým oceánem.

V chilských fjordech často potkáte velrybu jižní, která dorůstá až do 15 metrů a může vážit až 50 tun.

Ostrov ukrývá stovky kostelů

Španělští kolonizátoři a jezuitští misionáři, kteří je následovali, vybudovali v šestnáctém století na ostrově Chiloé poblíž pevninského území Chile stovky unikátních dřevěných kostelů v unikátním architektonickém stylu, čímž se snažili přinést křesťanství do soustroví Chiloé, a výsledkem byla směs katolického křesťanství a místních pohanských tradic. Kostely se díky izolaci ostrova zachovaly dodnes a od roku 2000 je UNESCO zařadilo na svůj seznam výjimečných světových památek.

Chiloé je pátý největší ostrov Jižní Ameriky a druhý největší v Chile. První obyvatelé sem z pevniny přišli zhruba před 7000 lety.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám