Hlavní obsah

Mizející krása – nejoblíbenější turistické lokality v ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mizející ledovce v národním parku Glacier, Mexico City propadající se každý rok o několik centimetrů, mizející kolonie lvů v afrických džunglích nebo pyramidy v Gíze, které jsou ždímány masivní turistikou. Jaká jsou na naší zemi další místa, která již brzy můžou skončit v propadlišti dějin?

Článek

Současná doba nese vedle mnohých precizních vymožeností a blahobytu na hrbu i několik těžkých balvanů. Jeden má tvar globálních změn klimatu, druhý se podobá sociálnímu chaotickému a přemrštěně rychlému boomu. Trpí tím celá společnost. A zrovna tak i mnohé oblíbené turistické destinace. Taj Mahal, afričtí lvi, arktičtí medvědi, ledovcové parky, moře, pyramidy i nejvyšší hora Afriky.

Hrozící teploměry

Není snad silnějšího pojmu v současné ekologické rétorice než globální oteplování (přesněji globální změny klimatu). Někteří v daném hesle vidí rozběsněného ďábla, jiní zase komářího velblouda. Fakt je ale ten, že na mnohých místech naší planety se globální změny klimatu nepříjemně odrážejí. Jedním z nejskloňovanějších v této oblasti je dechberoucí Glacier National Park v Kanadě.

Místo, které se stalo almou mater mnoha amerických horolezců v současné době „taje pod rukama“. V roce 1850 místní hory skrývaly na 150 ledovců, dnes jich tu podle výzkumu vědecké organizace NOROCK najdeme pouze 26. Mnozí vědci se navíc domnívají, že do roku 2030 tu už nebude ledovec ani jeden.

Mamut s čepičkou pro začátečníky
Kilimanjaro se pyšní tím, že je jedním z mála míst v Africe, kde najdete sníh, také ale tím, že se jedná o jedinou nejvyšší kontinentální horu, která je schůdná i pro obyčejné turisty. Její sněhová čepička je ale stále tenčí a odborníci se domnívají, že brzy úplně zmizí.

Se změnami skupenství je na tom podobně i Mrtvé moře na hranici Izraele a Západního břehu Jordánu. Tento kout země se stal populárním díky své „slané základně“. Mrtvé moře je totiž jedno z nejslanějších moří na světě. Stačí si na něj lehnout s novinami a máte zaručeno, že se nepotopíte. Díky velmi teplému počasí se ale čím dál tím častěji odpařuje. Hladinu vody vždy doplňovala řeka Jordán. Ta je ale stále častěji využívána městy Izraelců, Palestinců a Jordánů. Přítok do moře je tak výrazně menší. Svědčí o tom jasně i čísla – za rok klesne hladina Mrtvého moře o 90 cm.

Davy, peníze a výfuky

Teplotní změny jsou sice tristní, ale jeví se pro nás tak trochu neuchopitelně. To výfukové plyny si dovedeme představit o dost lépe. Jednou z největších jejich obětí je indický Taj Mahal, který plyny na sebe lepí jako o život. Jeho unikátní bílá fasáda se tak zbarvuje do bledě žluté. Správci mauzolea tento kaz „léčí“ speciálním bahenním obkladem, který má fasádu budovy vyčistit.

Památka je z tohoto důvodu často mimo provoz turistů. To cestovatele příliš nepotěší, samotnou památku ale ano. Kvůli turistické mašinérii totiž Taj Mahal navštíví ročně až 4 milióny turistů, kteří na životnosti památce příliš nepřidají. Její návštěvu byste měli proto uspěchat. Památkáři totiž uvažují i o tom, že památku turistům na čas úplně znepřístupní.

Na přelidněnost doplácí i tepající velkoměsto Jihu – Mexico City. Prostor, kde žije skoro 30 miliónů obyvatel, se totiž propadá do země kvůli vrtům čerpajících podzemní vodu. Za sto let zde došlo k propadu o 9 metrů. To výrazně ohrožuje především místní památky, jako je např. největší katedrála v Latinské Americe - Catedral Metropolitana.

Labutí píseň pro zvířecí krále

Ohrožení ale nemá vliv pouze na památky či parky. V poslední době ubývá v přírodě i čím dál více živočišných druhů. Velmi markantně se tento jev podepisuje např. na lvech v Africe. Dobrodružná safari s cílem vidět tyto „krále džungle“ jsou pro africkou turistiku hlavním zdrojem příjmů. Majestátní šelmy ale také lákají pytláky, lovce a farmáře.

Pro mnohé rančery se lvi stali prostým obchodním artiklem. Lovci střílí lvy ze „sportovního adrenalinu“. V mnohých řadách správců národních parků panuje silná korupce, a proto ani zde lvi nejsou v bezpečí. Výsledkem je, že za posledních třicet let kleslo množství lvů z 200 tisíc na pouhých 50 tisíc.

Dalším z ohrožených druhů jsou i arktičtí lední medvědi z oblastí Kanady a Aljašky – globální oteplování jim omezuje možnost potravy. Lední medvědi se totiž živí tuleni, které loví na plovoucích krách. S roztáváním ker jsou ale nuceni zůstávat na souši a živit se pouhým vybíráním ptačích hnízd. Pokud to takto půjde dál, tak někteří odborníci proklamují, že do roku 2050 dvě třetiny populace ledních medvědů vymřou.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Kostarice, kanadských velkoměstech, Moskvě, Petrohradu, Kanadě, Maroku nebo Yukatánu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů.

Upoutá Vás barvitostí a pestrostí folklóru. Poznáte nejzajímavější architektonické skvosty mayské a aztécké kultury i světoznámá letoviska.

Vydejte se do panství pohádkových maharádžů, za stavebními klenoty Mughálů i do říše tajemné hindské mystiky.

Program nás zavede do Vancouveru a dále do překrásných oblastí Skalistých hor nabitých přírodou, jezery a horskými scenériemi.

Ondřej Moravec & ESO travel

Anketa

Co je podle vás nejohroženejší?
kanadské ledovce
2,1 %
kolonie lvů v Africe
29,5 %
Taj Mahal
1 %
pyramidy v Gíze
2,3 %
Mrtvé moře
55,5 %
Mexico City
1 %
Kilimanjaro
4,8 %
něco jiného
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 607 čtenářů.

Jaká místa jsou ohrožená?

  • Glacier National Park – Globální změny klimatu podle odborníků mohou způsobit, že do roku 2030 zde nezbude jediný ledovec.
  • Mrtvé moře – Díky klesajícímu přítoku řeky Jordan a vysoké teplotě dochází k postupnému vysychání moře, a to v průměru o 90cm za rok. 
  • Mexico city – Země pod tímto korpulentním městem stále klesá z důvodu markantního čerpání podzemní vody. Za posledních 100 let se zem propadla zhruba o 9 metrů.
  • Taj Mahal – Nejslavnější světové mauzoleum doplácí na zamořený vzduch, který špiní bílou fasádu budovy. Symbol Indie je rovněž citlivý na tektonické body pod svým základem a turistické záplavy.
  • Pyramidy v Gíze – Jeden z doposud stojících klenotů starých civilizací doplácí na ždímající davy turistů, které křehnoucí pyramidy poněkud „znervózňují“.
  • Kilimanjaro – Nejvyšší hora Afriky má na svém vrcholku po celý rok sníh. Kvůli globálnímu oteplování už ale může brzy celý roztát.
  • Kolonie afrických lvů – Před třiceti lety žilo v afrických džunglích na 200 tisíc lvů. K dnešku jejich počet kvůli lovcům a pytlákům klesl na pouhých 50 tisíc
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám