Hlavní obsah

Tajemné oko do hlubin země. U pobřeží Belize leží unikátní podmořský útvar

Vypadá tak trochu jako podmořská brána do hlubin Země. Great Blue Hole neboli „Velká modrá jáma“ je jednou z největších atrakcí v Belize. Rozhodně ale ne jedinou. Belize je, ač malé rozlohou, velké svým přírodním, kulturním a historickým bohatstvím. Najdete tam mayská naleziště, korálové útesy a v neposlední řadě i jeden z nejluxusnějších resortů planety. Vítejte v perle Střední Ameriky!

Článek

Velkou modrou jámu není možné na satelitních snímcích pobřežních vod Belize přehlédnout. Tento závrt má v průměru tři sta metrů a ač má okolní moře hloubku minimální, tady dno náhle padá až na hranici sto třiceti metrů.

Útvar, který vznikl krasovou činností ještě v době, kdy tady nebylo moře, ale pevnina, je od roku 1996 na seznamu UNESCO a také zahrnutý v plánech všech potápěčů, kteří do této oblasti přijíždějí. Obvykle sem připlují lodí, na okraji jámy oblečou výstroj a vrhnou se pod hladinu.

Želví pohřebiště pod hladinou moře

Častým cílem bývá příčná jeskyně asi padesát metrů pod okrajem jámy. Zkušení potápěči jí říkají „želví“. Proč? Její dno je totiž v délce několika desítek metrů pokryté právě kostrami želv. Tu větších, tu menších, rozhodně ale pořádně děsivých. Zvlášť v okamžiku, kdy má nad sebou člověk padesátimetrový sloupec vody. Při trošce štěstí se tu kolem potápěče mihne i pořádný žraločí exemplář. A i on umí ty méně zkušené pořádně vyděsit.

Jeden z nejmladších národů světa
Všimnout si toho musí každý, kdo se projde ulicemi hlavního města Belize City. Belize rozhodně nepatří ke státům, které by měly problémy se stárnutím populace. Naopak. Čtyři z deseti obyvatel Belize jsou mladší 15 let. Nad pětačtyřicet je jen dvěma z deseti. Velká část z tří set tisíc obyvatel se navíc hlásí k mayskému původu.

Modrá jáma ale není jediným místem, kam v Belize potápěči vyrážejí. Podél východního, karibského pobřeží se táhne druhý nejdelší korálový útes planety a mezi stovkami ostrůvků jsou další desítky a desítky kvalitních lokalit.

Luxusní dovolená v Belize? Na Ambergris Caye

Navíc jsou právě tyto korálové ostrůvky v posledních letech stále oblíbenějším místem dovolených. Původní porost vystřídaly luxusní bungalovy, pláže jsou upravené a místní personál neuvěřitelně milý. Největším z nich je ostrov Ambergris Caye, čtyřicet kilometrů dlouhá „nudle“, v nejširším místě široká jen patnáct set metrů.

V předkolumbovské éře tady žili Mayové a ve vnitru ostrova je jejich dávná přítomnost stále patrná – v podobě zbytků jejich staveb. Turistický ruch se na Ambergris Caye a na okolních ostrůvcích naplno rozjel až v 70. letech, dnes ale místní resorty můžou nabídnout služby na úrovni těch nejlepších letovisek světa.

Třeba ostrůvek Cayo Espanto. Luxusnější dovolenou než právě na něm v Belize neseženete. Každé z osmi vilek, které na něm jsou, náleží soukromá pláž a každému z dočasných obyvatel je potom k dispozici i soukromý komorník. V jednu chvíli může být na ostrově ubytováno maximálně šestnáct lidí. Není proto divu, že sem přijíždějí i celebrity, aby se na pár dní ukryly před světem.

Za tajemstvím Mayů

Belize – to jsou ale hlavně tajemné mayské památky. Nejvýznamnější v tomto směru je město Caracol, respektive jeho ruiny. V dobách největší slávy tady žilo asi 120 tisíc lidí (mimochodem dnes žije v celém státě asi 300 tisíc obyvatel). Nicméně všichni město opustili. Proč – to se neví dodnes, a to podobný osud potkal i další velká mayská města.

Po tajemné mayské civilizaci zůstalo v Caracolu asi 20 kilometrů ulic, několik perfektně geometricky vyřešených náměstí, ale i ruiny observatoře. I dnes turisty překvapuje jak precizně a přesně byly všechny budovy vystavěny. A to bez moderních technologií, jen za pomoci výpočtů. Menší, ale stejně působivá jsou i naleziště Altun Ha, Cerros, Lamanai nebo Xunantunich.

Za tajemnou mayskou civilizací se můžete vydat i prostřednictvím dalších článků:

Nejtajemnější místo Střední Ameriky?

Z trošku jiného soudku je potom návštěva lokality Actun Tunichil Muknal, 45 minut jízdy od turistického městečka San Ignacio. Složitý jeskynní systém si kdysi Mayové vybrali jako své obětiště, částečně i pohřebiště. A vědci se dodnes přou, jak přesně sem své mrtvé dopravovali. Cesta do jeskyní totiž zahrnuje půl kilometrový úsek složitého lezení mezi skalami, plazení se, ale i brodění metr a půl hlubokou vodou.

Výlet je náročný i dnes – s moderním vybavením a pod dohledem zkušeného průvodce. To, jak to zvládali kdysi dávno Mayové, je dodnes záhadou Stejně jako spousta dalších věcí. Mayové byli jedním z nejtajemnějších národů naší historie a spousta míst v Belize je stále ještě zahalena tajemstvím. A místní se jim nesnaží přijít na kloub. I když možná, kdo ví – jako potomci Mayů možná vědí své.

Čtěte dále:

Z dalších článků doporučujeme povídání o Novém Zélandu, Súdánu, Etiopii nebo slavných mostech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Střední Ameriky

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Belize a okolí:

Archeologické perly Střední Ameriky - magické Palenque, mystický Tikal a romantická Antigua doplněné o pobyt na korálovém ostrůvku Ambergris Caye.

Vhodný program pro milovníky kombinovaných zájezdů. Po velmi atraktivním okruhu si budete užívat nádherných pláží Karibiku.

Kombinace pohody, komfortu, ale i adrenalinu. Uvidíte činné vulkány, deštné pralesy, nádherné bílé pláže, koloniální architekturu a Panamský průplav.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Který typ dovolené upřednostňujete?
Pobytový zájezd
8,4 %
Poznávací okruhy
13,8 %
Pobytovodou dovolenou s výlety
70,2 %
Sportovní dovolenou
7,6 %
Celkem hlasovalo 1285 čtenářů.

Belize – pár rad, než vyrazíte na cestu

Při cestování je každá rada drahá a každá neopatrnost se může v cizí zemi dvakrát vymstít. Dříve než vyrazíte na cesty, si proto prostudujte základní praktické rady.

Vstup do země

Při cestě do Belize nepotřebujete nic jiného než pas, který je platný ještě půl roku po plánovaném návratu. Česká i Slovenská republika mají totiž s Belize vyjednaný bezvízový styk.

Jak se domluvíte?

Oficiálním jazykem Belize je angličtina. Mnohem rozšířenější je ale jeden z jejích dialektů, který je kreolština. Na severu se bez problémů domluvíte španělsky a rozšířené jsou i domorodé jazyky jako jsou mayština nebo jazyk garifuna.

Čím platit?

Národní měnou je belizský dolar, který se dále dělí na sto centů. Nicméně je bez problémů možné platit i americkým dolarem, který je zároveň směnitelný s tím belizským v kurzu 1 belizský = 0,5 amerického.

Doporučuje se nespoléhat na místní bankomaty – část jich totiž nepřijímá zahraniční platební karty.

Doporučená očkování

Při cestě do Belize není potřeba podstupovat předodjezdový maraton po lékařích. Vystačit byste si měli s očkováním proti žloutence typu A.

Časový posun

Po přistání v Belize si posuňte hodinky o sedm hodin nazpět.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám