Hlavní obsah

Kam v lednu? Za sluncem. Ceny zájezdů do exotiky opět výrazně padají

V lednu za pec si sednu. Tak přesně to tvrdí jedna česká pranostika. Zalézt si v lednu za pec by ale byla škoda. Ohřát se můžete i jinde. Mexiko, Kubu, ale i exotický Zanzibar pořídíte jen o trochu dráž než klasickou letní dovolenou. V lednu totiž nepadá jen rtuť teploměru, ale i ceny exotických zájezdů na poslední chvíli. Stačí jen chvíli pátrat a dokázat se sbalit v několika málo dnech.

Foto: ESO travel

Utečte v lednu před zimou. Ceny zájezdů do exotických destinací padají o tisíce.

Článek

Charterových letů do exotických destinací je v letošní zimní sezoně méně než loni a méně je logicky i volných míst. Nicméně se občas objeví pár neobsazených sedadel v letadle a několik hotelových pokojů. A cena takové exotické dovolené na poslední chvíli může být opravdu zajímavá. Podívejte se s námi!

Do Mexika za tajemstvím Mayů

Dovolenou v Mexiku na Mayské riviéře seženete i mimo last minute nabídky pod třicet tisíc korun, při koupi zájezdu na poslední chvíli ale můžete ušetřit několik dalších tisíc. Mayská riviéra je navíc nadmíru atraktivní destinace – snoubí se tu karibské pláže, na kterých stojí luxusní resorty, s mayskými památkami, v čele s novodobým divem světa, mayským komplexem Chichén Itzá.

Foto: ESO travel

Kde končí bazén a začíná hladina moře? V Mexiku budete mít s rozlišováním této skutečnosti občas problém.

Do něj z Cancúnu nebo z Playa del Carmen dorazíte za dvě a půl, respektive tři hodiny. Chichén Itzá je nejslavnější, ale paradoxně nejméně zachovalé a následně zrekonstruované mayské město. Na druhou stranu právě tady stojí slavná „krvavá“ Kukulkánova pyramida, která vědce i dnes udivuje přesností s jakou byla postavena.

Vydejte se na krásné pláže!

Na Mayskou riviéru létají spíše Evropané (více „proamerické“ je v tomto směr západní pobřeží Mexika) a hlavním centrem turistického ruchu je letovisko Cancún na špičce poloostrova Yucatán. Mimochodem, jde o město s největším počtem hotelových pokojů v celém Mexiku. Trochu klidněji je potom v letovisku Playa del Carmen.

Foto: archiv autora

Na Mayské riviéře se dočkáte krásných pláží, ale i tajemných mayských památek.

Na Kubu do nejslavnějšího letoviska Karibiku

Zhruba sedm tisíc korun na osobu – tolik můžete ušetřit, pokud vyrazíte na poslední chvíli do kubánského letoviska Varadero. „Běžné“ ceny se pohybují nad třiceti tisíci, pár dní před odletem ale padají k hranici dvaceti pěti tisíc korun. A kubánské Varadero, nejznámější letovisko celého Karibiku, za návštěvu rozhodně stojí.

Pravda, někteří mu vyčítají to, že je klasickým turistickým střediskem, ze kterého se vytratila jakákoliv autentická atmosféra, ale za tou ostatně můžete vyrazit do zhruba 140 kilometrů vzdálené Havany. Samotné Varadero nabízí zhruba dvacet kilometrů pláží – na které každý rok přijede asi milión turistů.

Foto: ESO travel

Varadero je největší a nejslavnější kubánské letovisko.

Mimochodem, první zmínka o tomto místě se pojí už s rokem 1555, kdy tu vznikl španělský přístav. V dalších stoletích se v okolí ve velkém těžila sůl. A od 20. let 20. století si tu dávala dostaveníčka smetánka a honorace – na dovolenou sem dokonce jezdil i slavný mafián Al Capone.

Na Zanzibar za vůní exotického koření

Zanzibar leží u východního pobřeží Afriky, spadá pod Tanzanii a je rodištěm slavného rockového zpěváka Farrokha Bulsary… který je, pravda, známější jako Freddie Mercury. Narodil se ve Stone Town, hlavním městě ostrova, které stojí za návštěvu, i když nepatříte k fanouškům kapely Queen. Navštívit tu můžete pevnost ze 17. století i Slave Market – místo, kde se dříve obchodovalo s otroky. Připomínkou temných časů je působivé sousoší Monument otroků.

Foto: archiv autora

Na Zanzibaru vás ubytují v příjemném bungalovu z přírodních materiálů s výhledem na pláž.

Nicméně tím hlavním lákadlem ostrova nejsou koloniální památky – byť opravdu krásné – ale především pláže s bílým pískem, na kterých stojí menší luxusní resorty. Rekreovat se sem jezdí údajně i Bill Gates. Kdo ví, třeba se tu s ním během brouzdání po mořském břehu potkáte. V last minute nabídkách se cena desetidenního zájezdu na tento ostrov pohybuje okolo pětadvaceti tisíc korun.

Do Dominikány na nejkrásnější pláže planety

To, že jsou právě v Dominikánské republice podle organizace UNESCO ty vůbec nejkrásnější pláže světa, možná už víte. Nicméně věděli jste, že je Dominikánská republika proslulá jako destinace s nejlepším all inclusive a službami v celém Karibiku? Ideální místo pro dovolenou, během které chcete skutečně jen odpočívat a nic neřešit.

Foto: ESO travel

Pláž Bavaro v Dominikánské republice patří k nejkrásnějším plážím planety.

Nejznámějším letoviskem Dominikány je Punta Cana a nejkrásnější pláží (která se pravidelně a zcela po právu objevuje i na žebříčku nejkrásnějších pláží planety) je Bavaro, která se kolem tohoto letoviska vine. Pravda, občas na ní bývá více turistů, než by jí slušelo, ale je dostatečně dlouhá na to, abyste si našli místo, kde je klidněji. Nebo můžete vyrazit až na pláž Cap Cana, která na Bavaro navazuje a je klidnější.

Kromě toho je Punta Cana skvělým místem pro milovníky golfu – v blízkosti městečka je několik hřišť, která stojí za prozkoumání.

Inzertní sdělení: Vyberte si dovolenou na poslední chvíli!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů last minute:

Vydejte se s námi na deset nocí do pohodového letoviska Juan Dolio do příjemného hotelu Esmeralda Hotel. Rodinná atmosféra, pouhých 42 pokojů a poloha přímo na krásné pláži – to jsou hlavní přednosti tohoto místa. K dispozici restaurace, krásný bazén, bar. Dopřát si můžete masáže na pláži nebo se zúčastnit animačních aktivit.

Prožijte dovolenou v Karibiku – ve světoznámém letovisku Varadero! Prožijte deset dní v některém z menších, jednoduše vybavených hotýlků v centrální části tohoto letoviska. Na písečnou pláž je to zhruba 250 metrů, k dispozici jsou restaurace a bar. V blízkosti hotelů je mnoho obchodů, restauraci a barů.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Železné díře, o Detroitu po krachu nebo o přírodních zabijácích. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Využíváte last minute nabídek?
Ne, zájezd vybírám dlouho dopředu.
24,4 %
Ano, příležitostně.
25,6 %
Ano, jinak na dovolenou nejezdím.
50 %
Celkem hlasovalo 164 čtenářů.

Nejpopulárnější destinací je Thajsko

Nejpopulárnější zimní exotickou destinací je mezi Čechy dlouhodobě Thajsko. A není divu – během čtrnácti dnů není problém nakombinovat poznání nejkrásnějších památek Bangkoku, relax na plážích na božském pobřeží Andamanského moře, potápění a šnorchlování a golf na kvalitních hřištích. Thajci jsou navíc pohostinný národ, který je vůči turistům velmi přívětivý.Ne nadarmo se Thajsku přezdívá „země úsměvů“.

Trendem posledních let je zkombinování několika destinací v rámci jednoho zájezdu. Přistanete v Bangkoku, v něm prožijete několik dní aktivním poznáváním památek a pak vyrážíte dál – třeba pláže nejslunečnějšího ostrova celého Thajska – Ko Samet, nebo na ostrov Ko Samui, jehož symboly jsou kokosové palmy a velké žulové balvany na plážích.

Trojkombinace Bangkok – Pattaya – Ko Samet je v last minute nabídkách k mání už od 33 tisíc korun, Kombinaci Bangkok – Phuket pořídíte v nabídkách cestovních kanceláří na 14 nocí o zhruba deset tisíc korun dráž.

Související články

Výběr článků

Načítám