Hlavní obsah

Aokigahara, japonský les sebevrahů: Perfektní místo pro smrt je turistickou atrakcí

Mechem obrostlé kmeny, tmavá zeleň, koberec z kapradí. Les Aokigahara na severozápadním úpatí hory Fudži vypadá na první pohled jako romantické místo. První zdání ale klame – platí totiž, že tu dřív než plný košík hub najdete lidské pozůstatky. Aokigahara je totiž les sebevrahů – a tím pádem pro spoustu lidí i bizarní atrakce.

Foto: ESO travel

Japonsko je zemí s nejvyšším počtem sebevražd v přepočtu na obyvatele na světě.

Článek

Místní žijící v okolí lesa tvrdí, že do něj míří jen tři druhy lidí – ti, kteří se chtějí pokochat pohledem na posvátnou horu Fudži, ti, kteří tu chtějí dobrovolně ukončit svůj život, a pak blázniví zvědavci, kteří tak trochu doufají v to, že při svých toulkách lesem narazí na někoho z druhé skupiny. Aokigahara se tak navzdory své pověsti stává turistickým cílem.

„Popularitu“ lesa odstartovala nejspíš knížka

Kdy se tento les s rozlohou zhruba pětatřicet čtverečních kilometrů stal poutním místem těch, co už nechtějí žít, místní nevědí. Ta nejznámější teorie nicméně říká, že se z lesa stalo „perfektní místo pro smrt“ po roce 1960, kdy vyšel román, jejž napsal Seiko Matsumoto, ve kterém odcházejí hlavní hrdinové zemřít právě do tohoto lesa. Po jeho zveřejnění se pak prý strhla vlna novodobé „wertheromanie“.

V Japonsku leží i další bizarní místo: Ostrov duchů Hašima: Na sídlišti z betonu už 40 let nikdo nežije 

Les Aokigahara má atmosféru – je až neuvěřitelně hustý, stromy tady rostou velmi blízko u sebe. Na zem tak dopadá jen minimum paprsků. Věčné přítmí a vlhko je příjemné nejrůznějším mechům, už méně ale živočichům. Těch tady žije minimum, Aokigahara je tak až neuvěřitelně tiché místo.

Foto: ESO travel

Sebevrahy nejvyhledávanějším místem na světě je most Golden Gate v San Francisku.

Černé prvenství drží most Golden Gate
Most Golden Gate v San Francisku je ikonou Spojených států… a také nejvyhledávanějším místem pro sebevraždy na světě. Protože tu nejsou žádné zábrany, odhaduje se, že tu za dobu, co most stojí, ukončilo život skokem do sedmdesátimetrové hloubky asi 1200 až 1500 lidí. Čísla ale nejsou přesná, protože ne každého nešťastníka vody vydají. Mimochodem, na mostě Golden Gate dokonce existují speciální telefony, které nabízejí expresní spojení s psychologem.

Místní vulkanická půda navíc obsahuje nezanedbatelné množství magnetických prvků – proto tady blázní kompasy a je opravdu velmi snadné se tu ztratit. A i to podporuje pověst mytického lesa, který má jinou, tajemnou atmosféru.

Poslední místo pro stovky lidí ročně

Odhaduje se, že každý rok vyrazí do lesa Aokigahara zemřít několik stovek lidí – a zhruba stovka svůj čin dokončí. Nejčernější byl v tomto směru rok 2004, kdy bylo nalezených těl 108, v roce 2011 jich pak bylo o rovnou polovinu méně.

Foto: Ajari, Wikipedia Commons

V lese je pořádné přítmí a navíc tu blázní kompasy.

Mimochodem – pro Japonsko platí, že jde o zemi s nejvyšším počtem sebevražd mezi rozvinutými zeměmi – dílem i proto, že tu sebevražda není chápána jako společenské stigma, ale v japonské kultuře a historii má naopak své místo.

Japonské úřady se nicméně s tímto fenoménem snaží bojovat. U hlavních cest, které vedou do lesa, nechaly instalovat bezpečnostní kamery, po oficiálních stezkách pravidelně procházejí hlídky a les je doslova prošpikovaný cedulemi s nápisy. „Vzpomeňte si na svoje děti a na svoji rodinu“, případně „Život je drahocenný dar, který vám dali vaši rodiče“ – to je jen stručný přehled některých z nich.

Nejvíce „živo“ je v lese v březnu

Kromě toho jsou na nich i telefonní čísla – ať už na psychologické poradny, které se specializují právě na lidi v nouzi, nebo na poradny, které pomáhají s dluhy. Protože právě velké zadlužení je jedním z hlavních důvodů, proč lidé do tohoto lesa odcházejí zemřít. Mimochodem, absolutně nejvíce sebevrahů sem prý míří na konci března, kdy v Japonsku končí fiskální rok.

Foto: ESO travel

Les leží na severozápadním úpatí hory Fudži.

To se místní hlídači, kteří zkroušené postavy přemlouvají, nezastaví. I tak je ale množství opuštěných a odstavených aut a stanů, ve kterých nikoho nenajdou, výrazně vyšší než v jiné části roku.

Od roku 1970 pak v oblasti působí speciální dobrovolnické hlídky, které pravidelně vyrážejí do lesa s poněkud morbidním cílem – najít těla a ta pak důstojně pohřbít. Pravidelných cest do srdce lesa se zúčastňují místní policisté, dobrovolní hasiči a čas od času i novináři. V samotném lese pak prozkoumané terény značí barevnými pásky. Mimo to se v lese pravidelně konají buddhistické obřady, které mají přinést zemřelým klid.

Kromě turistů, kteří k bizarnímu místu v posledních letech dorážejí stále častěji, se ale bohužel rozmáhá i další fenomén – do lesa stále častěji vyrážejí lidé, jejichž snahou a cílem je nalezená mrtvá těla obrat o cennosti.

Les Aokigahara je zkrátka fenomén – a to v nejrůznějších smyslech slova. A pokud vás zajímá víc, pak se určitě podívejte na jednadvacetiminutový dokument, který je volně ke zhlédnutí na portálu Youtube.com. Jen pozor na to, že to není pozitivní pokoukání.

Před pár dny v cíli přistáli i účastníci unikátní cesty kolem světa. Přečtěte si o tom: Šampaňské jezírko a návštěva největší živé věci planety: Cesta kolem světa je za svou polovinou

Inzertní sdělení: Užijte si Asii!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních poznávacích zájezdů:

Poznejte zemi vycházejícího slunce, zemi, která je nám kulturou tak vzdálená, a proto tak zajímavá. Jokohama, Tokio, Ósaka, ale i hora Fudži nebo hrad Hikone. Maximum zážitků během více než týdenního zájezdu.

Láká vás procházka po Velké čínské zdi, prohlídka Pekingu, exkurze k Terakotové armádě? Vydejte se s námi do Číny, na velký poznávací zájezd, během kterého na vlastní oči spatříte vše podstatné!

Unikátní cesta po zemi nabízející pestrobarevné folklórní bohatství, nádherné národní parky, ale i díla spojená s korejskou minulostí. Poznávací zájezd, na který jen tak nezapomenete!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o bizarních pozůstatcích socialismu, o místě, kde začíná konec světa, nebo o levných destinacích pro dovolenou. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Šli byste se dobrovolně projít do tohoto lesa?
Ne, je to morbidní.
21,1 %
Nevím, nezajímá mě to.
5 %
Ano, nevidím v tom problém.
73,9 %
Celkem hlasovalo 218 čtenářů.

Posvátná hora Fudži

Les Aokigahara leží na severozápadním úpatí hory Fudži – hory, jejíž úpatí má obvod téměř 130 kilometrů. Fudži je stratovulkán, který je dodnes považovaný za aktivní – ač k poslední veliké erupci došlo v roce 1707.

V japonské kultuře se někdy také můžete setkat s označením Lotosový vrchol a vězte, že Fudži má pro Japonce veliký význam. Možná i odsud pramení pověst lesa Aokigahara…

Fudži je nejvyšší hora Japonska, měří 3776 metrů a není proto divu, že je její vrchol po většinu roku pokrytý sněhem. A i proto se doporučuje na něj stoupat jen v letních měsících. To je tu ale zase pořádně živo – protože výstup na Fudži si každý rok nenechá ujít asi 200 tisíc lidí.

A pozor – až do roku 1868 byl přístup na vrchol dovolený jen mužům, ženám byl odepřený.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám