Hlavní obsah

Nebývalý luxus a exotika: Z Prahy odstartovala „miliónová” cesta kolem světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Česka ve čtvrtek 26. února odstartovala v pořadí už čtvrtá cesta kolem světa. A klidně jí můžeme dát přílepek „miliónová“. Letecký speciál, který se večer odlepil z ranveje pražského letiště, v dalších pětadvaceti dnech přistane v deseti destinacích a 64 pasažérů na palubě prožije dovolenou snů. Vezmeme vás na ni alespoň prostřednictvím článků, které z cesty plánujeme. Tak se usaďte a vydejte se s námi na cestu!

Foto: ESO travel

První zastávkou cesty kolem světa je letovisko Negril na Jamajce.

Článek

Unikátní cesta kolem světa z Česka odletěla už počtvrté a počtvrté se letecký speciál zaplnil do posledního místa. I přesto, že cena zájezdu atakovala hranici osmi set tisíc za osobu. Poprvé se kolem světa letělo v roce 2012 – cestovní kancelář ESO travel, která jako první a dodnes jediná v Česku tyto cesty organizuje, se tehdy inspirovala ve Spojených státech.

„Měli jsme trochu obavy, jestli je Česko na takový produkt připravené, ale byli jsme příjemně překvapení. Zatím se nám podařilo všechny cesty vyprodat,“ říkal Hynek Špinar. I letos se podařilo obsadit všech 64 míst v upraveném Boeingu 737, který je skupině po celou dobu k dispozici. A i letos je oblet zeměkoule naplánovaný s deseti zastávkami v exotických destinacích.

Foto: archiv autora

Ve čtvrtek 26. února se z pražského letiště odlepil letecký speciál – vydal se na cestu kolem světa za 25 dní.

Logicky se ale proti předchozím letům opět proměnil itinerář cesty. Letošní první zastávka? Jamajka, vonící rumem a slaným mořským vzduchem…

Jamajka – zelená perla Karibiku

V hlavních dvou terminálech pražského letiště to hučí jako v úlech, na „trojce“ je ale příjemný klid. Vždyť z něj startují jen soukromé lety a chartery. Dlouhé lety nepatří k oblíbeným, ale upravený boeing poskytuje až neuvěřitelný komfort. Sedadel není 189, ale jen 64, navíc v luxusní kožené verzi s polohováním a příjemnou dekou na přikrytí.

Foto: riu.com

Luxusní zázemí těch nejlepších hotelů – to je jistota, která na cestovatele čeká. Pořadatelé je vybírali osobně.

Tady se let a dvě mezipřistání na Azorských ostrovech a v Dominikáně dají přežít a se sklenkou kvalitního vína možná i trochu užít. Na Jamajce speciál na ranvej dosedá druhý den časně ráno. „Hodinky si prosím posuňte o šest hodin nazpět,“ orientuje letuška většinu pasažérů v čase.

Prvním pocitem po vystoupení z letadla je teplotní šok. Na Jamajce bývá na konci února přes den i dvaatřicet stupňů. Pravda, ráno takové horko není, ale proti Praze je to pořádný skok. Rozhodně ale příjemný.

Foto: riu.com

Na palubě letadla bude catering kvality business třídy, na zemi ve vybraných hotelech to bude ještě lepší.

Pět hvězdiček luxusu

Pětihvězdičkový hotel Riu Palace na pláži Negril se teprve probouzí. Ve dvou rozlehlých bazénech se koupe jen několik hostů, luxusní vířivka je prázdná a na pláži je obsazeno jen několik lehátek. „All inclusive je v místním hotelu čtyřiadvacetihodinové a večer se bude podávat karibská večeře,“ instruují průvodci celou skupinu předtím, než se rozejde do pokojů a následně na pláž. Pátek je dnem volna, kdy všichni načerpávají síly po dlouhé cestě.

Ubytování na cestě
Intenzívně pracují a chtějí i stejně intenzívně odpočívat (ač to zní trochu jako protimluv). V co nejkratším čase chtějí vidět co nejvíc a zároveň chtějí mít během cestování maximální komfort. Tak by se dali popsat ti, kteří vyrazili na cestu kolem světa. I proto jsou hotely vždy ty nejlepší v dané oblasti – a drtivá většina z nich byla organizátory vybírána po osobní návštěvě.

A volno je možné si udělat i v sobotu. Natáhnout se na pláž, užívat si prohřáté moře, tu a tam si odskočit na bar na výborný rumový koktejl… většinu ale zláká celodenní výlet na katamaránu podél pobřeží se šnorchlováním, potápěním a obědovou zastávkou ve slavném Rick`s Café.

Foto: ESO travel

Večery na pláži na Jamajce můžete prožít pozorováním umění místních.

Výlet do podniku, který smetly vlny… už dvakrát

Tenhle podnik posazený na útesech na pobřeží vznikl už v roce 1974 a je jedním z nejznámějších míst ostrova. Majitelé dokonce tvrdí, že právě tady je možné pozorovat nejkrásnější západy slunce na Jamajce. Těžko soudit, protože slunce se v čase oběda drží pořádně vysoko nad obzorem a pálí.

„Každý náš koktejl je spojený s příběhem,“ tvrdí místní obsluha a po prolistování nápojového lístku jí dává člověk za pravdu. Třeba silný koktejl „Category 5 Hurricane“ odkazuje na roky 1988 a 2004, kdy byl celý podnik z útesů smetený vysokými vlnami. Na hurikány Gilbert a Ivan místní rozhodně nevzpomínají v dobrém. Po běsnění živlů z podniku nezůstalo prakticky nic. Místní naštěstí podnik pokaždé obnovili a dnes na dvě katastrofy upomíná jen opravdu silný koktejl zvláštního jména.

Foto: ESO travel

Položit se na pláž, nebo vyrazit na výlet katamaránem? To bylo první velké dilema, které na cestovatele čekalo.

Ochutnávají se i mořské plody – krevetky, humři, mušle… Šéfkuchař Phillip „Sheddy“ Williams tady vaří už patnáct let a za tu dobu dotáhl své umění k dokonalosti, což potvrzují vymetené talíře.

Zpáteční plavba podél pobřeží, s několika zastávkami na šnorchlování a u jeskyní, kde je možné si také zaplavat, se nese spíš v lenivějším duchu. Stejně jako večer na pláži. Pár nezdolných sice vyrazí na diskotéku Pacha ve vedlejším hotelu, většina dá ale přednost příjemnému posezení na pláži nebo u baru a nabírání sil. Vždyť už v nedělní večer budou trávit o stovky kilometrů dál… u fascinujícího Panamského průplavu.

Inzertní sdělení: Vydejte se na dovolenou snů:

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky unikátních zájezdů:

Láká vás vyrazit na cestu kolem světa? Máme pro vás dobrou zprávu! Tento unikátní zájezd plánujeme i v příštím roce. A máme i předběžný itinerář cesty! Máme v plánu navštívit Antiguu, guatemalské město Tikal, Havaj, ostrov Samoa, souostroví Fidži, Austrálii, Filipíny, Japonsko, Barmu a luxusní Maledivy. Pozor, počet míst je omezený!

Užijte si také dovolenou v hotelu Riu Palace Tropical Bay na Jamajce! Tento luxusní pětihvězdičkový hotel stojí přímo na krásné pláži a poskytuje služby na opravdu vysoké úrovni. Užijte si dva obrovské bazény, poležení ve vířivce, masáž v místním Renova Spa, výbornou kuchyni… odletáme několikrát do měsíce. Přidejte se!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o UFO lokalitách, o Nefritovém ostrově nebo o trojúhelníku luxusu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Cesta kolem světa trvá 25 dní. Na jak dlouho obvykle jezdíte na dovolenou?
Jen na prodloužený víkend.
3,2 %
Na týden.
28,6 %
Na deset až čtrnáct dní.
52,4 %
Na déle než čtrnáct dní.
15,8 %
Celkem hlasovalo 185 čtenářů.

10 parádních zastávek

Koktejl největších turistických taháků, jako jsou například ostrov Bora Bora nebo australské Uluru, a utajených diamantů, tedy míst, která nejsou tak známá, ale rozhodně stojí za návštěvu. Právě tak charakterizoval Hynek Špinar z cestovní kanceláře ESO travel výběr zastávek na cestě kolem světa.

Zároveň bral tým lidí, který cestu plánoval déle než rok, v potaz i délku přeletů. „Cesta je naplánovaná tak, že přelety trvají v průměru šest hodin. A to i na odlehlý Velikonoční ostrov. Je to dovolená, kde vy nečekáte na letadlo, ale letadlo čeká na vás,“ říkal Hynek Špinar.

Během pětadvaceti dnů se cestovatelé podívají do deseti opravdu exotických destinací:

  • Jamajka – karibský ostrov proslulý skvělým rumem a plážemi. Zastávkou je letovisko Negril
  • Panama – Střední Amerika a jedna z jeden z jejích největších taháků – Panamský průplav
  • Brazílie – a podle mnohých nejkrásnější město planety - Rio de Janiero
  • Argentina – zastávkou bude vinobraní v městě Mendoza. Pod vrcholky zasněžených And
  • Velikonoční ostrov – jedno z nejodlehlejších a zároveň nejtajemnějších míst světa. Je libo selfie se sochou moa?
  • Francouzská Polynésie – se zastávkou na božském ostrově Bora Bora a načerpáním sil
  • Nová Kaledonie – nepříliš známá, ale o to zajímavější exotická destinace. Mnozí ji označují za dosud neobjevenou perlu jižních moří.
  • Austrálie – monolit Uluru prý většina Australanů na vlastní oči nikdy neviděla. Cestovatelé si ho ale prohlédnou
  • Indonésie – podíváme se do největší buddhistické svatyně na planetě, chrámu Borobudur, na jehož vzniku pracovalo 45 tisíc dělníků
  • Vietnam - plážová letoviska jihovýchodní Asii nejsou jen v Thajsku! Letovisko Hoi An nabízí služby na špičkové úrovni.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám