Hlavní obsah

Na nejkrásnějším ostrově světa najdete město duchů i žraloky, kteří nežerou lidi

Ležet na pláži, nechat se hřát žhavým sluncem, hnout se jen při cestě k vodě, to je klasická plážová idyla, kterou má rád snad každý. Ležet na pláži nejkrásnějšího ostrova světa, to už je fantazie. Ten ráj se jmenuje Ambergris Caye a leží u pobřeží středoamerického Belize. Server TripAdvisor ho označil za nejlepší ostrov na dovolenou pro rok 2014.

Foto: Cloud 2013 (Flickr, licence CC BY 2.0)

I kvůli takovým zákoutím je Ambergris Caye oblíbený.

Článek

Webové stránky TripAdvisor platí jako cestovatelská autorita, ačkoliv jeho duší nejsou žádní slavní cestovatelé, ale spousty obyčejných lidí, kteří se chtějí podělit o zážitky z cest. Recenzí a komentářů napsali na stránky už opravdu mnoho, takže leckdo, než někam vyrazí, podívá se mimo jiné na hodnocení na TripAdvisoru. A právě Belize je na tom v tomto ohledu velmi dobře. Tak dobře, že pozitivní komentáře dopomohly ostrovu Ambergris Caye ke zmíněnému titulu. A proč vlastně?

Potápění se žraloky, kterým lidé nechutnají

Na území Ambergris Caye se spojuje historie, přírodní krásy a vše obklopující moře v jedinečný celek, který slovnímu spojení „tropický ráj“ dává konkrétní obrysy. Začíná to nedalekým korálovým útesem, který je druhý nejdelší na světě, hned po Velkém bariérovém útesu v Oceánii. Kolem tohoto útvaru se pochopitelně sdružuje celá řada různých vodních živočichů, a tak je zdejší moře hodně druhově rozmanité.

Lidé se tu proto velmi rádi potápějí. Narazit mohou třeba na žraloka obrovského. Říkáte si: „Proboha, potápět se se žraloky? To je šílené!“ Ale tenhle druh, ačkoliv vypadá hrozivě a dorůstá do délky kolem osmi až osmnácti metrů, pro člověka nepředstavuje nebezpečí. Živí se hlavně malými rybami a planktonem. I přesto, že má bezzubou tlamu, hrozivými rozměry budí hodně velký respekt.

Foto: Zac Wolf (Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 2.5)

Žralok obrovský (někdy se mu říká velrybí), tenhle gigantický dobrák, se může dožít i 150 let. Jeho ústa nezdobí zástupy ostrých zubů jako u jiných příbuzných.

Bez zajímavosti ovšem není ani to, co se nachází na ostrově. Překvapí třeba jeden dopravní prostředek, který tu lidé často využívají pro cesty po píscích ve vnitrozemí. Jedná se o golfový vozík. Jeho hlavní klad představuje ničím nezakrývaný výhled na všechny strany, takže návštěvníci ostrova z něj mohou dobře pozorovat okolní mangrovové bažiny nebo se jím dopravit k některým z pozůstatků mayské kultury. Ta na ostrově vzkvétala v předkolumbovské epoše.

Kde v Latinské Americké najít Velkou Británii
V zemích Střední a Jižní Ameriky se převážně mluví španělsky. Úředním jazykem Belize je ale angličtina. Země totiž spadá pod britské impérium. To lze poznat podle koloniální architektury nebo třeba podle kostela anglikánské církve, jediného postaveného mimo britské ostrovy.

Co vznikne, když se potopí jeskyně

V moři u Belize se ale nacházejí ještě další úžasná místa, díky kterým je země mezi turisty tak populární. Tím nejznámějším je hluboká Great Blue Hole neboli Velká modrá jáma. Jedná se o jeskyni, jejíž strop se kdysi propadl, a tak vznikl tento unikátní útvar.

A co je na něm vlastně tak zvláštního? Především to, jak vypadá, což můžete vidět na fotografii níže. V době, kdy jámu ještě nezaplňovala voda, se zde vytvořily krasové útvary. Jen si představte, že krápníky a podobné věci, které bývají součástí krasových jeskyní, sledujete při potápění pod vodou. Připomíná to exkurzi se šnorchlem.

Více o Velké modré jámě zde:

Foto: US Geological Survey (Wikimedia Commons, licence Public Domain Image)

Je velká a modrá, a proto se tak jmenuje – Great Blue Hole.

Obří město přežilo války, kvůli Španělům ale zkrachovalo

Také vnitrozemí Belize stojí za zmínku. Třeba ruiny velkých mayských sídel. Hlavní město Belize Belmopan má nyní okolo 15 000 obyvatel. To ve starodávném městě Caracol (40 kilometrů daleko od dnešního San Ignacio Cayo) žilo kdysi více než dvakrát tolik indiánů a jeho rozloha byla obrovská, jelikož paneláky a mrakodrapy se tehdy nestavěly.

Foto: Pgbk87 (Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 3.0)

Pyramidy v Caracolu, městě, které v dávných dobách zabíralo asi 200 km².

Stovky pyramid, oltářů a dalších staveb ležely léta pohřbené a zapomenuté v husté džungli. Až roku 1937 ho objevili přírodovědci při výzkumech v lesních porostech Belize. Od té doby probíhá odkrývání jeho prastarých památek. Město tu stojí od období kolem roku 1200 před Kristem. Ve třetím století našeho letopočtu se stalo hlavním obchodním uzlem oblasti a expandovalo. Přežilo několik strašlivých válek s konkurenčními kmeny, ale španělskou expanzi už ne.

Ta přinesla do Střední Ameriky zcela nové poměry, zboží z Caracolu už nebylo tak atraktivní, a tak Caracol ztratil moc a postupně i všechny obyvatele. Díky tomu nicméně získal kouzlo zarostlého velkoměsta stovky let pohřbeného pod křovinami a stromy. Opuštěné obřadní stavby dnes vzbuzují pocit, jako by tu žili duchové. Podle legend tomu tak prý je.

Kde si v Americe prodloužit léto? Inspirujte se v dalších článcích:

K oblíbeným a hojně navštěvovaným památkám patří třeba i mayské město Lamanai, Antilopí vodopády, jeskynní systémy nebo Half Moon Caye, jehož pláž, jak název napovídá, přímo vybízí k romantickým schůzkám při měsíčku. Belize je plné krásných míst a zatím ho ještě nenavštěvují davy turistů. Nemáte chuť ho poznat?

Inzertní sdělení: Vydejte se na netradiční cesty za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových a poznávacích zájezdů:

Ambergis Caye byl zvolen uživateli TripAdvisoru jako nejhezčí ostrov světa. Poznejte jeho krásy i vy a vydejte se tam na pobytový zájezd

Nechte se zavézt do Mexika a prodlužte si léto na plážích s bílými písky na Playa del Carmen nebo v Cancúnu.

Jako jediná CK v ČRESO travel komerční povolení pro vstup do klíčových národních parků USA. S námi neriskujete!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tajemstvích, která ukrývají slavná světová mauzolea, dále o ďábelském trychtýři, který ukrývá přehrada Monticello, nebo třeba o jízdě na pštrosech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Potápěli byste se s bezzubým žralokem obrovským?
Ano, není to nebezpečné.
76,3 %
Ne. Při mém štěstí bych narazil(a) na nějakého s protézou.
23,7 %
Celkem hlasovalo 38 čtenářů.

Informace o Belize

Počet obyvatel: 313 tisíc

Rozloha: 22 966 km2

Měna: Belizský dolar

Hlavní město: Belmopan

Úřední jazyk: angličtina

Zastoupení ČR: Česká republika nemá v této části střední Ameriky velvyslance, Belize spadá pod působnost velvyslanectví v Mexiku. Přímo v zemi je honorární konzul ve městě Orange Walk Town.

Očkování: Pokud do země jedete přes stát s výskytem žluté zimnice, je třeba být očkován proti této nemoci, jinak vás do země nevpustí. Mezi postiženými státy jsou například Guayana nebo části Kolumbie, Brazílie, Panamy či Peru. Doporučuje se také očkování proti malárii, vzteklině a záškrtu.

Zdravotní péče: Na vysoké úrovni, částky za ošetření cizinců jsou ovšem poměrně vysoké.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám