Hlavní obsah

Zažijte největší rajčatovou bitvu a nebe plné balónů

Je hned několik netradičních festivalů, na které se můžete v létě vydat. Ve Španělsku se koná největší světová rajčatová bitva nebo festival v balónovém létání, v Japonsku největší lodičkový festival, v Turecku pak třeba velbloudí wrestling. Fantazii se meze nekladou, důležité je se pořádně pobavit.

Článek

Sůl ve vlasech, písek za plavkami a pot na zádech jsou už dnes skoro synonymy pro prázdninový stereotyp. Přitom léto je obdobím bujarých a nespoutaných festivalů, které se konají po celém světě. A mnohé z nich jsou skutečně bizarní. Když pomineme ty tradiční hudební a filmové, pak se ve světě pořádají festivaly nacionální, kde se dostanete většinou do divokých průvodů a k místním tradičním aktivitám.

V létě se ale pořádá i několik akcí zcela netradičních. Stáhněte tedy slunečníky a vydejte se např. do Turecka na festival ve wrestlingu, navštivte evropský šampionát v balónovém létání, americký expresivní camp v Nevadské poušti nebo se ve Španělsku pusťte do šampionátu v rajčatové válce.

Mezi rajčaty a balóny

Španělsko mnozí znají jako zemi divokých býků a majestátních toreadorů. Je to ale zhruba stejné, jako kdyby se turista při pohledu na Českou republiku zarazil u piva. Španělsko nabízí mnohem více zážitků a to hlavně v napěchovaných letních měsících.

Zhruba 80 kilometrů od Barcelony leží městečko Igualada. Pokud do této lokality zavítáte okolo 10. července, je dost možné, že ve vzduchu uvidíte kavalérii létajících balónů. Koná se tu totiž mezinárodní festival v balónovém létání, kterého se účastní na 50 pestrobarevných „bambulek“. Loni navštívilo festival během tří dní na 25 000 diváků. Je tu totiž na co koukat. Ráno začínají přehlídky balónů, večer je na pořadu exhibice s ohňostroji a přes den si sami můžete vyzkoušet usednout do proutěného koše a nechat se vynést do oblak.

Pokud se budete nalézat o trochu jižněji, je tu pro vás připraven další „zákusek“. A to doslova. Zhruba 40 km od Valencie se totiž koná La Tomatina - tradiční největší světová bitva s jídlem v ruce. Konkrétně s rajčaty. Okolo 30 000 lidí ročně přijede do Buñolu, aby si zde dali „červenou“ lázeň, protože k ničemu jinému se tento zápas snad ani přirovnat nedá.

Průměrná spotřeba akce je neuvěřitelných 125 tun rajčat! Účastníci mají maximální volnost, jediné co musí dodržet je sundat si tričko (ženy si mohou nechat bílý přehoz) a rajče před hozením rozmáčknout. „Je to absurdní a úžasné,“ říkají organizátoři, „každý se může na několik hodin naprosto od sebe odpoutat a dát průchod potlačovaným emocím bez toho, aby někomu ublížil.“

Rajčatová historie
První rajčatová rvačka se strhla v Buñolu v roce 1945. Její důvod ale není dodnes přesně objasněn. Někteří říkají, že partička výrostků rozbila jednomu zelináři výlohu a navrch na něj začali házet jeho vlastní rajčata. Od té doby se každý rok rajčatová mela opakovala, ačkoliv až do roku 1955 ji úřady nechtěly povolovat. Toho roku jedna rebelská skupinka uspořádala sehraný protestní pohřeb, když namísto nebožtíka trůnilo uvnitř rakve velké rajče. Akce se setkala s velkým úspěchem a od té doby se La Tomatina koná v Buñolu každý rok.

Hoří, má panenko

Tak jako se ve Španělsku jedna skupinka vandráků rozhodla k rajčatové smršti, v USA se muž jménem Larry Harvey v 80. letech ozval svým kamarádům a řekl: „ Hele kluci, pojďte někam zapálit dřevěnýho panáka.“ Asi ani netušil, že tento rituál se rozroste do tak monstrózních rozměrů. Dnes je z „hořícího panáka“ festival, který se koná v nevadské poušti Black Rock Desert. Každý rok se zde vystaví „instantní město“ Black Rock City, které je ojedinělým a unikátním uměleckým kouskem. Po týdenním festivalu se ale opět „rozloží“ a zbude jenom poušť.

V minulosti jsme tu mohli vidět např. konstrukce ve tvaru obrovských barevných muffinů nebo bránu složenou ze samých bicyklů. Také se každý rok konstruují speciální „mutantní vozidla“. Slavná konstrukce takového auta měla např. podobu obrovského osminohého pavouka. Sami účastníci festivalu se můžou podílet na výstavbě tohoto města, dát prostor své imaginaci a nechat zde vystavět artefakt, který by byl výplodem jejich sebevyjádření.

V samotnou dobu festivalu se zde konají různé akce, především hudební koncerty. Žádné hvězdy tu ale nehledejte, organizátoři si zakládají na tom, že hlavní atrakcí festivalu jsou sami jeho účastníci. Život akce je velice bujarý. Lidé zde pobíhají v roztodivných maskách a často i „na Adama“. V centru dění stojí obrovská konstrukce panáka, který je v poslední den festivalu slavnostně zapálen.

Turecké hrátky na „třískanou“

Netradiční festival se koná také v Turecku. Už při příjezdu se budete tak trochu cítit jako okolo gladiátorského ringu. V městečku Edirne se proti sobě totiž v průběhu týdne postaví na 1000 profesionálních wrestlerů. V Turecku se provozuje speciální typ wrestlingu, který vznikl již ve 14. století. Muži v upnutých kožených kalhotách s nahou hrudí potřenou olivovým olejem se zde snaží efektně „třísknou“ o zem se svým protivníkem. Vítěz celého turnaje získá zlatý opasek z 22 karátového zlata v hodnotě 37 000 USD.

Pokud vás ale moderní gladiátoři příliš nenadchnou, můžete se zajet podívat, jak si s jejich disciplínou vypořádávají dvouhrbé „koráby pouště“. V Turecku se totiž pěstuje mimo jiné i tzv. velbloudí wrestling, kdy se dva nazdobení velbloudi snaží různými chvaty položit jeden druhého „na hrby“.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o plavbách, Jemenu, jižní Číně, Borneu, Mongolsku nebo turistických destinacích v ohrožení. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zajímavé letní výlety

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky letních zájezdů:

Dovolená v letovisku Costa del Sol – 300 slunečních dní v roce, kvalitní a luxusní hotely a kompletní servis pro turisty – včetně bohatého nočního života.

Poznejte ikony Ameriky: San Francisko, Los Angeles, Las Vegas. Přidejte Grand Canyon a národní parky západu USA. To vše za 12 dní.

Pobytové zájezdy do pětihvězdičkových hotelů na Turecké riviéře. Můžete si vybrat – lenošení u bazénu, nebo přímo na krásném pobřeží Levantského moře.

 Autor: Ondřej Moravec & ESO travel

Anketa

Na který letní festival byste se chtěli vydat?
na rajčatovou bitvu La Tomatina
28,8 %
na festival balónového létání ve Španělsku
61,2 %
na wrestlingový šampionát do Turecka
3,4 %
na festival Burning man v Nevadě
2,3 %
ještě na jiný festival
4,3 %
Celkem hlasovalo 472 čtenářů.

Přehled zajímavých letních festivalů a akcí

Turecko: Wrestlingový šampionát, město Edirne, 21. až 27. června

Španělsko: Evropský festival balónového létání, město Igualada, 8. až 11. července

Španělsko: La Tomatina (největší světová rajčatová bitva), město Buñol, 25. srpna

Japonsko: Tenjin Matsuri (největší světový "lodičkový festival"), město Osaka, 24. až 25. června

USA: Burning man (experimentální umělecký festival), místo: Black Rock Desert (Nevada), 30. srpna až 6. září

Související články

Výběr článků

Načítám