Hlavní obsah

Ďábel v čarokrásné krajině: Jak vypadá sopka Eyjafjallajökull, která ochromila Evropu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamatujete na dýmající sopku Eyjafjallajökull, která v roce 2010 způsobila několikadenní omezení leteckého provozu na západě Evropy? Dnes byste do ní neřekli, že před pár lety byla tak aktivní. Vypadá úplně jinak, klidná a nádherná příroda kolem ní až ukolébává. Asi proto, že sopka stojí tak trochu stranou od nejrušnější části Islandu, i když Reykjavík od ní není daleko. Jak to kolem ní dnes vypadá?

Foto: bigstock.com

Obloha nad sopkou Eyjafjallajökull je jako vymetená. A to okolí!

Článek

Podíváme se na okolí nejdříve trochu zeširoka. Nejvíce Islanďanů žije na jihozápadě – okolo hlavního města Reykjavíku najdeme další dvě ze tří nejlidnatějších měst. Mimochodem, za vyloženě rušnou bychom z našeho pohledu tuto oblast asi neoznačili. Vždyť Reykjavík – suverénně největší město v zemi – má jen 135 tisíc obyvatel. Ve druhém Kópavoguru žije pouhých 33 tisíc lidí, ve třetím Hafnarfjörðuru 27 tisíc (v České republice by se zařadil na 39. místo mezi Kroměříž a Šumperk).

Foto: bigstock.com

Seljalandsfoss je jeden z nejznámější i nejpozoruhodnějších vodopádů na Islandu.

Sečteme-li lidi žijící na jihozápadě ostrova, zjistíme, že zbytek země je jedinečné, téměř neobydlené království čisté přírody (království pouze obrazně, vnitrozemí totiž vypadá pohádkově; oficiálně je Island republika). Na dobrodružné treky krajinou a rozjímání mezi zelenými loukami a zasněženými ledovci byste těžko hledali příhodnější místo. Aby ne, vždyť na území o třetinu větším než naše země žije o něco méně lidí než v Brně.

Foto: bigstock.com

Takto vypadá Eyjafjallajökull, když se potřebuje vybouřit.

Ďábelský vulkán je po šesti letech jen klidná hůrka mezi vodopády

Čím méně lidí, tím nádhernější příroda. Tato nepřímá úměra tady jednoznačně platí. Vždyť nedaleko sopky Eyjafjallajökull ohromují cestovatele dva vodopády. Seljalandsfoss je ten známější a navštěvovanější. Dělají se u něj úžasné fotky a opravdu výtečně u něj vypadají východy a západy slunce.

Foto: bigstock.com

Seljalandsfoss zevnitř.

Skógafoss, další z půvabných vodopádů, nechává vodu téct dolů z výšky 60 metrů. Lidé mohou mezi zelenými kopci stanout přímo u něho a nechat na sebe působit tu atmosféru – drsná příroda, modré islandské nebe, okouzlující vodopád.

Turisté jsou z nespoutanosti islandské přírody nadšení, tamní farmáři už tolik ne. Erupce slavné sopky v dubnu 2010 jim na zemědělské půdě zanechaly vrstvu popela, s níž se museli vypořádat.

Foto: ESO travel

Skógarfoss - ideální místo pro piknik, že?

Dnes je Eyjafjallajökull velmi klidná a nabízí prostor bez rizika prozkoumat své pozoruhodné okolí, ať už jde o zmíněné vodopády, nebo muzeum historické techniky ve Skógaru. Skógar vypadá, jako kdyby jej někdo nakreslil – střechy porostlé zelení, 25 obyvatel, v pozadí vodopád, zvlněná krajina... Zkrátka sen.

Poznejte další úchvatná místa z celého světa:

Vedle toho všeho ještě malebná vesnička ukrytá jižně od sopky Eyjafjallajökull láká návštěvníky na skanzen a muzeum historické techniky. Skupina šesti historických a tří muzejních budov provádí příchozí historií a nechává je poznat krásy i úskalí života na Islandu. V domcích vykukujících z kopců porostlých travou jako v Tolkienově Hobitíně musí atmosféra pohltit každého.

Foto: bigstock.com

Do pokladnice největšího bohatství ostrova patří horké gejzíry.

Autem po Islandu

Cesty po Islandu mají v nabídce i české cestovní kanceláře. Lze například absolvovat okruh po nejzajímavějších místech jihu a západu ostrova nebo vyzkoušet tzv. fly & drive. Tato forma cestování nabízí možnost po příletu projet si určitou oblast samostatně ve vypůjčeném autě, přičemž ve vytipovaných místech čeká připravené zázemí hotelů.

Inzertní sdělení: Projeďte se po Islandu!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů na Island:

Chcete cestovat podle svého, být aktivní a přitom mít zajištěné zázemí? Tato cesta vám nabídne, co požadujete, po příletu přesednete do aut a program si spoluvytvoříte sami. Během pěti dní a čtyř nocí na vás čekají největší lákadla ostrova vulkánů a ledovců a večer odpočinek v připravených hotelových pokojích.

Gejzíry chrlí horkou vodu do výšky 10, ale i 20 metrů, Katla a další sopky se schovávají pod ledovými krunýři, v Modré laguně bublá voda o teplotě až 39 °C. Island je sen romantiků, kteří na dovolené nepotřebují kilometry písečných pláží, ale rádi si užijí trochu dobrodružství a treků v nespoutané přírodě.

Čtěte dále:

Přečtěte si také článek o největších hitech Číny, pirátské minulosti národního parku Biscayne nebo o oblíbených plážích v Dominikánské republice. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kam v roce 2016 pojedete na hlavní dovolenou?
nikam
40,1 %
do Č. R. nebo na Slovensko
23,9 %
k moři
22,3 %
do zahraničí do hor
7 %
jinam
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 372 čtenářů.

Základní informace o Islandu

Projděme si pár faktických údajů:

Počet obyvatel (2015): 329 100.

Rozloha: 103 125 km²

Úřední jazyk: Islandština, dobře se lze domluvit i anglicky nebo dánsky.

Průměrná délka života: ženy 84 let, muži 82 let.

Počet Čechů žijících na Islandu: okolo 160.

Víza: Island je, stejně jako Česká republika, součástí Schengenského prostoru, a tak pro pobyt kratší než tři měsíce vízum není třeba.

Nejvyšší hora: Hvannadalshnjúkur – 2.109 m n. m.

Více informací získáte na stránkách ministerstva zahraničních věcí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám