Hlavní obsah

Poznejte Antilopí kaňon, klenot Utahu

Novinky, Radek Adamec

V prvním díle seriálu o Lake Powell jste se mohli dozvědět o Grand Staircase-Escalante a jezeru Lake Powell. V pokračování se podíváme na luxusní destinace pro bohaté a klenot Utahu – Antilopí kaňon. Nakonec zjistíme, proč se kaňon Corkscrew jmenuje vývrtka.

Článek

V prvním díle seriálu o Lake Powell  jste se mohli dozvědět o Grand Staircase-Escalante a jezeru Lake Powell. V pokračování se podíváme na luxusní destinace pro bohaté a klenot Utahu – Antilopí kaňon. Nakonec zjistíme, proč se kaňon Corkscrew jmenuje vývrtka.

Romantický ráz krajiny v okolí Lake Powell místy naruší přehrada

FOTO: Amerika.cz

Výlety pro bohaté

Bohatí měšťané z Los Angeles dokonce nelitují úsilí, natož pak peněz a tahají k téměř tisíc kilometrů vzdálenému jezeru vlastní čluny, katamarány a často i přetěžké a luxusní jachty. Na palubě jednoho z dieslových přívozů, kterými se dá zkrátit cesta přes jezero k některým ze zázračných utažských parků, zazní čas od času i čeština.

Grosvenoruv oblouk

FOTO: Amerika.cz

„Ehm.., co za auto? Intrepid? Ou kej,“ zahlaholí plavčík jezerní „paroplavby“ moravským přízvukem a do kolonky se jménem pasažéra pak bez zaváhání (chybně) zanese název vozidla. Martin tráví u jezera už svoje druhé studentské prázdniny.

Bronzový odstín pleti jeho tváře svědčí o tom, že tahle práce mu sedí více než třeba sbírání jablek nebo česání chmele kdesi v okolí Prahy. Ale to už pokyne kapitánovi na znamení, že je připraven z lodi vypustit náklad čtyřkolých miláčků. Frajersky cvrkne do bílého kšiltu a zamává na rozloučenou.

Antilopí kaňon

FOTO: Amerika.cz

Antilopí kaňon

Malé městečko Page východně od jezera leží na hranici států Arizona a Utah. Turisté jím jen málokdy projedou bez povšimnutí. Byla by to velká chyba. Kromě jezera naleznou v jeho těsné blízkosti další klenot první kategorie – Antilopí kaňon.

Tahle hříčka přírody přitahuje fotografy-fajnšmekry stejně účinně jako magnet železo. Kaňon, nebo raději skalní průrvu kapesních rozměrů, není těžké minout. Je totiž označen bídně vyvedenou cedulí nevelkých rozměrů. Za spolehlivý maják ale poslouží hrozivě vyhlížející tepelná elektrárna se třemi bez přestání čadícími komíny.

Ani o zeleň a statné stromy zde není nouze

FOTO: Amerika.cz

Vývrtka neboli Corkscrew

Energetické monstrum, které by přinutilo každého ekologa k bezmocnému polknutí, patří lidu indiánského kmene Navahů. Barva zralé broskve pak asi nejlépe vystihuje vizuální pastvu, která čeká uvnitř. Jen několik metrů široká a čtyřicet metrů dlouhá štěrbina protíná blok zkamenělé duny písku a v ostrých záhybech se dere k slunečnímu svitu. Proto se kaňonu říká i vývrtka – anglicky Corkscrew.

Shora dopadající světlo se láme do různých vlnových délek a společně s barvou podloží a tvary krkolomných stěn kouzlí v útrobách fotoaparátů zázraky. Za největší požitek považují hledači unikátních snímků uzounký svazek slunečního záření, který se v tichu skalních sálů zhmotní jako plamen biblického archanděla.

Okolí Lake Powell nabízí mnoho možností k výletům

FOTO: Amerika.cz

Skvrnou přírodního divu jsou bohužel sami Navahové, kteří v Antilopím kaňonu rozpoznali vydatný zdroj příjmů. Proto u vstupu nasadili nesmyslně vysoké vstupné téměř dvaceti dolarů. Jejich jedinou prací je přitom přepočítávání tučných svazků bankovek a odvoz turistů v rozpadajících se fordkách k ústí jeskyně. Zlí jazykové tvrdí, že i s tím počítáním jsou na štíru.

Podrobnější informace a další tématické články o Americe naleznete na tématickém webu www.amerika.cz

Burr Trail - Notom Road

FOTO: Amerika.cz

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Ameriky

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená USA:

Unikátní program, jenž spojuje turistické šlágry východu USA s omračující nádherou národních parků jihozápadu země.

Poznejte ikony Ameriky: San Francisco, Los Angeles, Las Vegas. Přidejte Grand Canyon a další skvosty přírody amerického jihozápadu.

Deštné pralesy, divoký Pacifik, majestátní vulkány, horská jezera a přírodní symfonie Yellowstonu pohltí nejnáročnější milovníky přírody.

Čtěte dále

V první části článku se můžete dozvědět o monumentu Grand Staircase-Escalante, Cottonwood Canyonu a průzračném jezeru Lake Powell.

Související témata:

Související články

Procestujte západní Kanadu lodí i po pevnině

Kanada je svojí rozlohou a rozmanitostí naprostým unikátem. Při pohledu na mapu byste viděli, že její jižní konec spočívá na stejné zeměpisné šířce jako Řím,...

Objevte poklady Francouzské Polynésie

Francouzskou Polynésii tvoří pět souostroví a celkem 118 ostrovů. Je to místo přitahující svou nádherou turisty z celého světa. Bílé písčité pláže, blankytné...

Vydejte se do srdce Jihoafrické republiky

Jihoafrická republika je rájem turistů, kteří odmítají cestovat do všech koutů světa, aby poznali jeho krásy. Svět na dlani nebo Svět v jedné zemi, tak by se...

Výběr článků

Načítám