Hlavní obsah

Vydejte se do srdce Jihoafrické republiky

ESO travel, Tomáš Zítka

Jihoafrická republika je rájem turistů, kteří odmítají cestovat do všech koutů světa, aby poznali jeho krásy. Svět na dlani nebo Svět v jedné zemi, tak by se dalo pojmenovat toto místo, kde se prolíná nádherná příroda, bohatá historie a města, která jsou svým zaměřením a zjevem tak výjimečná, že je neuvidíte nikde jinde ve světě.

Článek

V tomto článku najdete:

  • Křížem krážem Jihoafrickou republikou
  • Hurá za zlatem do Pilgrim´s Rest
  • Malý bratr Velkého kaňonu
  • „Teréňákem“ do Krugerova národního parku
  • Za tuleni a tučňáky do Kapského měst

Křížem krážem Jihoafrickou republikou

Tato země toho nabízí skutečně mnoho. Můžete tu na svých výpravách obdivovat krásu a nádheru Kapského města, navštívit kolonie tučňáků, kteří vám předvedou svůj speciální „taneční krok“ až se k vám budou kolébat a prohlížet si vás od hlavy k patě. Zvláštní podívanou skýtá mys Dobré naděje nebo rezervace plné exotických zvířat, které můžete vidět v jejich přirozeném prostředí – taková jaká skutečně jsou, bez mříží a dozoru.

Po JAR se můžete vydat například touto cestou...

FOTO: ESO travel

Bezcílné bloudění a hledání toho nejkrásnějšího je noční můrou téměř každého cestovatele. Využijte proto zkušeností a poznámek toho, kdo v těchto místech již byl. Z přiložené mapky se můžete inspirovat a poznat tak to nejkrásnější z této země.

Nosorožci v NP Kruger

FOTO: ESO travel

Pro trochu relaxace můžete využít a vyzkoušet místní pláže na pobřeží Atlantského a Indického oceánu. Nedílnou součástí Jihoafrické republiky je také pestrý kolorit obyvatel, kde můžete poznávat staré obyčeje a nevšední návyky obyvatel, jejichž země se stala kolébkou života.

Očkování
Malárie je v afrických zemích velice „populární“. Místní jsou proti ní imunní, ale v těle Evropana může napáchat nemalé škody. Doporučuje se konzultace s lékařem ohledně této nemoci, zvláště pokud se rozhodnete navštívit některý z místních parků.

Hurá za zlatem do Pilgrim´s Rest

Drsní muži, zlatá horečka, valouny zlata velké jako „kočičí hlavy“. Kdo by nečetl romány o kutání zlata. Tady se to ale stává skutečností. Z Johannesburgu projedete typickou krajinou Východního Transvaalu a dostanete se do zlatokopeckého městečka Pilgrim´s Rest. Městečko je jako okno do minulosti. Uvidíte jím odraz minulé éry zlatokopeckého života a místní obyvatelé vám rádi odpoví na otázky, které by vás při zhlédnutí tohoto místa napadly.

Serpentiny na Pilgrim´s rest

FOTO: flickr.com

Malý bratr Velkého kaňonu

Pro pěší turisty je putování vrchovinou Drakensberg naprostou slastí. Na své cestě můžete navštívit vyhlídky na Three Rondavel´s nebo malého bratra Velkého kaňonu v USA – Blyde River Canyon.

Procházka po Drakensbergské vrchovině

FOTO: flickr.com

Blyde River Canyon je třetí největší kaňon na světě a stal se také jedním ze zázraků Jihoafrické republiky. Bohaté porosty, oslnivé barvy, kolonie ptáků a dobře udržované stezky, po kterých můžete sestoupit až na dno, kde se pokocháte úchvatnou scenérií, které vám poskytnou strmé stěny kaňonu – to je jeden ze zázraků, který tu můžete zažít na vlastní oči.

Pohled na Blyde river canyon

FOTO: flickr.com

Od stěn kaňonu se můžete přesunout na vyhlídku nazvanou „Božské okno“. Ten název je výstižný, protože se vám skutečně naskytne božský pohled na krajinu pod sebou. Z vyhlídky vedou cesty k vodopádům Lisboa a Berlin, které vám poskytnou úlevu na vaše rozpálené nohy v podobě průzračné a ledové vody.

Výhled z Božského okna

FOTO: flickr.com

„Teréňákem“ do Krugerova národního parku

Krugerův park je jedním z nejkrásnějších, které Jihoafrická republika může nabídnout, proto by jeho vynechání bylo čirým hříchem. V nádherné přírodě tu můžete pozorovat mnoho druhů africké zvířeny v jejich přirozeném prostředí. Při troše štěstí, které, jak se říká, přeje připraveným, uvidíte i velkou pětku (slona, nosorožce, lva, leoparda a buvola).

Bohové musejí být šílení
Kdo by neznal film, který obletěl svět. Hlavní postava N! xau patřil ke skupině místních obyvatel označovaných jako Křováci, jejichž způsob života a kultura stále ještě udivuje vědce na celém světě.

Příslušník kmene Křováků

FOTO: flickr.com

Za jeden den se tento park o rozloze malého státu nedá prozkoumat, proto jsou v parku připraveny pohodlné kempy, ve kterých můžete v noci složit hlavu. Každý den tu budete objevovat něco nového. Vždyť někteří vědci tu žijí celý život a za tu dobu již popsali neskutečné množství savců, plazů, ryb, obojživelníků, motýlů a zejména ptáků, kterých tu je přes 500 druhů.

Člen Velké pětky v Krugerově národním parku

FOTO: ESO travel

Za tuleni a tučňáky do Kapského města

Cestou na Mys Dobré naděje se můžete zastavit na ostrůvku tuleňů v zátoce Hout Bay, kde si je v poklidu prohlédnete, než se vydáte za nádhernými přírodními scenériemi, které nabízí Mys Dobré naděje. Příroda nikdy neunaví, ale pokud budete chtít za kulturou, můžete se vydat do přírodní kamenné galerie nebo zavítat do městečka Simon´s Town, který se mimo jiné proslavil kolonií tučňáků.

Kolonie tučňáků v Simon´s town

FOTO: flickr.com

Kapské město patří k nejkrásnějším na světě zejména díky svým přírodním scenériím a modernímu designu. K nejnavštěvovanějším místům patří Mys Dobré naděje a Stolová hora, odkud se vám otevře nezapomenutelný výhled na město pod vámi. Na jejích téměř vodorovných deskách si můžete v klidu prostřít odpolední oběd a vychutnávat tak krásu a klid tohoto místa.

Mys Dobré naděje

FOTO: ESO travel

Nenechte si ujít
Do Johannesburgu - „města zlata“Návštěva největšího města Jihoafrické republiky, které se stalo zároveň průmyslovým a ekonomickým centrem země, je skutečným zážitkem. Město leží na ložiscích zlata. Ještě dnes tu můžete narazit na pozůstatky dolů, které radikálně změnily ráz krajiny. Nachází se tu i legendární černošské předměstí Soweto, kde se začal psát příběh pádu apartheidu (rasistické politiky).
Svazijské královstvíPři návštěvě království byste neměli vynechat hlavní město Mbabane. Na městských trzích vás udiví řemeslný um a místní výrobky. Najdete tu téměř vše, co souvisí s africkou historií a s historií bantuských kmenů. Po prohlídce města si odpočiňte u přehrady Maguga, která je největší přehradou v regionu. Na jejich březích hnízdí obrovské kolonie ptáků.
Vzhůru na „území slonů“Ti, kteří mají raději přírodu než ruch měst mohou navštívit safari, kde uvidí největší stáda slonů v Jihoafrické republice. Můžete se k nim přiblížit a pozorovat tak jejich pozoruhodný život, který je úplně jiný než v ohraničeném výběhu zoologické zahrady. Příroda a divoká zvěř bude kolem vás a vy se tak ocitnete tváří v tvář pravému životu v divočině.
„Přátelské město – Port ElizabethPort Elizabeth se v poslední době stává jednou z nejvyhledávanější destinací v Jihoafrické republice. Moderní budovy a krásné okolí, to vše dělá z bývalé rybářské vesničky magické pobřežní město. Prohlídka bude skutečným zážitkem pro moderně založené turisty, pro ty kontroverznější je tu např. rybářská vesnička s restaurací.
Za „mléčným“ stromem do „země hroznů“Winelands vinicemi doslova oplývá. Cestičky mezi nimi jsou jako stvořené pro romantické procházky, které vás zavedou např. do města Mossel Bay, kde se nachází museum Bartolomea Diase. Zvláštností tohoto města je tzv. „mléčný“ strom, do něhož si dávní mořeplavci ukládali poštu.

Africký západ slunce

FOTO: flickr.com

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Jihoafrické republiky

Legendárním vlakem projedete 6 afrických států. Čekají na vás dobrodružné výpravy, atrakce, kultura a divočina exotické Afriky.

Za 10 dní poodhalíte roušku zakrývající Jižní Afriku. Výlety vás zavedou do nádherné přírody, kouzelných měst a k lidem, které si zamilujete.

V tomto výletu si vyzkoušíte život v buši, poznání divočiny prostřednictvím zkušeného rangera a stopování „Velké pětky“.

Související témata:

Související články

Jižní Afrika už není jako z románů

Jihoafrická republika, Botswana, Zimbabwe a Namibie zaujímají jih afrického kontinentu. Naše představy o těchto zemích bývají často ovlivněny četbou zejména...

Čínská strava: exotika i pestrost

Čínská kuchyně je zajímavá tím, že dokáže chutně zpracovat nejrůznější, občas i velmi neobvyklé suroviny. Avšak riziko průjmu je ve většině tamních podniků...

Objevte poklady Francouzské Polynésie

Francouzskou Polynésii tvoří pět souostroví a celkem 118 ostrovů. Je to místo přitahující svou nádherou turisty z celého světa. Bílé písčité pláže, blankytné...

Výběr článků

Načítám