Hlavní obsah

Nejkrásnější a nejluxusnější přístavy světa: Tady stojí za to spustit kotvy

Dovolené prožité na lodi jsou stále populárnější. I mezi Čechy. Perfektní zázemí na palubě – včetně bazénů, aquaparků, kin nebo nákupních galerií – a nádherné přístavy, ve kterých zaoceánské kolosy kotví, to je kombinace, které se jen těžko odolává. Pojďte se s námi podívat na nejkrásnější místa, kde se často spouštějí kotvy a kde se člověku večer ani nechce zpátky na palubu.

Foto: www.bigstockphoto.com

I takhle může vypadat „přístav“, kde člověk zastaví během luxusní plavby. Tohle je polynéská Bora Bora.

Článek

Ráno loď zakotví – ať už přímo v přístavu, který je uzpůsobený pro přijetí více než 250 metrů dlouhých lodí, nebo v jeho blízkosti, na moři, odkud pasažéry na břeh dovezou menší plavidla – a den může začít. A na moři je každý den jiný, záleží na tom, kde zakotvíte.

Vybrali jsme pro vás pět míst (a v bočním sloupku další tři), kde stojí zastávka během plavby za to. Tak s námi vyplujte za poznáním těch nejkrásnějších přístavů.

Bora Bora – stvořeno bohy

Jde o nejdražší destinaci Polynésie, ale podle mnohých také o nejkrásnější místo planety. Polynéský ostrov Bora Bora vznikl před pěti milióny lety po výbuchu sopky a od té doby se vlastní vahou propadá zpátky do oceánu. Nad vodou tak zůstávají „jen“ půlkruh a dvě ikonické hory, zbytek už pohltila laguna.

Foto: www.bigstockphoto.com

Bora Bora vznikla před pěti miliony let – a od té doby se pomalu propadá zpět do moře.

Lodě kotví v přístavu hlavního města Vaitape, odkud pasažéři vyrážejí za poznáním ostrova. A při pohledu na nádherné resorty tvořené bungalovy z přírodních materiálů se jim zpátky na palubu večer ani nechce. Ostatně, často sem vyrážejí i hollywoodské hvězdy, včetně agenta 007 ve výslužbě Pierce Brosnana.

Hlavním turistickým centrem ostrova je mys Matira. Jeho název vznikl z „Mai te pora“, což v překladu znamená „Stvořeno bohy“.

  • Která loď tu kotví? Bora Bora je zastávkou například pro Queen Victoria – měří 294 metrů, pojme 2914 osob (pasažéři + posádka) a najdete na ní divadlo, kasino, kino i travnatou palubu.
Foto: www.bigstockphoto.com

Diamantová pláž na Martiniku. Populární je ale i laguna Josefínina koupel na východním pobřeží ostrova.

Martinik – francouzský šarm uprostřed Karibiku

Koktejl karibské živelnosti a francouzské elegance – to je Martinik, součást Francouzských Antil. Zdejší pláže jsou široké, pokryté bílým pískem a chráněné hradbou korálů. Proto je tady hladina moře tak klidná. Lodě tu přistávají v městě Fort de France, kde žije 90 tisíc obyvatel, zhruba čtvrtina všech obyvatel ostrova.

Pokud je zastávka delší, rozhodně stojí za to vydat se na východní pobřeží. Tady leží laguna, které se říká Josefinina koupel. A údajně jde prý o místo, kde se ráda koupala budoucí manželka Napoleona Bonaparta, krásná Josefina. Zdejší voda má prý barvu jejích očí. Nádherné pláže jsou i v okolí letoviska Trois Ilets, které dýchá lázeňskou atmosférou a kterému se kvůli červeným střechám přezdívá Červené město.

  • Která loď tu kotví? Pravidelně se tu zastavuje MSC Orchestra – s délkou 294 metrů a s kapacitou 2550 pasažérů a 987 členů posádky. Na jejích palubách najdete i běžeckou dráhu.
Foto: www.bigstockphoto.com

Takto vypadá přesun z lodi na břeh, pokud není přístav uzpůsobený pro tak velký kolos.

Honolulu – do srdce surfování

Při vplouvání do přístavu na jihu ostrova Oahu se stačí podívat napravo – a slavnou pláž Waikiki máte před sebou jako na dlani. Není příliš široká, dokonce i zlatavý písek, který ji pokrývá, je přivezený odjinud, ale je symbolem celých Havajských ostrovů. Právě tady se pořádají ty nejslavnější surfařské soutěže – a sledovat je mohou i hosté ve výškových hotelech, které pláž lemují.

Foto: www.bigstockphoto.com

Dvě legendy na jedné fotce – lodě Queen Victoria a Queen Mary 2 v britském Southhamptonu.

Mimochodem, městu Honolulu se přezdívá křižovatka Pacifiku a kromě toho, že je hlavním městem Havaje, je i rodištěm Baracka Obamy.

  • Která loď tu kotví? Do místního přístavu vplouvá Pride of America. 281 metru dlouhý kolos pojme 2440 pasažérů a 941 členů posádky. Na její palubě si můžete zahrát třeba golf.

La Romana – tady vznikají ty nejlepší doutníky

Přístav v dominikánském letovisku La Romana prošel na přelomu milénia velkou rekonstrukcí a dnes už může přijímat i velké zaoceánské lodi – v městě tak jako houby po dešti rostou nové, luxusní resorty. A do největší doutníkové manufaktury na světě proudí každý den davy turistů. „Jen pozor na to, že vstup je povolený až od 18 let,“ upozorňují ještě na lodi těsně předtím, než zakotví.

Foto: www.bigstockphoto.com

Lodní kolos zakotvený u břehů letoviska La Romana.

Kromě krásných pláží můžete v La Romana a v okolí vyzkoušet několik golfových hřišť – včetně hřiště Teeth of the Dog, které je dlouholetou jedničkou mezi golfovými hřišti v Karibiku. Za návštěvu stojí i Zázračná jeskyně – ohromný podzemní prostor, který je působivě nasvícený.

  • Která loď tu kotví? Čas od času do zdejšího přístavu vplouvá Costa Favolosa, 290 metrů dlouhý kolos se 17 palubami, který pojme celkem 4900 osob. Na jejích palubách jsou i dva bazény se zatahovací střechou.

Mauricius – alespoň na skok na exkluzivní ostrov

Mauricius je ztělesněním luxusní a těžko dostupné dovolené. Tenhle ostrov se totiž nevydal cestou masového turistického ruchu, ale najdete tu spíše méně, ale o to luxusnějších resortů. Tomu pak odpovídají i ceny za ubytování, které jsou astronomické.

Foto: www.bigstockphoto.com

Pobřeží Mauricia – jedné z nejluxusnějších desitnací, kam můžete vyrazit na dovolenou.

Nicméně můžete tu alespoň na pár hodin zakotvit v přístavu Port Louis a užít si atmosféru ostrova. Rozhodně stojí za to vyrazit do nejstarší botanické zahrady na jižní polokouli. Ano, do té botanické zahrady, ve které mají lekníny, které unesou i malé dítě, nebo palmu, která kvete jen jednou za 60 let. Ochutnejte také mauricijskou kuchyni – tavicí kotlík francouzské, indické, africké, ale i čínské kuchyně.

  • Která loď tu kotví? Costa NeoRomantica pojme 1782 pasažérů a 610 členů posádky a využít na jejích palubách můžete například služby kasina, kabaretu nebo vyrazit do tureckých lázní či na nákupy.

Inzertní sdělení: Vyplujte do nejkrásnějších přístavů!

Cerstovní kancelář ESO travel vybírá z nabídky luxusních plaveb a zájezdů za exotikou:

Prožijte dovolenou jinak! Na palubě lodi a každý den v jiném slavném evropském městě – Barcelona, Benátky, Janov, Řím, Marseille, Athény… na palubě je samozřejmostí plná penze a nekonečné možnosti zábavy. A ceny? VELMI příjemně vás překvapí!

Poznejte luxusní hotely, vhodné i pro ty nejnáročnější klienty. Vyberte si ten pravý přímo u bílého pobřeží ostrova uprostřed Indického oceánu. Vydejte se s námi na Zanzibar, ostrov voňavého koření!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Tibetu, o nejlepších restauracích světa nebo o nejkrásnějších kaňonech. Přehled všech článků najdete na hlavnístránce rubriky

Anketa

Už jste někdy prožili dovolenou na vlnách?
Ne a neláká mě to.
20 %
Ne, ale plánuju ji.
22,9 %
Ano a bylo to super.
42,9 %
Ano a mám ji znovu v plánu.
14,2 %
Celkem hlasovalo 35 čtenářů.

Nejkrásnější evropské přístavy

Rozhodnete-li se pro plavbu lodí, nemusíte nutně vyrážet do Karibiku nebo napříč Pacifikem, luxusní plavbu je možné absolvovat i po Středomoří. I tady jsou krásná města, přístavy:

Barcelona

Katalánská metropole je oblíbenou zastávkou plaveb. Z přístavu je to jen pár set metrů na proslulou pláž Barcelonetta. A hříchem by bylo vynechat návštěvu slavné katedrály Sagrada Familia. Ta sice ještě stále není dokončená, i tak její krása a monumentálnost berou dech. Projděte se po třída Las Ramblas – hlavně v podvečer. A dorazíte-li během sezony, pak určitě nevynechejte návštěvu fotbalového zápasu FC Barcelona. Pokud se vám nechce investovat do lístku na utkání, jděte alespoň do zdejšího muzea. I to stojí za to.

Benátky

Italské Benátky, město vystavěné na dřevěných kůlech, jsou často přístavem, odkud se vyplouvá a kam se lodní kolosy vrací. Projeďte se v místním vodním autobuse, vaporettu, po kanále Grande, navštivte baziliku San Marco nebo Dóžecí palác, kousek od kterého kotví velké lodě. Své kouzlo má i bloudění v úzkých uličkách a samozřejmě zdejší výýýborná zmrzlina.

Janov

Italský Janov je jedním z nejdůležitějších dopravních uzlů ve Středomoří a nejvýznamnějším italským přístavem. Býval hlavním městem mocné Janovské republiky, dnes je centrem oblasti zvané Ligurie. Město se táhne v délce zhruba 35 kilometrů od pobřeží a prudce se zvedá do svahů Apenin. Projděte si starý přístav Porto Antico, kde kotví nádherné jachty, navštívit tu můžete i největší evropské akvárium nebo se projít pobřežní čtvrtí Molo – s klikatými uličkami, které jako by vypadly z prospektu o Itálii.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám