Hlavní obsah

Unikátní Čokoládové hory: Jak přišly ke svému „sladkému” jménu? A kde leží?

Je jich víc než tisíc a rozeseté v krajině jitří lidskou představivost. Jak vznikly? Proč se v jejich názvu odráží sladká pochoutka? Čokoládové hory na ostrově Bohol vyvolávají desítky otázek. Průvodci nicméně radí: „Neptejte se a užívejte si pohled na krajinu, která jako kdyby z oka vypadla fantaskní a pohádkové Středozemi!”

Foto: www.bigstockphoto.com

Čokoládové hory jsou jednou z největších atrakcí filipínského ostrova Bohol.

Článek

Mluví se o nich jako o novodobém divu světa, jsou porostlé trávou a neuvěřitelně pravidelné. Na druhou stranu jsou ale opředené otázkami, na které neznáme odpověď. Vždyť názory odborníků se rozcházejí už při určení přesného počtu.

Co zdroj, to jiné číslo. Někdo tvrdí, že jich je „jen“ 1268, jiní k tomuto číslu přihazují ještě minimálně pětistovku. A různí se i teorie o jejich vzniku – byť ta nejčastější mluví o tom, že Čokoládové hory vznikly erozí zdejšího korálového vápence.

Základní informace o Čokoládových horách

  • Čokoládových hor je kolem 1400
  • Dosahují výšky od 30 do 120 metrů
  • Jsou rozesety na ploše 50 km² mezi městy Carmen, Batuan a Sagbayan
  • Jsou porostlé zelenou trávou, která v průběhu dubna začíná hnědnout
  • Roku 1988 byly vyhlášeny jako 3. národní geologický monument Filipín
Foto: www.bigstockphoto.com

Odborníci se nedokážou shodnout ani na počtu kopečků, které v oblasti jsou. Jednotlivé údaje kolísají v řádech stovek kusů.

Když po sobě obři metají kamení

Jakmile se sem vypravíte a vylezete na vyhlídku na jeden z kopečků, bude vám úplně jedno, kolik kopců kolem vás je. Budou totiž všude, kam dohlédnete. Mnohem snáz také uvěříte docela jiné teorii o vzniku Čokoládových hor – podle místních pověstí jsou hory dílem obrů, kteří tu spolu bojovali a metali po sobě obrovské balvany. Co kámen, to jeden kopeček. Legenda sice tvrdí, že se oba velikáni po třech dnech usmířili, ale obrovské balvany už po sobě neuklidili.

Pro ještě větší romantiky pak koluje pověst o tom, že Čokoládové hory jsou vlastně zkamenělé slzy obra, který plakal pro smrt své milované. Ať už to bylo jakkoli, Čokoládové hory na filipínském ostrově Bohol jsou pod ochranou UNESCO, figurují na boholské vlajce a patří k tomu nejkrásnějšímu z celých Filipín.

Foto: www.bigstockphoto.com

V průběhu roku se barva trávy, která na nich roste, proměňuje. Od svěží zelené po čokoládově hnědou.

Zastávka na Cestě
Rádi byste na ostrov Bohol? Pak počítejte s tím, že cesta sem trvá několik desítek hodin. I proto bylo tohle „utajené” místo zařazené na seznam Cesty kolem světa v roce 2016. O co jde? V březnu 2016 odstartuje z Prahy letecký speciál, který během 25 dní přistane v 10 exotických destinacích. Pasažéři na jeho palubě si navíc mohou dopřát ohromný luxus nejlepších hotelů planety. I proto je míst na palubě jen 64 - a velmi rychle se plní. Stejně jako v předchozích čtyřech letech, kdy byl tento unikátní zájezd pokaždé vyprodán.

Nejkrásnější jsou po dešti

Mezi další lákadla ostrova Bohol patří třeba nejmenší opička světa - nártoun, který má v poměru k tělu ty největší oči na planetě. Mimochodem, kdyby byl stejný poměr zachovaný i u nás lidí, měli bychom oči velké jako grapefruity. Krásné jsou i zdejší nádherné písečné pláže, které budete mít téměř jen pro sebe. A na ostrově najdete další a další zajímavosti.

Foto: www.bigstockphoto.com

Ať se kouknete kamkoli, jsou všude - vždyť se rozprostírají na ploše 50 čtverečních kilometrů.

Pokud chcete zažít něco opravdu jedinečného, jeďte se k boholským čokoládovým kopcům podívat po dešti – z hor stoupá pára a kolem jejich vrcholků se tvoří i několik duh najednou. Půvab celé krajině pak dodává fakt, že na kopcích se všude povalují zkameněliny, které dřív byly součástí mořského dna.

Inzertní sdělení: Vydejte se k Čokoládovým horám!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky unikátních poznávacích zájezdů:

Filipínský ostrov Bohol je jednou ze zastávek Cesty kolem světa, která z Prahy odstartuje v březnu 2016. A nebude to obyčejná Cesta! Poletí se soukromým leteckým speciálem, bydlet se bude v nejlepších hotelech planety a za 25 dnů stihnou účastníci navštívit a poznat hned 10 destinací.

Jsou mezi nimi karibské ostrůvky, tajemné město Tikal, nádherná Havaj, Japonsko, Laos, Sydney, ale třeba i pohádkové Maledivy.

Míst je jen 64 a velmi rychle mizí! Poleťte s námi - na nejlepší dovolenou svého života!

Užijte si zimní dovolenou na exotickém ostrově Bohol! Strávíte deset nocí na ostrově, který zatím stojí mimo hlavní zájem turistů. Nádherné pláže s jemným pískem, luxusní resort a možnost vyrazit na výlet k Čokoládovým horám. Jak se vám tahle představa zamlouvá?

Čtěte dále:

Přečtěte si o sedmi divech USA, o mexickém Konci světa nebo o Kamenném lese v Číně. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Anketa

Stojí podle vás Čokoládové hory za návštěvu ostrova Bohol?
Ano, jel bych sem jen kvůli nim.
6,3 %
Ano, ale spojil bych to s návštěvou dalších lokalit.
89,3 %
Ne, Filipíny celkově nestojí za návštěvu.
4,4 %
Celkem hlasovalo 459 čtenářů.

Praktické informace – Čokoládové hory

Na vyhlídku k Čokoládovým horám se vydejte nejlépe po dešti, kdy se z kopců odpařuje pára, která spolu s prosvítajícím sluncem tvoří nádherné pohledy a duhy. Kopce nejlépe uvidíte z vyhlídky na nejvyšším z čokoládových kopců nebo z horského střediska Sagbayan Peak, odkud uvidíte i na Cebu City na druhé straně moře.

Vyhlídka se většinou platí a stojí zhruba 10 filipínských pesos. Pokud doufáte, že postupně zdoláte každý kopec, jste na omylu. Tráva, kterou jsou kopce porostlé, je totiž docela vysoká, a tak je dost obtížné vylézt na kopce, kde nikdy nikdo nebyl. Je možné si ale zaplatit některého z místních motorkářů – proveze vás kolem kopců a vy tak budete mít šanci prohlédnout si celou krajinu pěkně zblízka.

Pokud sem vyrazíte po vlastní ose, nikoli v rámci zájezdu, pak vězte, že na vyhlídku k Čokoládovým horám jezdí autobus, který staví na znamení. Řekněte proto včas řidiči, ať vás vysadí tam, kde to pro vás bude nejvýhodnější. Spousta kšeftuchtivých místních obchodníků se vás bude snažit přesvědčit, že se odsud musíte nechat odvézt jejich motorkou nebo autem. Nevěřte jim – autobusy tudy pochopitelně jezdí i zpět.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám