Hlavní obsah

Město kompletně ze dřeva a čarodějnická tržnice. To jsou hlavní taháky Surinamu

Říká se mu Nizozemí Jižní Ameriky. Prý kvůli pohodové a uvolněné atmosféře, která tady panuje. Klidně by se mu ale mohlo říkat „jihoamerická Indie“ – vždyť dvě pětiny obyvatel jsou právě Indové a Pákistánci. Také je tu ohromný trh s čarodějnickými předměty, největší chráněná pralesní oblast na světě a město postavené celé ze dřeva. Už víte, o jakém státě je řeč? O Surinamu, nejmenším nezávislém státu Jižní Ameriky.

Foto: ESO travel

Paramaribo – město postavené ze dřeva, která má nezaměnitelnou architekturu.

Článek

Být nejmenší v Jižní Americe nicméně znamená být stále dvakrát větší, než je rozloha Česka. Obyvatel je v Surinamu ale pouhých 440 tisíc, z toho celá polovina jich žije v hlavním městě Paramaribo. Není divu, že je tu i největší neobydlená pralesní oblast na světě. Na ploše, která se rovná čtvrtině rozlohy Česka, nepotkáte ani človíčka. Jde o království neprostupné zeleně a tisíců druhů živočichů a rostlin.

Nizozemí v Jižní Americe

Surinam byl dlouhá léta nizozemskou kolonií, nezávislost získal až v roce 1975 a nizozemský rukopis je dodnes jasně patrný. Nejvíce asi v hlavním městě Paramaribo, kde původní nizozemská architektura splynula s místními vlivy a vlastně tu vznikl svébytný a ne úplně tradiční styl.

Přidejte k tomu nesmírnou národnostní a kulturní pestrost (už jsme zmiňovali, že dvě pětiny obyvatel mají indické nebo pákistánské kořeny, je tu ale i velká komunita Kreolů, Číňanů i indiánů) a vznikne vám město s nezaměnitelnou atmosférou – vždyť kde jinde na světě byste si mohli dát nefalšovanou indickou kuchyni v nizozemských kulisách?

Foto: madmack66, fotopedia.com

Od roku 2002 je metropole Surinamu na seznamu světového dědictví UNESCO.

A Paramaribo má i další zvláštnost – je totiž téměř celé ze dřeva. Dřevených je většina zdejších obytných domů. Z kamene nebo cihel jsou jen některé prvky, celé jsou pak z těchto materiálů jen nejvýznamnější budovy ve městě – budovy ministerstev a úřadů či některé církevní stavby. I Prezidentský palác má přízemní část cihlovou, ale další patra už jsou čistě dřevěná.

Náměstí s pekelným názvem
Vyplňovat adresu, pokud bydlíte na náměstí Onafhankelijkheidsplein (náměstí Nezávislosti) ve městě Paramaribo, musí být pořádně náročné. Tohle náměstí s nezapamatovatelným názvem je hlavním náměstím Paramariba a je to z něj jen kousek k budově Královského paláce, postarším vládním budovám a moderním stavbám finančních domů.

Paramaribo je v tomto směru světový unikát, na druhou stranu může mít ale každý požár fatální následky. Vždyť v letech 1821 a 1832 město postihly dva požáry, které ho pokaždé téměř srovnaly se zemí. Vlastně ani není divu, že rekonstrukce, které dnes probíhají, upřednostňují jiné, nehořlavé materiály, které se dřevu jen podobají.

Vše od magických kostí po čerstvé ryby

V Paramaribu je několik historických památek, autentickou atmosféru ale člověk nejlépe nasaje na místní Centrální tržnici. Tvoří ji tři části, z nichž každá je jiná, každá odráží jinou kulturu, všechny jsou ale atakem na lidské smysly.

Foto: Nics10, Wikipedia Commons

Na místním centrálním trhu pořídíte všechno.

Nejrozlehlejší jsou asijský a indický trh. Oba jsou zahlceny ohromným množstvím cetek a naprosto nepotřebných – a o to kýčovitějších věcí. Všechno tady hraje barvami, všeho je přemíra. Chce to možná trochu trpělivosti, ale odměnou pak jsou třeba stánky s výborným jídlem. Rybářský trh, který leží nejblíže řece, je drsný, zapáchající a téměř vesnický. Každé ráno tu rybáři vyloží na břeh metráky čerstvě nachytaných ryb, které jsou okamžitě k prodeji.

Pro turisty je ale nejzajímavější třetí část, Maroon Market, tržiště, které se specializuje na předměty, jež slouží k ceremoniálním účelům a  využívají je léčitelé. Velmi snadno tu pořídíte kosti, peří, živé opičky v klecích (člověk snad radši ani nechce vědět, k čemu je léčitelé využívají), ale i stovky nejrůznějších odvarů, lektvarů a lahviček se sypkými prášky. U některých člověk tuší, z čeho jsou a jaký je jejich účel, u některých ale tápe a možná to raději ani nechce vědět.

Vydejte se do pralesa!

Surinam, to ale není jen dřevěné Paramaribo! Zvláště když rovných 90 % celého státu pokrývají husté pralesy. Člověk by se tady měl rozhodně vydat i za hranice hlavního města do některého z národních parků nebo rezervací.

Foto: Joshua Eckert

Projděte se po značených a udržovaných stezkách v některých národních parcích.

Tím asi turisticky nejvděčnějším je národní park Browsberg, který leží asi dvě hodiny jízdy autem od hlavního města. V průvodcích se o něm občas hovoří jako o divoké přírodě na dohled hlavního města, která je opičím královstvím, ale realita je malinko jiná. Parkem vedou desítky dobře značených turistických cest a v jeho srdci leží umělá vodní nádrž, takže o divočinu opravdu nejde. Opice tu jsou, nicméně jich není tolik. I tak je ale cesta sem zážitkem.

Pro dobrodružnější povahy se potom nabízí výprava do národního parku Centrale Suriname, který je označován za největší neobydlenou pralesní oblast na planetě. Zároveň jde i o největší chráněné pralesní území na světě. Tady už dostává pojem divočina nový význam a základem by měl být kvalitní průvodce, který oblast dokonale zná. Ne nadarmo se totiž Surinamu kdysi říkalo „Divoké pobřeží“…

Inzertní sdělení: Užijte si krásy Jižní Ameriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Pět států ve čtrnácti dnech. Cestovatelsky výjimečná cesta. Absolutní exotika Jižní Ameriky pod ochranou UNESCO, fantastické safari ve Venezuele, koupání v Karibiku, dřevěné město v Surinamu a další unikátní místa.

Strhující pohled na nejvyšší vodopád světa Salto Angel, plavba po deltě Orinoka s lovem piraní a návštěva původních indiánských vesnic vás dostanou. Prožijte více než týden v Jižní Americe!

Jedna z nejatraktivnějších zemí světa toho může nabídnout opravdu hodně. Navštivte žhavé Rio de Janiero, vodopády Iguazu, Manaus… ponořte se do nitra Amazonie. Čtrnáct dní v rytmu samby!

Čtěte dále:

Přečtěte si také článek o letovisku Guardalavaca, o filmových barech a restauracích a také o monolitu Uluru. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Která z následujících jihoamerických zemí vás láká nejvíc?
Argentina
14,7 %
Kolumbie
3,3 %
Brazílie
24,5 %
Surinam
8,8 %
Chile
7,3 %
Peru
33,7 %
Jiná...
7,7 %
Celkem hlasovalo 273 čtenářů.

Co jste o Surinamu (možná) nevěděli:

  • Hlavní město Paramaribo je od roku 2002 zapsané díky své architektuře na seznamu světového dědictví UNESCO.
  • Surinam byl až do roku 1667 britskou kolonií. Pak ho ale Nizozemci vyměnili za svou osadu Nový Amsterodam, která stála v místech dnešního New Yorku.
  • Synagoga v Paramaribu je jednou z nejstarších na západní polokouli a katolický kostel Petra a Pavla je největší dřevostavbou Jižní Ameriky.
  • V hlavním městě stojí ještě za návštěvu například Muzeum numismatiky, nebo pevnost Fort Zeelandia, která byla nedávno opravená a nově zrekonstruovaná. Leží nad ohybem řeky Surinam a je z ní krásný výhled na město.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám