Hlavní obsah

Lyžování v Chile: Atraktivní prostředí a zasněžené sjezdovky i uprostřed léta

ESO travel, Lucie Štěrbová

Nudí vás české sjezdovky a alpská lyžařská střediska už znáte jako své boty? Vyrazte na lyžovačku do jihoamerického Chile. Protože tato země leží na jižní polokouli a je zde obrácený sled ročních období, můžete se na svahu uprostřed panenské přírody And prohánět navíc i v červenci a srpnu. Jeden den můžete vylehávat na pláži, druhý potom strávit lyžováním.

Článek

Většina Čechů chtivých lyžování vyráží v zimní sezóně buď do českých středisek – nejčastěji do Krkonoš nebo Jeseníků – popřípadě do alpských letovisek v Itálii, Francii nebo Rakousku. Jen málokdo by ale hledal jedny z nejkvalitnějších sjezdovek na světě právě v Jižní Americe.

Chile leží při pobřeží Tichého oceánu a celou jeho délkou (která je mimochodem téměř 4000 kilometrů a dělá z tohoto státu nejdelší zemi světa) se táhne horské pásmo And a Kordillér. Výsledkem polohy jižně od rovníku a tudíž obráceného sledu ročních období je kvalitní čerstvý prašan v době, kdy evropské velehory hlásí nulový stav sněhové pokrývky. I proto zde přes léto trénují reprezentanti lyžařských velmocí.

Lyžování v srdci And

Jen 60 kilometrů od mezinárodního letiště v hlavním městě Santiagu de Chile se nachází největší, nejznámější a bezesporu i nejkvalitnější lyžařské středisko celé jižní polokoule – Valle Nevado. Uprostřed drsné a divoké přírody And stojí od roku 1988 lyžařský komplex, který poskytuje návštěvníkům z celého světa veškeré zázemí. Okolní andské scenérie pak dělají z lyžování naprosto nový a jedinečný zážitek. Podle renomovaného časopisu Ski Magazine se oblast Valle Nevado řadí mezi deset nejatraktivnějších lyžařských resortů.

Areál se nachází v nadmořské výšce 2 880 až 3 670 metrů a právě nadmořská výška spolu s polohou zaručují, že si sníh zachovává i delší dobu po napadnutí vlastnosti čerstvého prašanu. Lyžařům je k dispozici více než 800 hektarů plochy vhodné pro zimní sporty. Vyznavači lyžování mají k dispozici sjezdovky ve všech stupních obtížnosti, snowboardisté mohou svoje dovednosti vyzkoušet a zdokonalit ve snowparku. Místní specialitou pak je dráha pro jízdu v boulích a také možnost tzv. „off slopes“ lyžování – tedy jízdy na lyžích v neupraveném svahu namísto na klasické sjezdovce.

Téměř stoprocentní zárukou ideálního lyžařského zájezdu je, že více než 320 dní v roce svítí na svahy a sjezdovky Valle Nevado slunce. A pokud by se snad stalo, že se obloha pokryje mraky, není nic jednoduššího než využít služeb zdejších hotelů a navštívit tělocvičnu nebo wellness centrum, popřípadě vyrazit na celodenní výlet do 60 kilometrů vzdáleného Santiaga, nebo sousedního Valparaísa, které je díky své poloze a vzhledu často nazýváno „malým San Franciskem“.

FOTO: ESO travel

Koupání a lyžování v jeden den

Další vhodná příležitost k lyžování se nabízí v městě městě Pucón. Leží na úpatí jihoamerických velehor a v jazyce původních obyvatel Mapučů znamená „Brána do Kordillér“. Není proto divu, že zde panují velkou část roku ideální podmínky pro lyžování. Zároveň si zde můžete vychutnat kouzlo absolutního kontrastu, kdy si dopoledne zařádíte na vodních lyžích ve vodách jezera Villarica a odpoledne budete zdolávat sjezdovky na svazích stejnojmenného vulkánu. Koupání a lyžování v jeden den? V Chile, zemi absolutních kontrastů, je to možné.

Čtěte dále

Další informace o Chile si můžete přečíst v článku:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Dominikánské republice, USA, Velikonočním ostrověKuběVietnamu nebo safari v Keni. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Chile

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolenou v Chile:

Využijte možnosti letního lyžování ve známém letovisku, kde díky kvalitnímu prašanu trénují i reprezentanti evropských lyžařských velmocí.

16 dní dlouhý poznávací okruh po Chile. Zažijte dobrodružství plné poznávání ledovců, sopek, krásných národních parků nebo malebných chilských vesniček

Anketa

Jeli byste si zalyžovat do Chile?
Ano, letos se tam chystám
20 %
Ano, jednou bych si to chtěl vyzkoušet
20,1 %
Ani ano, ani ne
19,9 %
Ne, raději budu lyžovat v Evropě
19,9 %
Ne, raději pojedu k moři
20,1 %
Celkem hlasovalo 2973 čtenářů.
Související témata:

Související články

Vyrazte na ledovou expedici do Grónska

Ničí vás teploty atakující třicetistupňovou hranici, palčivé sluneční paprsky a ani dovolená na písečné pláži u moře není tím pravým únikem? Pokud toužíte po...

Výběr článků

Načítám