Hlavní obsah

Sbohem, kuře s citroníkovými listy, vracíme se ke knedlíkům. Cesta kolem světa se blíží do cíle

Někdo se možná u největšího buddhistického chrámového komplexu Borobudur dostal do nirvány, ale cesta musela pokračovat dál. Vzhůru do Vietnamu za rýžovými koláčky, vařenými kuřaty s citroníkovými listy a dalšími pochoutkami exotické jihoasijské kuchyně.

Foto: Bigstock

Po čtyřhodinovém letu z Indonésie s pohledem na moře z výšky se cestovatelé dostávají opět přímo k vodě.

Článek

Protřepat, nemíchat, vstřebat. První dva termíny používal agent 007 James Bond, když si takto nechával upravit svůj oblíbený drink, ten třetí se týká zážitků účastníků cesty kolem světa luxusně upraveným Boeingem. Po předchozích dnech na sluncem rozpálených ostrůvcích v Pacifiku a jihovýchodní Asii vstřebávají pasažéři dojmy, které v nich zanechal mystický skalní monolit Ayers Rock a tichomořský ráj Bora Bora.

Foto: calfier001 (Wikimedia Commons)

Když zevnitř voní asijské speciality a restaurace vypadá takhle, je těžké do ní nevstoupit.

Hoi An: Město, kde ušijí cokoliv

Cesta kolem světa se dostala do závěrečné fáze a Indonésii vystřídala asijská pevnina, konkrétně Vietnam. Kdo si po procházce holešovickou tržnicí myslí, že Vietnam už dobře zná, je rozhodně na omylu. To, co spatří v zemi s přibližně 90 milióny obyvatel, je úplně něco jiného.

Fakta o Vietnamu: Nguyenové vedou!

  • Vietnamci při mluvení tak trochu zpívají. Používají šest tónů, které dokreslují význam slov.
  • Ve vietnamských školách nezvoní, ale bije gong.
  • Vzdělání je na velmi dobré úrovni – v zemi žije 94 % gramotných. Podle jednoho ze zdrojů této informace – byl to americký magazín – je to překvapivě vysoké číslo. Ano, je to tak, i za hranicemi USA skutečně existují lidé, kteří umějí číst.
  • Když na vietnamské ulici zakřičíte „Nguyen“, určitě se někdo otočí. Jde o nejčastější příjmení v zemi.
  • V zemi žije přes 89 miliónů obyvatel. Během psaní této věty jich ovšem ještě pár přibylo, takže Vietnamců je nyní skoro 90 miliónů.
  • Pokud se jdete koupat do některého z vietnamských jezer, můžete ještě dnes na jeho dně narazit na trosky amerického bombardéru. Naštěstí má už dost zvlhlou munici.
  • V některých částech Vietnamu se rybářské pruty používají i k lovu ještěrů. Poté, co se plaz chytí na háček, putuje na rozpálený rošt grilu.

Pasažéři cesty kolem světa to poznali už v cestovateli oblíbeném městě Hoi An. Barvami hrající perla Indočíny si sice neužili hned po příletu, ale dostali se k tomu později. Nejdřív musely přijít vyhlášené vietnamské speciality, potom se spokojeným žaludkem tradá do hajan.

Foto: Peter Roe (Pixabay.com)

Víte, ono v Hoi Anu občas pořádně foukne, tak jsem si musela pořádně uvázat klobouk.

Druhý den se Hoi An ukázal v plné kráse. Lehátka pro relaxování u vody byla připravena pomoci každému, kdo se do nich potřeboval svalit, pomalu odfukovat a za svitu slunce v klidu odpočívat. Ale mnohé lákaly více procházky po okolí a bližší poznání vietnamské kultury. Aby ne, vždyť Hoi An patří k nejnavštěvovanějším městům země. Mimo jiné kvůli velkému počtu pouličních ševců a krejčích, kteří vám dokážou ušít skoro cokoliv. Stačí říct a látka už se stříhá, kůže se řeže.

Co všechno se dá zažít na cestě kolem světa? Přečtěte si o tom!

Nejklasičtějším symbolem města je ovšem krytý most, k němuž se váže stará vietnamská legenda. Podle ní se kdysi v oblasti povalovala obrovská nestvůra. Na jejím nejslabším místě postavili lidé most, a tím ji pomohli zabít.

Foto: Rapidacid (Flickr.com)

Slavný historický most v Hoi Anu vypadá nejlépe večer ve světle žárovek.

To Mramorovou horu, na kterou se pasažéři cesty vydali poté, obestírá také oblak tajemna. Mystické pagody, úchvatné jeskyně a posvátný krasový vrchol, to všechno tu odkazuje na doby, kdy zde zněla slova modliteb buddhistických mnichů. Sedával tu také císař Minh Mang a zamyšleně se díval do kraje.

Foto: Matthias Ripp (Flickr.com)

Takhle to vypadá na vietnamských plážích.

Dělo se tu však i něco mnohem méně mírumilovného než obřady odříkavých mnichů. Levá, pravá, levá…v místních jeskyních podstupovali výcvik bojovníci Vietcongu, vietnamské Národní fronty osvobození Jižního Vietnamu. A odsud je vidět vše vidět jako na dlani – zelená rýžová políčka, červené střechy stavení, mezi tím bizarně vypadající skalní výčnělky – zkrátka barevná exotická romantika.

Přečtěte si také o další netradiční cestě:

Za rok na Havaj a do země samurajů

Potom už zase do letadla, krátké mezipřistání ve Střední Asii a hurá domů. Celkem si cestovatelé užili desítku unikátních exotických dovolených, mezi nimiž odpočívali v luxusních pětihvězdičkových hotelech a v útrobách nadstandardně vybaveného Boeingu s pohodlnými dvojkřesly. Ta přišla po náročných dnech v přírodě vhod.

Foto: Bigstock

Vietnamský Hoi An, poslední destinace cesty kolem světa, leží přímo u moře a má pláže, kde se jejich návštěvníci v tuto dobu vyhřívají v teplotách okolo pětadvaceti stupňů.

Pasažéři letos protančili Jamajkou v rytmu reggae a brazilským Riem v rytmu samby, obdivovali monumentální Panamský průplav, od vinobraní v argentinské Mendoze se dostali k chodícím sochám na Velikonočním ostrově. Také relaxovali v tichomořských rájích Bora Bora a v Nové Kaledonii a stanuli pod magickou australskou skálou Ayers Rock a prožili deset luxusních dovolených během jediné cesty.

Že nyní všechno končí? Naopak, právě začala příprava cesty kolem světa v roce 2016. Vrabci nad dráhami ruzyňského letiště si cvrlikají, že její trasa povede přes Havajské ostrovy, Maledivy, karibskou Antiguu nebo některý z 30 národních parků Guatemaly. A také přes Japonsko, zemi vycházejícího slunce a staveb pamatujících boje disciplinovaných samurajů a nevyzpytatelných nindžů. Také se těšíte už teď?

Foto: ESO travel

Tenhle krasavec s luxusně upraveným interiérem letos provezl pasažéry po celém světě

Inzertní sdělení: Vydejte se na dovolenou snů!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky unikátních zájezdů:

Deset unikátních dovolených v jednom, ubytování ve špičkových hotelech a doprava ve speciálně upraveném letadle, které kvůli pohodlí pasažérů pojme jen několik málo desítek cestujících, to je cesta kolem světa!

Nasedněte na atomový ledoborec a s tímto kolosem se vydejte do země věčného klidu a mrazu! Po cestě budete pozorovat lední medvědy, mrože, tuleně a neuvěřitelné scenérie, které ze sněhu a ledu vytvořila příroda. Odvážní otužilci si mohou vyzkoušet plavání v Severním ledovém oceánu.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tajemných chodících sochách na Velikonočním ostrově, dále o nejnebezpečnějších zvířatech Afriky nebo o podivuhodné gigantické stavbě zvané Panamský průplav. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Ochutnali byste pálenku s hadem?
už jsem ji měl(a) a bylo to dobré
30 %
už jsem ji měl(a) a bylo to odporné
10 %
nevím, záleželo by na tom, kdo by ji prodával
30 %
nikdy, Jiřík ve Zlatovlásce taky ochutnal hada a jak dopadl!
30 %
Celkem hlasovalo 20 čtenářů.

Co se jí ve Vietnamu

Možná něco znáte z jídelních lístků asijských restaurací, ale přímo ve Vietnamu může být originální jídlo trochu jiné. Pojďme se podívat na ingredience klasických pokrmů podávaných v této půvabné zemi na jihovýchodě Asie.

Základem stravy Vietnamců tvoří rýže. Najdeme ji skoro ve všem od buchtiček přes těstoviny až po víno. Také se tu hodně koření. A pokud se ptáte, jak se liší vietnamská kuchyně třeba od čínské, tak vězte, že v přílohách téměř vždy hraje velkou roli čerstvá syrová zelenina. Číňané ji téměř vždy tepelně upravují.

Hity z vietnamských stolů:

Rybí omáčka: Podává se velice často k široké škále jídel. Než se dostane do finální podoby, musí několik měsíců kvasit.

Had v rýžové pálence: Had a pálenka? Tím to nekončí. Tekutina je navíc smíchaná s plazovými tělními tekutinami jako krev, žluč nebo jed.

Kousky vařeného kuřete s přílohou z citroníkových listů a omáčkou ze soli a pepře: Jídlo, které se podává při svátečních příležitostech, například na Nový rok.

Nudlové saláty: Ve východní a jihovýchodní Asii populární záležitost, ve Vietnamu patří k nejrozšířenějším ten se zeleným salátem, smaženým hovězím, cibulí, fazolovými výhonky a kořením. Bývá posypán smaženou šalotkou a drcenými arašídami.

Rolky: V tenoučkém rýžovém těstě najdeme některou z mnoha různých náplní, často například tu z vepřového masa a mletých hub. Namáčí se v tekutině, jejíž základ tvoří rybí omáčka a koření.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám