Hlavní obsah

Mají tu krásné pláže i ženy: Podívejte se na top letoviska na jihovýchodě Asie

Jemný písek, příjemně prohřáté moře a... spousta turistů. Právě tak vypadá realita na mnohých plážích v jihovýchodní Asii. Pojďte se ale s námi vydat na ty, kde je turistů méně a přírodních krás více. Máme pro vás žebříček nejkrásnějších pláží a letovisek v Thajsku, Vietnamu, ale i v exotické Kambodži.

Foto: Shorkye (Wikimedia Commons)

Pláž Salad. Takhle nějak to asi vypadalo u Evy a Adama v ráji. Tedy bez té sójovky a kečupu na stole.

Článek

Thajsko je jednou z celosvětově nejpopulárnějších destinací, kam se létá na exotickou plážovou dovolenou. Logicky je tedy i jedničkou jihovýchodní Asie. Néméně krásně je i ve Vietnamu nebo v Kambodži. A my vás o tom přesvědčíme!

Top vietnamské letovisko Nha Trang – dejte si polévku z medúz

Podle mnohých nejkrásnější městská pláž této části světa. Měří asi sedm kilometrů a je to z ní kousek k dalším atrakcím města Nha Trang, které má asi tolik obyvatel jako Brno. Na této pláži můžete ochutnat třeba tamní pochoutku „bun Cha ca“ – polévku ze žraloka a medúz. Ale krás tu najdeme spoustu – a ještě více jich bylo v roce 2008, kdy se tu konalo finále soutěže Miss Universe.

Foto: Petr a Bara Ruzicka (Flickr.com)

Když si chcete ve vietnamském top letovisku udělat výlet k zajímavým zákoutím, máte spoustu možností.

Letovisko Ngwe Saung – jednička v Barmě

Myanmar nebo chcete-li Barma nepatří k nejnavštěvovanějším dovolenkovým lokalitám, ale právě tohle letovisko to pomalu mění. V okolí Ngwe Saung (směrem na Pathein) se dá podniknout třeba projížďka džunglí na slonech a přímo na jižním konci pláže lze navštívit typickou barmskou rybářskou vesnici. A když si zajedete do nedalekého Pathein, můžete si tam pořídit třeba ručně malovaný deštník.

Foto: Go-Myanmar.com (Wikimedia Commons)

Ostrov s mořskou pannou je ve Ngwe Saung výzva pro romantiky.

Foto: Thomas Schoch (Wikimedia Commons)

V Barmě můžete narazit na ženy s tradiční ozdobou, která jim tlačí klíční kost dolů a opticky prodlužuje krk.

Sihanoukville – tady dny klidu pomalu končí

Jak udělat z výhody nástroj destrukce? To možná poznáme v následujících letech v kambodžském Sihanoukville (a především na jeho nejpopulárnější pláži Otres). Najdeme tam několik kouzelných a čistých pláží s prvotřídním servisem a dostatkem klidu, ve velkých plážových resortech nevídaným. Davy turistů sem ještě nedorazily a tato zpráva se teď šíří světem. Jezdit do Sihanoukville se stává módou. Kdo si chce užít tohoto kambodžského zákoutí v plné kráse, má poslední možnost, než ho zaplaví lidské kobylky.

Foto: Graham Maclachlan (Wikimedia Commons)

Most na Hadí ostrov umožňuje suchou nohou projít více atrakcí Sihanoukville.

Pláž Karon – lepší pláž v oblasti Phuketu nenajdete

Phuket má v oblasti turistického ruku silný zvuk a vděčí za to z velké části i své nejpopulárnější pláži Karon. Ta se pravidelně umisťuje v čele různých anket.

Foto: Pather Alexiy (Wikimedia Commons)

Západ slunce nad pláží Karon v Phuketu. Kýč, anebo nádhera? To necháme na vašem posouzení.

Na Salad se nelétá za salátem, ale za sluncem

Komplex pláží Salad nemá nic společného s anglickým výrazem pro salát, takhle se prostě jmenuje město, u kterého se rozprostírá. Ve východní části thajského mořského prostoru se jedná o jedno z nejoblíbenějších míst.

Foto: Bruce Tuten (Wikimedia Commons)

Tady je, pláž ve Nha Trang v celé kráse.

Ko Lanta – sem se utíká za klidem z letoviska Krabi

Tady jsme se trochu rozmáchli. Ko Lanta je totiž rozsáhlá oblast. Vybrat jednu pláž je zde těžké, na ostrovech a ostrůvcích je jich celá řada a prý prakticky nelze šlápnout vedle. Jde i o oblíbené místo pro výlety z nedalekého letoviska Krabi.

Foto: Ilse Reijs and Jan-Noud Hutten (Flickr.com)

Kdepak kreslený film, tenhle exot je zcela reálný a lze ho potkat třeba v okolí Ko Lanta nebo Phi Phi v Thajsku.

Karon je nejpopulárnější pláž
Na webu TripAdvisor si cestovatelé sami volí nejatraktivnější místa. Podle poslední ankety je v Thajsku nejpopulárnější pláž Karon, vysoko najdeme i Phra Nang.

Thajská Phra Nang připomíná smrtící vlnu tsunami

Další z pláží, jejichž reklama není jen výsledkem marketingu cestovních kancelářích, ale i dobrých referencí od turistů napříč internetem. Vlastně jde o pás pláží v městečku Ao Nang, patřícím do známého distriktu Krabi. Ozvláštňují ho okolní skály, vhodné pro výšlapy a výstupy sportovněji založených návštěvníků. Před několika lety přibyla další zajímavost – Monument tsunami. Připomíná tisíce domorodců a turistů, kteří v zemi zahynuli při neštěstí způsobeném přílivovými vlnami o vánočních svátcích roku 2004.

Foto: deror_avi (Wikimedia Commons)

Řekněme si to otevřeně, Thajsko zaujímá výsadní postavení v oblasti sexuální turistiky. I to zohledňuje nabídka obchodníků v Ao Nang.

Foto: kallerna (Wikimedia Commons)

Phra Nang je třetí nejpopulárnější pláž Thajska mezi turisty. Především díky skalním scenériím na plážích.

Patong – kus Thajska, který nevypadá jako Thajsko

Poslední z thajských pláží, které jsme vybrali, najdeme na ostrově Phuket. Tři kilometry dlouhá pláž je v části města s velkou koncentrací cizinců žijících v Thajsku. Chvílemi byste zde ani neřekli, že jste v Asii. Pochopitelně tu mají služby na prvotřídní úrovni a v ulicích najdeme velkou koncentraci podniků známých ze západního světa jako McDonald’s nebo Starbucks. Patong Beach doporučujeme hlavně těm, kteří chtějí někam za sluníčkem, možná se párkrát vydají někam za poznáním, ale většinu času se chtějí cítit hýčkáni jako v bavlnce.

Foto: William Cho (Wikimedia Commons)

Patong – co víc dodat?

Koh Rong v Kambodži – krásné pláže, skvělá poloha

Leží asi dvacet kilometrů vzdušnou čarou od pláží Sihanoukville a ještě méně od palmových lesů národního parku Boutum Sakor. Koh Rong má nejen hezké pláže, ale i vynikající polohu. Jedno z nejpopulárnějších míst v Kambodži. To má v zemi s Angkor Watem, největším chrámovým komplexem na světě, váhu.

Z letoviska Mui Ne je to kousek do Saigonu

Poslední z top pláží jihovýchodní části Asie leží na jihu Vietnamu asi 200 kilometrů od Ho Či Minova Města. Když se odsud rozjedou všechny rybářské lodi na lov, vypadá to na moři jako při zácpě na dálnici D1. Zajímavé věci jsou ale k vidění i na pevnině. Například Rudý kaňon poblíž pláží vypadá jako nějaká mimozemská krajina.

Foto: Ian Armstrong (Flickr.com)

Rudý kaňon, Mui Ne, Vietnam.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Vyberte si zájezd svých snů za cenu, která už se nebude opakovat!

Tak co, už balíte kufry a nakupujete opalovací krémy?

Vydejte se na místo, kde se v roce 2008 konalo finále Miss Universe. Pobřeží města Nha Trang se chlubí jednou z nejpopulárnějších městských pláží v jihovýchodní Asii. Projděte se také pod kokosovými palmami po jejích bílých píscích! Mrkněte na termíny a ceník!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o trojúhelníku luxusu, o městech aut nebo o největší hydroelektrárně světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Které pláže se vám nejvíce líbí?
Lipno, Mácháč, Vranov atd.
14,4 %
ty ve Středomoří
10,3 %
Karibik
22,6 %
pevninská část Střední Ameriky (Mexiko, Belize atd.)
2,3 %
ty na Maledivách
10 %
pláže v Thajsku a dalších zemích jihovýchodu Asie
34,6 %
jiné
5,8 %
Celkem hlasovalo 341 čtenářů.

Základní informace o Thajsku

Hlavní město: Bangkok.

Počet obyvatel: 65,4 miliónů.

Rozloha: 513 115 km² (49. největší země planety).

Sousední státy: Malajsie, Kambodža, Vietnam, Laos, Barma.

Úřední jazyk: Thajština.

Měna: Baht. 

Bezvízový styk pro české občany: Platí od 11.8.2011. Týká se pobytů do 30 dnů.

Turistické magnety země: Národní park Erawan se slavným vodopádem, hříšná čtvrť Patpong, 40 tisíc chrámů po celém území, pláže a zázemí pro návštěvníky.

Počasí: Po celý rok tu vládne teplo – v dubnu a květnu teploty šplhají až k šestatřiceti stupňům.

Související články

Výběr článků

Načítám