Hlavní obsah

Exkluzivně - Expedice lodí na Antarktidu vyrazí z ČR v březnu

ESO travel, Lucie Štěrbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Česka se pravidelně každým rokem (vždy v březnu) vydává na expediční plavbu po Antarktidě skupina odvážlivců. Během cesty se poperou s nepřízní počasí a navštíví řadu exotických míst včetně oblasti plovoucích ker, úzkých průlivů a výzkumných stanic.

Článek

Hledáte-li nevšední zážitek na celý život, je cesta vstříc polárním krajinám plným ledovců, velryb a nádherné liduprázdné krajiny dobrým řešením. Období od ledna do března je nejideálnějším časem pro návštěvu posledního kontinentu nezasaženého lidskou činností.

V tu dobu je na Antarktidě nejpřívětivější klima a největší „teplo“. Rtuť teploměru stoupá „až“ k -5 stupňům Celsia. Na Antarktidě, která je z 96 % ukrytá pod silnou vrstvou věčného ledu, jinak vládnou tvrdé klimatické podmínky a příroda zde má nad člověkem ještě stále absolutní nadvládu.

Podnebí je na Antarktidě natolik drsné, že tam nežije žádné stálé obyvatelstvo. Krásy ledového království si proto užívá jen několik stovek vědců na výzkumných stanicích a zhruba 35 tisíc turistů, kteří ročně Antarktidu navštíví.

A v březnu si bude moci nekonečné ledové pláně, rachot odlamujícího se ledu a kolonie tučňáků z bezprostřední blízkosti prohlédnout i skupina dobrodružných Čechů. Expedici každoročně realizuje cestovní kancelář ESO travel, plaví se většinou na ledoborných nebo výzkumných lodích provozovaných společností Ocean Adventures.

Z Argentiny do země věčného ledu

Drsná příroda
Klima na Antarktidě je skutečně extrémní. Teploty se zde v letních měsících pohybují v průměru okolo čtyřiceti stupňů pod nulou. Výjimkou ale nejsou ani teploty atakující hranici minus osmdesátky. Absolutně nejnižší naměřená teplota nejen na Antarktidě ale i na celé planetě je -89,2 stupně Celsia a naměřili ji vědci ve stanici Vostok v roce 1983. Maximem pak bylo +14,6 stupně.

Ještě před dosažením antarktických břehů ale cestovatele čeká zastavení a vylodění na ostrově Krále Jiřího v blízkosti ohromných kolonií tučňáků a tuleňů. Nedaleko odtud je ve věčném antarktickém ledu i česká stopa v podobě první české soukromé antarktické stanice Nelson. Následuje zastavení na ostrově Livingstone, kde budou cestovatelům dělat společnost opět jen ofrakovaní tučňáci. A pak už jen vzhůru k samotné Antarktidě.

Jak již bylo řečeno, Antarktický poloostrov je nejscéničtější a de facto i pro objektivy fotoaparátů nejzajímavější částí celého kontinentu. Loď proplouvá v těsné blízkosti bizarních ledových ker, jejichž zabarvení začíná u sněhobílé a končí u modré. V tomto ohledu je nejznámější lokalitou Paradise Harbour, kdy za vše už mluví samotný název překládaný jako „Rajský přístav“. Zahanbit se ale rozhodně nenechají ani Port Lockroy, nebo úžiny Neumayer a Penola. Cesta celé expedice na zpáteční cestě vede i okolo ostrovů Cuvervill a Ronge a Petermanova ostrova, který proslavili opět tučňáci.

Ledoborec Plancius – váš dočasný domov na vlnách

Expedice do Antarktidy rozhodně není příkladem typické dovolené. Běžné proto není ani ubytování. Luxus hotelových pokojů ale nahradí funkčnost lodních kajut expedičního ledoborce Plancius. Vyrobili ho v 70. letech v Holandsku pro výzkumné účely, před dvěma lety byl ale kompletně přestavěn pro potřeby komerčních expedic – poskytuje tak veškerý komfort, který můžete na lodi tohoto typu dostat – a to včetně restaurace, baru, knihovny, přednáškového sálu a salonu, ze kterého můžete pozorovat polární scenérie.

Typický den na lodi začíná budíčkem po osmé ráno. Následuje snídaně a seznámení s denním programem, který je závislý na počasí. Po přednášce, či promítání dokumentu přijde první vylodění, které trvá od dvou do čtyř hodin. Výstup na pevninu je poměrně náročný a snad každému pak přijde vhod oběd. Odpoledne mají pasažéři na výběr – mohou využít služeb na lodi, nebo absolvovat podvečerní druhé vylodění. Večer je ve znamení odpočinku v knihovně, v restauraci, na baru a regeneraci sil na další den.

Pokud dáváte přednost pohodě v teple u hotelového bazénu, expedice do ledového království Antarktidy nejspíš nebude vaší dovolenou snů. Na své si ale přijdou dobrodruzi, kterým drsné podmínky a méně komfortu plně vykompenzují zážitky, na které se nezapomíná.

Nenechte si ujít
Termální koupel Všude okolo nekonečné ledové pláně, tučňáci, hladina moře pokrytá krami a uprostřed toho všeho pouze v plavkách. Že je to šílený nápad? Určitě ne, pokud to bude v blízkosti vulkanické kaldery ostrova Deception. Ten proslul jako nejjižnější místo na planetě, kde si můžete dát termální koupel uprostřed mrazivé přírody.
Pozorování velryb Mořské hlubiny při pobřeží Antarktidy ukrývají stovky a stovky velryb, kolosů živočišné říše. Jejich pozorování je možné jak z gumové člunu Zodiac, v němž probíhá vyloďování, tak z tepla a pohodlí salonu přímo na expediční lodi.
Přednášková pásma Myslíte si, že jste před cestou načetli o Antarktidě všechno? Z omylu vás pravděpodobně vyvede hned první přednáška na lodi, kterou povede někdo ze zkušených cestovatelů. Běžně probíhají přednášky v angličtině, březnová expedice ale bude z velké části díky českému průvodci vedená v češtině.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Cayo Coco, Filipínách, Mauritiu, Kambodži, Jižní Koreji nebo Cayo Largo. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Antarktidy a dalších polárních oblastí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kambodžu, Thajsko, Kubu, Keňu, Srí Lanku, Dominikánskou republiku a další exotické země vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Antarktida:

Staňte na jediném panenském kontinentu. Zkuste antarktickou koupel v termální vodě na mořském břehu. Výjimečnost zájezdu netřeba popisovat.

Při této výpravě na sever naší planety budete mít možnost poznat grónskou tundru, polární flóru a faunu a objevit tajemství polárního života.

Antarktida - co na sebe?

Každodenní vyloďování probíhá do příboje, základem proto jsou nepromokavé a dostatečně vysoké gumové holinky. Obecně se také doporučuje dát přednost při výběru oblečení několika navrstveným slabším svrškům, než jedné extra silné vrstvě – zahřejí vás víc.

Dobrým základem je bezesporu oblečení, které jinak běžně nosíte na horách. Když ho doplníte vhodnou obuví, máte vystaráno. A kdyby vám přeci jen byla zima, je tu jistota v podobě příjemně vytopených kajut.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám