Hlavní obsah

Jižní Korea: Unikátní Diamantové hory a demilitarizovaná zóna jako atrakce

Unikátní příroda Diamantových hor, přeplněné ulice a bulváry Soulu, ale i děsivé ticho a prázdno ve dva kilometry širokém pásmu demilitarizované zóny. Na určitých místech vám tady průvodce ani nedovolí vytáhnout foťák – ač jste ve svobodné Jižní Koreji. Na přísně střežených hranicích panují tvrdá pravidla a paradoxně právě ta jsou tím největším tahákem pro turisty.

Foto: ESO travel

Národní park Seoraksan patří k tomu nejkrásnějšímu, co může jihokorejská příroda nabídnout.

Článek

V Soulu nabízí speciální „tours“ k demilitarizované linii každá druhá cestovní kancelář. Zaplatíte v přepočtu několik set korun, nasednete do autobusu a za pár desítek minut už jste na hranicích, v zemi nikoho. Demilitarizovaná zóna podél slavné 38. rovnoběžky se táhne v délce 250 kilometrů a rozděluje Korejský poloostrov na dva naprosto rozdílné světy.

Dva kilometry země nikoho

Zóna je dva kilometry široká a pečlivě hlídaná, hlavně ze severokorejské strany. Na jihokorejské straně je ale velkým turistickým tahákem. V městech na hranici demilitarizované zóny jsou dokonce vytvořené „rozhledny“ s dalekohledy, kterými je možné pozorovat hraniční zónu Severní Koreje. Právě tady jsou fotoaparáty zapovězené.

Jaký je to pocit dívat se směrem do jedné z nejtvrdších diktatur planety? „Zvláštní a ne moc příjemný,“ shodují se účastníci výletu, jehož součástí je i prohlídka tunelů, které vykopali Severokorejci ve snaze prokopat se za svobodou.

Foto: Simon Helle Nielsen

Městečko Panmunjom leží v demilitarizované zóně a v roce 1953 tady bylo podepsáno příměří mezi Severní a Jižní Koreou.

Panmunjom – městečko smíření?
V městečku Panmunjom byla v červenci 1953 sepsána smlouva o příměří, o které v roce 2009 ale Severní Korea prohlásila, že už se jí necítí být vázána. V roce 1953 tím skončil tři roky trvající krvavý válečný konflikt a poloostrov byl rozdělen podél 38. rovnoběžky na dva samostatné státy. Zatímco v Severní Koreji panuje tvrdá komunistická diktatura, Jižní Korea patří k nejprogresivnějším státům Asie, tzv. asijským tygrům.

Na pobřeží Japonského moře leží městečko Whajinpo, které před Korejskou válkou patřilo Severní Koreji a do kterého na letní dovolenou jezdila rodina severokorejského vůdce Kim Ir-sena. Dům na pláži, na úpatí hory, je dnes turistům přístupný. Místnosti jsou vybavené původním nábytkem, ve skříních visí oblečení a na zdech rámečky s fotografiemi, které zachycují Kim Ir-sena a jeho sestru jako děti.

Soul – chrámy v džungli mrakodrapů

Návrat do Soulu je potom menším kulturním šokem. Ticho a prázdnotu vystřídá ruch velkoměsta. Mimochodem – Soul byl prvním městem ve Východní Asii, které se mohlo pochlubit elektrickým vedením, tramvajemi nebo telefony. Dnes nicméně na svou rozvinutost z části doplácí. Každé ráno se do obchodních čtvrtí sjíždějí zhruba tři milióny aut. Nekonečné dopravní zácpy jsou tu na denním pořádku.

Foto: ESO travel

Buddhistických chrámů je v Jižní Koreji bezpočet – k buddhismu se tu hlásí asi 20 % obyvatel.

Srdcem Soulu je takzvané Staré město vystavěné za dynastie Joseon. Za návštěvu rozhodně stojí čtyři hlavní královské paláce. Pořídit se dá vstupenka, která platí do všech čtyř. Člověk tak ušetří, i když i bez slev jsou tady ceny celkem únosné.

Největším z paláců je Gyeongbok, turisticky nejvděčnějším potom Kjongbokkung.

Vznikl na konci 14. století – v době, kdy se ze Soulu stalo hlavní město království Čoson – a sloužil jako sídlo krále. Rozsáhlý komplex budov, chrámů a altánků je zasazený do zahrady plné jezírek a intimních zákoutí. Okolní ruch velkoměsta sem téměř není slyšet.

Další zajímavé články o zemích Asie:

Insadong – turisté, cetky, turisté…

„Nezapomeňte projít uličkou Insadong!“ stojí v téměř každém průvodci po Soulu. Zvlášť pokud jste milovníci tretek, lapačů prachu a zbytečností, musíme dodat. Obě strany poměrně úzké uličky v centru Starého města lemují obchůdky se suvenýry, starožitnostmi a tretkami. Doplňuje je bezpočet restaurací, galerií, čajoven a … turistů, bohužel.

Foto: Constantin B.

Chrám Haeinsa proslul osmdesáti tisíci destičkami s modlitbami, které mají Jižní Koreu ochránit před nepřáteli.

Je libo larvu?
Každá země má svá kulinářská specifika. A jiné to není ani v Jižní Koreji. Na ulici tu běžně můžete narazit na stánek, ve kterém vám na mlsání nabídnou larvy bource morušového! Pěkně opražené, křupavé, v kornoutku a s párátkem na napichování. Ne každého turistu ale přesvědčí argument, že jsou plné bílkovin a chutné.

Základní rada pro pobyt v Jižní Koreji zní: „Neomezujte se jen na poznání Soulu a případně demilitarizované zóny!“ Jde sice o dvě naprosto největší lákadla, nicméně v Jižní Koreji je toho k obdivování mnohem víc. Národní park Seoraksan, jehož „vstupní branou“ je městečko Sokcho, láká na vodopády, jezírka, špičaté vrcholky hor po ránu zahalené v mlze a spirituálno.

Leží tady totiž nejstarší buddhistický klášter světa – tedy ten ženský. Klášter Sinheungsa vznikl v sedmém století a dodnes „klasicky“ funguje.

Foto: ESO travel

Soul byl prvním východoasijským městem, které mělo zavedenou elektřinu.

Do chrámů jen ve svátek

U chrámů ale mnohdy narazíte na problém „nepřístupnosti“ turistům. Třeba u světoznámého chrámu Sokuram Grotto z bílé žuly je vnitřek turistům přístupný jen na svátek Saga dawa, tedy na den, který je oslavován jako den Buddhova narození. Mimochodem – chrám Sokuram nechal v osmém století vystavět ministerský předseda království Shilla Kim Tae-song na památku svých mrtvých rodičů.

Jde o jednu z nejvýznamnějších buddhistických památek – ať už se to týká rozměrů, kvality zpracování interiéru nebo vnitřního uspořádání. A pozor – ve všední dny u většiny památek narazíte jen na minimum Jihokorejců. Ti jsou totiž celosvětově proslulí svým pracovním zapálením. Není výjimkou, že už několik let neměli dovolenou. Paradoxně tak své skvosty často znají jen z fotografií.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Jižní Koreje

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy do Jižní Koreje:

Unikátní cesta po zemi nabízející pestrobarevné folklórní bohatství, nádherné národní parky, buddhistické chrámy, prázdnotu v demilitarizované zóně nebo mrakodrapy Soulu.

Unikátní zájezd do jedné z nejizolovanějších zemí planety! Severní Korea a její neznámější stavby, včetně hotelu v Pchjongjangu, nejošklivější budovy světa. Jen dva termíny v roce!

Navštivte zemi vycházejícího slunce, světovou velmoc, která si bedlivě střeží své tradice, zemi, která je vzorem pro celý svět. Tokio, Ósaka, hora Fudži, Jokohama…

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Která z Korejí vás k návštěvě láká víc?
Severní Korea
34,7 %
Jižní Korea
65,3 %
Celkem hlasovalo 498 čtenářů.

Ještě trochu Jižní Koreje

Níže vám nabízíme výčet několika dalších míst, která se vyplatí navštívit a blíže poznat.

Město Kosung

Kosung leží také na 38. rovnoběžce a svou „slávu“ postavilo na blízkosti hranic se Severní Koreou. Najdete tu kompletní turistické zázemí, včetně restaurací a obchodů se suvenýry. Z vyhlídky Sjednocení pak můžete pozorovat jak Jižní, tak Severní Koreu.

Jeskyně Songygul

Nedaleko městečka Uljin leží jeskynní komplex starý asi čtvrt miliardy let. Jeskyně Songygul je dlouhá zhruba půl kilometru a turisté v ní mohou obdivovat desítky a desítky krápníků. A také jezírka, jejichž hloubka je mnohdy i 30 metrů.

Město Pohang

Zajímáte se o námořnictví? Pak se vydejte do městečka Pohang, které proslulo muzeem majáků. Ve výstavních sálech najdete asi 3500 tematických předmětů.

Chrám Haeinsa

V pohoří Kayasan můžete navštívit chrám Haeinsa z devátého století. Ve 13. století pak k chrámu přibyly posvátné korejské texty Tripitaka, které jsou umístěny na asi osmdesáti tisících dřevěných kvádrech. Tyto posvátné texty měly zemi chránit před nepřáteli.

Korean Folk Village

Korejská „ukázková“ vesnička vznikla v roce 1986 a jejím cílem je i v těchto dnech chránit původní a tradiční jihokorejské umění. Najdete ji na cestě do chrámu Pulgusa a turisté tu mohou nakoupit tradiční a ručně vyráběné suvenýry.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám