Hlavní obsah

Podmořské parky a korálové zahrady patří mezi klenoty Thajska

ESO travel, Tomáš Zítka

Přírodní bohatství Thajska je proslulé po celém světě, ne nadarmo se za ním každoročně vydávají stovky tisíc turistů ze všech koutů světa. Místy obzvlášť vyhlášenými jsou především nádherné thajské národní parky, které nabízejí žádaný únik z ruchu velkoměsta a uspěchaného životního stylu.

Článek

V tomto seriálu dále najdete:

  • Za slony do parku Phu Kradung                   
  • Korálové zahrady v Mu Ko Surin
  • Do mořského parku Tarutao

V předchozím článku jste se mohli dočíst o parcích, které se řadí mezi opravdové skvosty Thajska – procestovali jsme parky Erawan, Sai Yok a Nam Nao. V tomto druhém díle seriálu budeme pokračovat dále a představíme si parky trochu odlišné. Zavítáme totiž nejen na pevninu za slony do parku Phu Kradung, ale především k moři a pod jeho hladinu. Dostaneme se např. do Korálových zahrad v Mu Ko Surin nebo do mořského parku Tarutao.

FOTO: ESO travel

Za slony do parku Phu Kradung

Začneme ale ještě na pevnině. Tento park naleznete v Amphur Phu Kradung, který je částí thajské provincie Phu Kradung. Pokud se podíváte na park z dálky, uvidíte vysokou horu, která je celá z pískovce a na jejímž vrcholu je obrovská plošina obklopená menšími pahorky. Nejvyšší vrchol se tyčí do výšky 1316m.n.m.

Nejkrásnější vodopád v Asii
Tímto titulem se honosí vodopád Mae Lee Wa, jehož vody padají přes 9 úrovní z výše 200m. Po 10 hodinách chůze se dostanete až na jeho vrchol, odkud se vám naskytne ojedinělý pohled na hřmící masy vod a nádhernou krajinu kolem. Vodopád se nachází v provincii Kanchanaburi.

Průměrná teplota v parku se pohybuje kolem 15°C. Tato teplota je pro thajské parky naprosto unikátní, proto sem jezdí hodně turistů stanovat a kochat se nádhernými scenériemi. Jen pozor, pokud zavítáte do Thajska v období dešťů. Hrozí tu totiž přívalové povodně valící se z hor, navíc je park pro turisty v tomto období uzavřen (červen-září).

Toulky parkem

Na náhorní rovině najdete borové lesy a pastviny, množství květin roztodivných tvarů a barev. Najdete tu také potoky a vodopády, jejichž vody se řítí do průzračných jezírek rozkládajících se u jejich úpatí. Mezi turisty jsou ale nejoblíbenější zdejší skalnaté oblasti. Můžete tu prolézat temnými soutěskami, vyhřívat se na horských úbočích nebo se po horské stezce dostat na kopce s nádherným výhledem do okolí. V parku navíc můžete narazit na slony, medvědy, jeleny, veverky, lišky, ale také na zdivočelé psy, kterým je radno se vyhnout.

FOTO: ESO travel

Pro chvíle odpočinku (ale i poznání) tu je Anodad Pool – malý bazén krytý borovým lesem. Na jednom konci bazénu je skála, která je jako stvořená pro piknik a malé posezení. V blízkosti je stezka, po které se dostanete do dvou jeskyní. Pokud zavítáte do části Pha Lomsak, budete odměněni nezapomenutelným výhledem ze skalních útesů při západu slunce. Poté se můžete vydat k vodopádu Tatrong, kde uvidíte hřmící katarakty v plné kráse a divokosti.

Korálové zahrady v Mu Ko Surin

Park Mu Ko Surin je tvořen dvěma velkými ostrovy – Surin Nua (sever) a Surin Tai (jih). Při svých procházkách tu narazíte na nádherné zátoky, v nichž se nacházejí korálové zahrady nebo mělké kanály s nejpozoruhodnějšími příklady života na mořských korálech. Pozorovat podmořský svět můžete téměř kdekoli, stačí vám jen šnorchl a maska.

V době odlivu můžete přecházet mezi jednotlivými ostrovy a ostrůvky, které jsou součástí parku, a prozkoumávat tak ostatní krásy ostrova, např. rostliny, které rostou pouze na úrodné a mělké půdě korálových útesů.

Pro návštěvu si nevybírejte období únor - květen, kdy je tu nejvíce srážek a vlhkost vzduchu se tu pohybuje kolem 83%. V ostatních měsících je tu ale příjemně a vy se tak můžete ponořit do krásné přírody tvořené deštným pralesem, „plážovým“ anebo mangrovovým lesem. Můžete tady narazit na mnoho druhů ptáků, savců, plazů (skink), korálů, ryb a mořských želv, které se tu vyskytují dokonce ve 4 druzích.

Pro své toulky po okolí se můžete vydat např. na Ao Chak, kde naleznete nádherné korálové linie vinoucí se po mořském dně. Nedaleko jiné linie korálů Ao Tao můžete pozorovat místo, kde se „scházejí“ mořské želvy a přitom se kochat nádhernou okolní přírodou s průzračnou vodou. Za trochou kultury se vydejte do vesnice Mu Ban Chao Le, ve které naleznete populaci čítající asi 130-150 obyvatel, kteří stále perfektně udržují dřívější způsob života.

Do mořského parku Tarutao

Pokud se budete chtít vydat ještě hlouběji pod mořskou hladinu, zkuste národní park Tarutao. Toto slovo znamená v malajštině staré, tajemné a primitivní. Jde o první mořský park v Thajsku, založený byl v roce 1974. Skládá se z 51 ostrovů, které zabírají oblast 1490 km2 a místními je rozdělován na dvě hlavní části – Koh Tarutao nacházející se 20km od vesničky Pak Bara a Mu Ko Adang-Rawi.

Mořští cikáni
Mořští cikáni jsou kočovníci žijící ve vesnicích postavených na vodě. Mluví vlastním jazykem, který rozhodně není thajštinou. Prodávají sušené krevety, rybí omáčky nebo vlaštovčí hnízda. Thajci je považují za naprostou spodinu a o jejich živobytí se starají především přívaly turistů, kteří si nenechají tuto raritu ujít.

Ještě v 50. letech minulého století byste v těchto místech našli vězení pro kriminální a politické vězně. Členité území, mnoho jeskyní a dobré povětrnostní podmínky daly na tomto ostrově popud pro vznik základny pirátů. Koncem jejich řádění v Malacké úžině se stal výsadek 300 mužů Royal British Navy v roce 1964. Po jejich zákroku konečně zavládl na Tarutao klid.

Park Tarutao hostí 25% existujících druhů mořských ryb (žraloků, lososů, sumců, úhořů, rejnoků, delfínu, atd.), proto se stal i rájem pro nadšené rybáře, kteří sem jezdí za „snadnými“ úlovky. Na pevnině byste nalezli opičky, ptáky, ale také hady jako kobry a korálovce, proto pozor kam šlapete! Na plážích můžete spatřit tři druhy želv, které tu kladou svá vejce. Navíc tu byla zřízena „želví nemocnice“, ve které želvy vyrůstají v bezpečí až do doby, než jsou dostatečně velké, aby mohly čelit predátorům.

V blízkosti ostrovů můžete navštívit korálové útesy, na kterých lze pozorovat bohatý mořský život. Jen několik metrů od břehu se již můžete potápět a šnorchlovat. Voda je tu čistá, a tak vám nic nebude bránit v obdivování se nádherám podmořského světa.

Budete-li v Thajsku, návštěvu parků rozhodně nevynechejte

Vydáte-li se do Thajska, určitě si výpravu do některého z národních parků nenechte ujít. V dnešním a minulém článku jsme se vám snažili alespoň pár z nich představit. V Thajsku ale zajímavých národních parků naleznete daleko víc. Můžete se námi tedy nechat inspirovat a při svých toulkách po přírodních skvostech této nádherné země do některého z nich vyrazit.

Nenechte si ujít
Smaragdový Buddha ve Wat Phra Kaeo Při návštěvě nejvýznamnějšího a také nejúžasnějšího chrámu v Thajsku se můžete podívat na nejvyšší symbol thajců – sošku Smaragdového Buddhy. Poté se můžete přesunout k ostatním budovám tohoto rozlehlého komplexu, kde uvidíte vkus, barvitost a bohatství na všem, čeho se dotkla ruka řemeslníka. V chrámu se také nachází knihovna, v níž je uložena Tripitaka – svatý pramen buddhismu.
Démonický park Op Luang  Nejznámější z parku je roklina Op Luang, v níž protéká klikatá řeka s vysokými útesy po obou stranách. Na tomto démonickém místě roste mnoho druhů rostlin a je tu také neskutečná ozvěna, při které vám přeběhne mráz po zádech. Jestli nemáte strach z výšek, můžete přejít po úzkém mostu na druhou stranu rokliny. Park naleznete v provincii Chiang Mai.
K ústřicové pagodě Wat Chedi Hoi  Malý, ale přesto velice známý a navštěvovaný chrám se nachází v Tambon Bo Ngoen. Celá pagoda je postavena z obrovského množství velkých ústřicových lastur, které tvoří i celou kostru chrámu. Lastury staré 8 milionů let byly nashromážděny do formy chedi (tvar zvonu). Každá z lastur váží minimálně 1kg. Chrám skýtá opravdu úchvatnou podívanou zejména při východu a západu slunce.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Thajska

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Thajsko:

Ta nejkrásnější místa severního Thajska poznáte během 16-ti denního zájezdu, ve kterém mj. zavítáte do paláce králů nebo navštívíte horský kmen Akha.

Během 14 dní navštívíte plovoucí trhy, světoznámý most železnice smrti, projdete se po překrásných národních parcích a nakonec si odpočinete u sluncem prohřátého moře.

Melbourne, Albury, Canbera, cestování velkou zaoceánskou lodí – to jsou lákadla tohoto 18.denního zájezdu, který vás provede od krás Austrálie po skvosty thajských ostrovů.

Čtěte dále

Thajsko oplývá nejen přírodním bohatstvím, ale také kulturními a historickými skvosty, zejména chrámy, o kterých si můžete více přečíst v následujícím článku v rubrice Exotika. Seznámíte se v něm s chrámy Wat Pho, Wat Phra Kaeo nebo zlatým chrámem Wat Traimit.

Anketa

Líbil se Vám tento článek o parcích Thajska?
Ano, líbil se mi moc
95,1 %
Ano, ale mohl být kratší
2,1 %
Ani ano, ani ne
0,7 %
Nelíbil, byl moc dlouhý
0,3 %
Nelíbil, téma mě nezaujalo
1,8 %
Celkem hlasovalo 286 čtenářů.
Související témata:

Související články

Objevte poklady Francouzské Polynésie

Francouzskou Polynésii tvoří pět souostroví a celkem 118 ostrovů. Je to místo přitahující svou nádherou turisty z celého světa. Bílé písčité pláže, blankytné...

Poznejte Bali, ostrov bohů a démonů

Ostrov bohů a démonů, tak se přezdívá překrásnému ostrovu Bali, který zastupuje jedinou hinduistickou oblast mimo Indii. Najdete tu bujnou a nezkrocenou...

Black Hills, to je také moderní Divoký západ

V prvním díle seriálu o Black Hills jsme zmínili historii a postavení Indiánů, nyní navážeme povídání informacemi o monumentálním sousoší Mount Rushmore,...

Výběr článků

Načítám