Hlavní obsah

Kam za odměnu? Na Antiguu a Barbudu, unikátní ostrovy s růžovými plážemi

Dát si rum a lehnout si na korálové pláži s růžovým pískem – tak vypadá dovolená na souostroví Antigua a Barbuda. Třtinový rum se vyrábí přímo tady, z místní cukrové třtiny, a pláží je jen na ostrově Antigua 365 – na každý den v roce jiná. Takže pokud vás už trochu nudí klasické karibské destinace, vydejte se na originální rumovou dovolenou právě sem.

Článek

Jen málokdo dokáže odpovědět na otázku, kde leží toto souostroví, správně a bez zaváhání. Antigua a Barbuda jsou členité ostrůvky v Karibiku, které mají celkovou rozlohu zhruba jako naše hlavní město – i tak se na ně ale vejdou stovky pláží a plážiček a v průzračných vodách v okolí leží pod hladinou na sto padesát vraků lodí.

Jen málokdo dokáže odpovědět na otázku, kde leží toto souostroví, správně a bez zaváhání. Antigua a Barbuda jsou členité ostrůvky v Karibiku, které mají celkovou rozlohu zhruba jako naše hlavní město – i tak se na ně ale vejdou stovky pláží a plážiček a v průzračných vodách v okolí leží pod hladinou na sto padesát vraků lodí.

Poznávacím znamením těchto ostrovů jsou větrné mlýny, pozůstatek z dob, kdy se tu opravdu ve velkém pěstovala cukrová třtina. Dnes většina z nich jen opuštěně vrže ve větru – cukrové třtiny už se tady pěstuje o poznání méně a vyrábí se z ní především (a k radosti většiny turistů) místní výborný rum. Mimochodem, vůbec první plantáž vznikla v oblasti, které se říká Betty´s Hope, a kde si dnes můžete některé opuštěné cukrové plantáže projít.

Abyste celé dny jen neleželi "v náladě" na pláži, půjčte si auto nebo nasedněte do mikrobusu a prozkoumejte celý ostrov. V mnoha zátokách najdete třeba takové skvosty jako Ďáblův most – mystický oblouk skály nad mořem, jehož tajemnou sílu objevili už pradávní indiáni. Karibská atmosféra na vás pak dýchne v hlavním městě St. John´s, kde kromě anglikánské katedrály, muzea a pevnosti nesmíte minout zdejší nábřeží, protkané malými restauracemi a obchůdky v původních kamenných a dřevěných domcích.

To nejdůležitější vás ale teprve čeká – část přístavu English Harbour jménem Nelson´s Dockyard. Za 7 USD se totiž dostanete o několik století zpět a objevíte se ve staré georgiánské loděnici, jediné funkční na světě. Komplex historických budov britského námořnictva, záliv posetý jachtami a na obzoru Herkulovy pilíře – obří sloupy, které tu do skal vymlelo moře.

Na každý den v roce jiná pláž
Nebaví-li vás koupání pořád na té stejné pláži, tak Antigua je místem přesně pro vás. 365 rozmanitých pláží vyloženě vábí k projížďce po ostrovu. Mezi ty nejkrásnější patří třeba Runaway Bay, klidná zátoka s bílým pískem a relativně levnými hotely. Čilý ruch zase panuje na Dickenson Bay s možností různých vodních sportů a hromadou restaurací. Plážovým unikátem pak je Deep Bay, malá zátoka, která je zajímavá díky 100 let starému vraku lodi, který „kotví“ v jejím středu necelých 100 metrů od břehu.

Barbuda je 40 km daleko od Antiguy a právě proto je turisty téměř zapomenutá, pro milovníky prázdných pláží tedy ideální. I když jich nemá 365, může se zase pochlubit unikátním růžovým pískem, který vzniká ze schránek růžových lastur. Z Antiguy se sem dostanete buď s místními aerolinkami anebo katamaránem za 90 minut. Je to sice delší, ale mnohem romantičtější.

Plochý korálový ostrůvek má jen jedinou obec, hlavní město Codrington. Najít zcela soukromou pláž tu proto není problém, hlavně mimo sezónu. Jediný, s kým se možná budete muset dělit o prostor, jsou fregatky – ptáci, jejichž zdejší kolonie je největší na světě. Po západní části ostrova se táhne 14 km dlouhá pláž, na východě zase najdete divoké pobřeží s jeskyněmi a vulkanickými skalisky.

Křišťálové moře tu přímo vybízí k výletu lodí. Dáte přednost zapůjčení jachty nebo nepřebernému množství okružních plaveb, spojených se šnorchlováním kolem korálových útesů? A co třeba potápění za některým ze 150 lodních vraků na zdejším dně? Nebo snad vyhlídkový let helikoptérou nad ostrovy? A to ještě nevíte o Seaton Village, kde si můžete zaplavat s rejnoky. Nuda tady rozhodně nemá šanci!

A za teplých nocí, kdy se slaným vzduchem nese šumění vln, můžete krásy moře zkoumat i jinak. Místní restaurace připravují nejrůznější mořské speciality, zaručeně čerstvé. Ochutnávku typické karibské kuchyně začněte třeba s roti – karibskou verzí burrita, plněným bramborami a masem. Pokračovat můžete s národním jídlem Antiguy – fungi, masem se zeleninou a dýní. Jako tečku zkuste goat water – dušené kozí maso se skořicí. Jasná volba dezertu je černý ananas.

Antigua a Barbuda jsou výbornou volbou, hledáte-li odpočinkovou dovolenou na krásných plážích s luxusním zázemím. Zdejší domorodci zároveň moc dobře vědí, že pouhé opalování nikdo dlouho nevydrží, takže nabídka různých aktivit je tady opravdu pestrá. Od samozřejmého potápění třeba až po tzv. game fishing, sportovní rybolovecké safari na mečouny nebo obří tuňáky.

Nenechte si ujít!
Národní park Nelson´s DockyardLoděnice admirála Nelsona je součástí národního parku a do dneška ji využívají některé lodě. Kromě samotné loděnice z 18. století je součástí parku také historická pevnost a okolní krásná kopcovitá příroda.
Potápění za vraky lodíPro šnorchlování a potápění se ostrovy Antigua a Barbuda hodí skvěle. Kolem celých ostrovů leží asi 150 vraků lodí, k jejichž útrobám se lze potopit anebo je alespoň z výšky pozorovat.
Antigua Rainforest Canopy Tour Atrakce na území deštného pralesa. Nechodí se tu po pěšinkách, ale po visutých lávkách ve výšce korun stromů. Vše samozřejmě probíhá za odborného dozoru, takže nemusíte mít strach.

Čtěte dále:

Přečtěte si i o Mallorce, o Velikonočním ostrově, nebo o Stolové hoře. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou - Antigua a Barbuda

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky dovolená Antigua a Barbuda:

Příjemný živý resort se 210 pokoji v nízkopodlažních budovách rozmístěných v bujné tropické zahradě u pláže Dickenson Bay na severozápadě ostrova.

Komfortní hotel vyhledávaný milovníky koupání nabízí ubytování ve 111 pokojích rozmístěných na poloostrově v udržovaném palmovém háji.

Luxusní hotel se 373 pokoji zvolen jako nejromantičtější resort na světě leží na nejznámější pláži ostrova Antigua Dickenson Bay.

 Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Jak se dostat na Antiguu a Barbudu?

Nejlépe se na tyhle ostrůvky létá ze Severní Ameriky, slušné spojení ale funguje i s Evropou. Dostanete se sem z Londýna, Francie, Německa. Na Barbudu ale pouze z Antiguy, a to buď letecky nebo trajektem. Po ostrovech samotných se nejlépe (a levně) cestuje místními mikrobusy. Je tu samozřejmě i půjčovna aut, ale pozor – jezdí se vlevo. Bydlení je tu poměrně drahé, za noc zaplatíte i několik set USD, takže při cestování po vlastní ose příliš neušetříte.

Ostrovy s oficiálním názvem Antigua a Barbuda jsou překvapivě tři – Antigua (největší), Barbuda (40 km vzdálená a s minimem turistů) a Redonda (skalnatá, neobydlená, sopečného původu). Najdete je ve východní části Karibiku v pásu Malých Antil. Kolem ostrovů se rozprostírá mnoho korálových útesů a i Barbuda je tvořena z korálového vápence.

Čeká vás tu proto klidné moře ideální pro šnorchlování. První lidé doby kamenné, kteří sem přišli z Jižní Ameriky, tu žili už před 4000 lety.

Jak už to tak ale u krásných karibských ostrůvků bývá, kolonizovali je Evropané a v roce 1667 tu bylo ustanoveno britské panství. Proto se tu dnes domluvíte anglicky, ostrov je součástí Commonwealthu a hlavou státu je britská královna.

Zdejší teplé, tropické klima je příjemné nejen turistům, ale i komárům Aedes, kteří mohou přenášet horečku dengue. Proto si nezapomeňte před odjezdem zajistit funkční repelent. Poslední věc, která by vás snad mohla vyvést z míry je jízda vlevo. Případné pokuty se platí východokaribským dolarem, ale často stačí i dolar americký.

Rumové dýchánky v Karibiku

Představte si, že i na Antigue se vaří pivo. Jmenuje se Wadadli a prý je celkem dobré. Za pivem se sem ale rozhodně nejezdí. To, co sem táhne nejednoho turistu, je třtinový rum, který se tu vyrábí tradičně již několik set let. Díky několikaletému zrání v dubových sudech vzniká lahodný mok značky Cavalier, který seženete světlý i tmavý v různých chuťových variantách. Zdejším víceletým rumem je English Harbour Rum.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám