Hlavní obsah

Terakotová armáda fascinuje detailností, k vidění je momentálně i v Praze

ESO travel, Tomáš Zítka

Od poloviny května je možno v pražském paláci Lucerna shlédnout zajímavou expozici čínské terakotové armády bojovníků. Představuje se zde na 180 přesných replik soch, výstavu doplňuje také řada dalších exponátů. Kompletní armáda sestává z pěšáků, lukostřelců a důstojníků s jejich koňmi. Každá postava je ojediněle ztvárněna a představuje reálného člověka lišícího se od ostatních vlasy, vousy, výrazem tváře nebo držením těla.

Článek

Tajemná a mýty opředená terakotová armáda má za úkol střežit věčný spánek císaře Čchin Š´Chunag-ti a hlídat jeho hrobku. Je ztělesněním čínské ideje vytvořit kopii světa živých v podzemní komnatě, kde by mrtvý žil navěky. Na 7000 bojovníků zde stojí v podzemí seřazeno v pravidelných šicích a hledí na jedinou stranu. Každý s jiným obličejem, na jiném podstavci a s originálními malbami střeží vchod do hrobky.

FOTO: ESO travel

Hlavní fakta o terakotové armádě

Terakotová armáda se stala jednou z nejnavštěvovanějších památek Číny. Naleznete ji 30 km východně od Sianu, z tohoto města do ní proudí neuvěřitelné zástupy turistů. Cíl mají jediný, podívat se na ojedinělou světovou raritu. Vybudování hrobky se datuje kolem roku 210 př.n.l. Na její stavbě se podílelo údajně několik tisíc lidí, kteří dnem i nocí pracovali na přání svého panovníka a za „odměnu“ je tu nechal císař zaživa pohřbít (alespoň tak praví staré zkazky). Hrobka byla odhalena úplnou náhodou roku 1974, kdy tu chtěli zemědělci vykopat studnu pro zavlažování.

Malovaná armáda
Při pohledu na terakotovou armádu by jen málokoho napadlo, že v době svého vzniku byla i barevně vyvedena. Shlédli byste tu bojovníky s růžovými tvářemi a vkusně malovanými uniformami. Tato nádherná výzdoba se v dnešní době dochovala pouze u dvou lučištníků z hrobu č.2.

Prozkoumání hlavní císařské hrobky

Hrobka císaře leží asi 1,5 km od jeho vojáků. Historické prameny uvádějí, že hrobka dostala podobu tehdejší čínské metropole a je ukryta pod 47 m vysokým násypem. Celá rozloha se počítá na 56 km2.

FOTO: ESO travel

Aby bylo naleziště dostatečně chráněno před povětrnostními vlivy, byla nad ním postavena obrovitá hala podobná leteckému hangáru. Nad terakotovými bojovníky prochází vyvýšené lávky, ze kterých můžete s poklidem sledovat výrazy a nádheru hliněné armády. Na konci jedné z lávek je i malé muzeum u hrobky č.1, které představuje bojovníky, jejich válečné oře a jeden ze dvou bronzových vozů. Byly nalezeny roku 1980 kousek od pohřebního náspu prvního císaře.

Terakotový bojovník
Celá armáda čínského císaře sestávala z pěšáků, lukostřelců a důstojníků s jejich koňmi. Každá postava je ojediněle ztvárněna, každá představuje reálného člověka lišícího se od ostatních vlasy, vousy, výrazem tváře nebo držením těla. Žádné dvě figury tu nejsou naprosto stejné, stejně tak i sochy koní. Vše je tu pouze unikátní a jedinečné, tak jako ve skutečném světě.

Do vedlejší hrobky č.2

Druhá hrobka byla objevena roku 1976 a zpřístupněna pro veřejnost byla roku 1994. Stále ještě není zcela vykopána, ale už nyní tu můžete zhlédnout celé císařské jezdectvo. Uvidíte tu na 900 vojáků, 116 osedlaných koní a 356 koní zapřažených do 89 válečnických vozů. Kousek od ní se nachází nejmenší hrobka č.3, kde je k vidění velitelské stanoviště s 68 důstojníky v uniformách „vyšší kasty“.

Budete-li mít při návštěvě Číny cestu kolem, rozhodně si výlet k terakotové armádě nenechte ujít. V současné době jde o jednu z nejnavštěvovanějších čínských památek. Její tajemnost a originalita láká tisíce turistů z různých koutů světa. Představuje také ideální možnost, jak poznat čínskou historii a jedinečnou kulturu.

Čtěte dále

Chcete se o Číně dozvědět více? V rubrice Exotika si můžete přečíst např. o Velké čínské zdi, o perlách Říše středu, Šanghaji nebo Chrámu nebes.

Podrobnější informace o Číně naleznete také na specializovaném webu Cestování Čína.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Číny

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Čína:

Za 12 dní navštívíte největší skvosty čínské kultury – Velkou čínskou zeď, slavnou terakotovou armádu nebo město budoucnosti Šanghaj.

Maximum z čínských perel během 14 dní. To nabízí tento zájezd, ve kterém např. navštívíte Šanghaj nebo přírodní divy Guilinu.

Během 13 dní můžete porovnat dvě zcela odlišné kultury, zažít na vlastní kůži kontrasty jejich životů a poznat z obou to nejkrásnější.

Anketa

Kdy a jak plánujete svou dovolenou?
Musím plánovat hodně dopředu, jsem pracovně vytížený
3,6 %
Dovolenou plánuji předem, zájezd kupuji s předstihem, abych měl jistotu
20,5 %
Destinaci mám vybranou dopředu, s koupí zájezdu vyčkávám na výhodné Last minute
7,8 %
Nic dopředu neplánuji, rozhodnu se podle aktuálních nabídek Last minute
22,1 %
Dovolenou neplánuji
46 %
Celkem hlasovalo 308 čtenářů.
Související témata:

Související články

Do Peru se letos chystá více Čechů

V loňském roce odcestovalo do Peru na 4000 českých turistů, což je 4x více než v roce 2004. Za vzrůstajícím počtem turistů stojí neustále se zlevňující letenky...

Výběr článků

Načítám