Hlavní obsah

Luxus na Krétě: Podívejte se, kam jezdí na dovolenou v Řecku „horních deset tisíc”

Soukromá zátoka, panoramatický prosklený výtah na pláž, pětihvězdičkový luxus… Že jsme vás právě vzali do nějaké exotické destinace? Omyl! Jsme na Krétě, jednom z nejoblíbenějších řeckých ostrovů, kromě klasických a „průměrných“ dovolenkových resortů nabízí i místa, kam na dovolenou jezdí milionáři a celebrity. Pojďte se do nich podívat!

Foto: ESO travel

Ostrov Kréta nabízí jak klasické dovolenkové resorty, tak místa, která jsou hříšně drahá a zároveň nesmírně luxusní.

Článek

Kréta je nejen nejoblíbenější, ale i největší řecký ostrov, kam každý rok míří tisíce Čechů. Jen hrstka z nich ale do resortů, kde týden dovolené stojí jednoho i šedesát tisíc korun. Zajímá vás, kde leží? A co všechno si v nich hosté mohou dopřát?

Léto na Krétě začíná už v dubnu

Letní sezóna na Krétě začíná de facto už v dubnu – to začne stoupat teplota vzduchu a následně i moře. Krásné počasí tady mnohdy vydrží až do listopadu. „Nejkrásnější je ale Kréta na počátku léta, všude je zeleno, teploty jsou vysoké, ale ještě pořád příjemné, turistů není tolik…,“ říká Čech, který sem rok co rok jezdí.

Foto: ESO travel

Výhodou pláží na Krétě je fakt, že vstup do vody bývá u většiny z nich pozvolný, vhodný i pro méně zdatné plavce.

Kréta rozhodně není žádný drobeček – její rozloha se rovná asi desetině rozlohy Česka. Během jedné dovolené tak člověk nemá šanci poznat všechno. Ideální je půjčit si auto a vydat se za poznáním po vlastní ose.

Přečtěte si o další oblíbené letní destinaci: I George Clooney a Harry Potter už poznali luxusní tvář Turecka

Knóssos – bájný Labyrint
Vydává se sem asi každý, kdo na Krétu přijede na dovolenou. Palác Knóssos je největší krétskou památkou. Vznikl v době minojské civilizace a v době největší slávy měl tisíc místností v několika patrech a křídlech. Jeho jiný název zní „Labyrint“, označení, které se později stalo synonymem pro bludiště – aby ne, vyznat se ve spletitých chodbách, které spojovaly jednotlivé části, bylo vskutku náročné.

V posledních letech navíc Kréta (ostatně jako některé další evropské destinace) dokazuje, že je ideálním místem i pro ty, kteří chtějí prožít dovolenou na špičkové úrovni – na takové, na kterou jsou zvyklí z exotičtějších destinací, jako je třeba Dubaj, Thajsko nebo Mauritius. I tady dnes existují resorty ozdobené pěti hvězdičkami a odpovídajícími službami, kde týdenní dovolená vyjde jednoho třeba i na padesát až šedesát tisíc korun.

Foto: Shadowgate

Elounda je pravděpodobně nejlepší adresa na Krétě.

Elounda – letovisko zaslíbené luxusu

Vlajkovou lodí těchto resortů je bezesporu letovisko Elounda na východním pobřeží. Původně ničím zvláštní městečko na pobřeží zálivu Mirabelo, které se táhne po svazích a útesech vzhůru od průzračné vody, se v posledních letech vypracovalo na nejlepší adresu celé Kréty. Spousta zeleně, klid, romantická atmosféra, a hlavně zázemí luxusních hotelů sem lákají i státníky, filmové hvězdy, sportovce a zpěváky.

Některé z hotelů stojí vysoko nad pláží – hosty pak dolů mezi slunečníky a lehátka „svážejí“ prosklené panoramatické výtahy. Pokud se jim na pláž nechce, můžou využít dva velké bazény. Jeden se slanou, druhý se sladkou vodou. Jsou běžný standard, mnoho hotelů má bazény tři i čtyři. Kousek za městečkem pak vzniklo golfové hřiště. Pár kilometrů je to k archeologickým lokalitám v městečku Plaka a asi deset kilometrů dělí Eloundu od dalšího „top“ letoviska – od Agios Nikolaos.

Foto: ESO travel

Je libo soukromou vilku s vlastním soukromým bazénem?

Agios Nikolaos – koupání ve vlastní zátoce

Agios Nikolaos na severovýchodě Kréty má nálepku kosmopolitního městečka, které žije jak ve dne, tak v noci. Podvečery tady patří posezení v některé z taveren nad sklenkou ledové kávy nebo ostřejšího ouza, po setmění může člověk vyrazit tančit nebo se brouzdat po desítkách obchůdků.

I tady by se vám mohlo v létě líbit:

V okolí Agios Nikolaos se pak do pobřeží několikrát zakusuje moře a vytváří menší zátoky. Jenže pozor – některé z nich jsou soukromé, patří místním hotelům, které na nich vybudovaly soukromí a zázemí pro své klienty, a nikdo jiný sem přístup nemá. To jako hotelový host samozřejmě oceníte, jako nezávislý cestovatel už méně.

Foto: www.tourist-destinations.com

Vydejte se i mimo pláž a poznejte některá krétská města s jejich architekturou. Heraklion kupříkladu ovlivnila architektura Benátčanů.

Bydlet je tady možné nejen v klasických hotelových pokojích, ale i v soukromých vilkách, z nichž každá disponuje i vlastním bazénem. Takhle vypadá absolutní soukromí – není divu, že sem ve velkém jezdí i známí lidé.

Herakleion – když vás láká historie

Do hlavního města Iraklionu (velmi častý je i přepis Herakleion) je to asi hodinka jízdy autem a člověk by se sem rozhodně měl vydat. Ať už kvůli nákupu suvenýrů, nebo za architekturou, která je inspirovaná tou benátskou. Není divu, Herakleion byl tři sta let pod nadvládou právě Benátčanů.

Ti, kteří se blíž zajímají o historii, na několik hodin mizí ve Velkém archeologickém muzeu. Větší sbírky věnující se mínojské civilizaci na světě nejsou. Muzeum je kompletně klimatizované, takže jeho návštěva je i příjemným únikem před spalujícím horkem. To v nedalekém komplexu paláce Knossos horku neuteče nikdo.

Kréta je ostrov tisíce podob. Záleží jen na tom, kam se vydáte. Kréta je rušná i klidná, romantická i kosmopolitní, rájem pro milovníky historie i hor. Říká se, že kdo sem přijede jednou, určitě se vrátí.

Inzertní sdělení: Tipy na exkluzivní zájezdy na Krétu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy na Krétu:

Nově postavený hotel v blízkosti kouzelné rybářské vesničky patří k tomu nejlepšímu, co Kréta nabízí. Tři bazény se slanou vodou, sedm privátních sladkovodních bazénů, špičkové restaurace a bary.

Pětihvězdičkový resort pro ty nejnáročnější klienty. Několik bazénů, restaurací, panoramatický výtah na pláž, perfektní služby, včetně těch lázeňských, jako jsou masáže. V blízkosti golfové hřiště.

Luxusní resort se rozkládá na svahu s nádherným výhledem na soukromou zátoku, která je k dispozici jen hotelovým hostům. Možno bydlet v luxusních vilách s vlastním bazénem. Vodní bar, několik restaurací.

Přečtěte si dále:

Přečtěte si také o gay friendly ostrově Mykonos, o zvláštních dopravních prostředcích i o nejdeštivějším místě světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Strávili jste už dovolenou na Krétě?
Ne, ještě jsem tam nebyl(a)
36 %
Ano, jednou jsem tam byl(a)
43 %
Ano, a dokonce víckrát
18,2 %
Létám tam každý rok
2,8 %
Celkem hlasovalo 1229 čtenářů.

Nejužší soutěska v Evropě – Samaria

Kréta nenabízí jen unikátní památky minojské civilizace ale i túru skrze nejdelší soutěsku v Evropě. Samaria je dlouhá 13 kilometrů a táhne se pohořím Lefká Óri. V nejužším místě má šířku pouhých 250 centimetrů.

Pokud není uzavřená (to se může stát i v létě po dlouhých deštích, kdy se soutěskou valí voda z hor), vydává se do ní každý den několik stovek turistů. Ač je stezka obklopená kompletním turistickým zázemím včetně toalet, pítek, posezení a občerstvení, nedoporučuje se cestu nikterak podcenit. Jít takovou štreku s puchýři na nohou by nebyl žádný med.

Samaria navíc není jediná soutěska, do které se můžete na Krétě vydat. Krásné scenérie nabízí třeba i soutěska Aradena nebo Údolí mrtvých, které leží jen kousek od Samarie a ve kterém podle legendy leží jeden ze vchodů do podsvětí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám