Hlavní obsah

Bermudský trojúhelník: Je hříčkou přírody, nebo tu opravdu fungují tajemné síly?

„Až prvnímu z vás klesne množství paliva v nádrži pod deset galonů, všichni přistáváme na vodě, rozumíte?“ Taková byla nejspíš poslední slova Charlese Taylora, velitele letky 19, která se v prosinci 1945 ztratila v bermudském trojúhelníku a přiživila tak nejrůznější teorie o tom, jak je tenhle kus Atlantiku tajemný a nevyzpytatelný.

Foto: ESO travel

Bermudský trojúhelník je sice opředený spoustou záhad, nehodovost tu ale není vyšší než v jiných oblastech planety.

Článek

Pomyslné vrcholy bermudského trojúhelníku rozhodně stojí za návštěvu, jen těžko je ale zvládnete všechny v krátkém časovém úseku. Ostrov Portoriko, souostroví Bermudy a město Miami na pobřeží Floridy od sebe navzájem dělí vždy zhruba patnáct set kilometrů. A pak také jiná kultura – v Portoriku vás provází na každém kroku ta hispánská, Bermudy mají nálepku drahého dovolenkového ráje a Miami – to jsou Spojené státy v tom nejryzejším slova smyslu.

Vraťme se ale k letce číslo 19, asi nejslavnějšímu případu, který je se záhadou bermudského trojúhelníku spojený. Pět amerických bombardérů vystartovalo na rutinní cvičení 5. prosince 1945. Dlouho se zdálo, že vše probíhá hladce, jenže… při návratu zpět začal velitel hlásit problémy s kompasem a s navigací, pak ztratil orientaci a pak… pak letka 19 zmizela navždy. A s ní i jeden z pátracích letounů, který se ji vydal hledat.

Foto: archiv autora

Nitro trojúhelníku neposkytuje zrovna příjemné podmínky pro bytí, ale jeho vrcholy… to už je něco úplně jiného.

První vrchol trojúhelníku – Bermudy
Bermudy jsou malinkaté souostroví, které ale zároveň patří k oblastem s největší hustotou zalidnění na světě. A to ke stálému obyvatelstvu navíc přibývají každý rok tisíce a tisíce turistů, kteří sem přilétají. Proč? Protože je tu celoročně velmi pěkně. A část z nich také z toho důvodu, že jsou Bermudy i jedním z karibských daňových rájů. Na evropského turistu tady ale narazíte jen zřídkakdy – 80 procent turistů přijíždí z USA.

Nikdy se nepodařilo najít trosky letadel, ani pod hladinou a ani na ní… A je logické, že s postupem času získávaly navrch tajemné teorie a logická vysvětlení byla odmítána. Nicméně je třeba říci, že moře je v oblasti bermudského trojúhelníku pořádně hluboké – výjimkou není ani šest tisíc metrů hloubky – a najít v něm vraky letadel, případně lodí, je jako hledat jehlu v kupce sena.

Bermudský trojúhelník můžete prozkoumat na vlastní kůži: Vyplujte na obří lodi po Karibiku. Čeká vás bermudský trojúhelník i slavné pláže 

Foto: ESO travel

Miami – to je jedno z míst odkud můžete vyplout do Karibiku – a proplout i bermudským trojúhelníkem.

Letka 19 není jediná, která se v této oblasti ztratila. V roce 1963 zmizela nákladní loď Marine Sulphur Queen s 39 lidmi na palubě. A ani její vrak se nikdy nenašel. A i tady proti sobě stojí racionální teorie hovořící o požáru síry na palubě, o silné bouři a následných vysokých smrtících vlnách a teorie hovořící o propadech do jiných časoprostorů, únosech ze strany UFO a podobně.

Druhý vrchol trojúhelníku – Portoriko
Portoriko je přidružený stát Spojených států, nicméně o hispánskou kulturu tady člověk zakopává na každém kroku. I sem se létá za sluncem a plážemi – nejčastěji od prosince do dubna, kdy je tady hlavní sezóna. Pěkně tu bývá ale i v jiné části roku. Za tu nejkrásnější pláž ostrova je považována Isla Verde a člověk by rozhodně neměl vynechat ani návštěvu hlavního města San Juan, které patří k nejstarším městům na americkém kontinentu.

Nitro bermudského trojúhelníku, na rozdíl od jeho vrcholů, není úplně přívětivé místo pro bytí. Vody jsou tady extrémně hluboké, navíc se tu „srážejí“ vodní masy o různé salinitě a teplotě. O hustých mlhách a problémech s navigací ostatně v této oblasti hovořil ve svých lodních denících i Kryštof Kolumbus. Přidejte k tomu nejen silné mořské proudění, ale i vrtkavé počasí, které dokáže proměnit slunečné odpoledne v divokou bouři během deseti minut, a máte pro lodě a letadla opravdu nebezpečný mix.

Foto: ESO travel

Miami – město, ve kterém je krásně skoro celý rok.

Na druhou stranu je tu ale statistika pojišťovacích společností, které přepočetly počet nehod lodí a letadel na celkový objem lodní a letecké dopravy, která tudy proudí – mimochodem bermudský trojúhelník je v tomto směru jednou z nejvytíženějších oblastí světa – a došly k tomu, že počet incidentů je tu optikou tohoto přepočtu srovnatelný s jakýmkoli jiným místem na Zemi. Není to nadprůměrně nehodová oblast.

Třetí vrchol trojúhelníku – Miami
Věděli jste, že jedním z partnerských měst je pro Miami i Český Krumlov? Miami, které leží v průměru jen 1,8 metru nad hladinou moře, je občas označováno za Bránu do Ameriky – z velké části i díky tomu, že je tu významný přístav a letiště. Třetinu rozlohy města pokrývají vodní plochy, jen skok je to do národního parku Everglades. Díky Golfskému proudu je tady celý rok velmi příjemně a pozor – v dějinách města je jen jediná zmínka o tom, že tu kdy sněžilo. Sníh tady prostě znají jen na obrázcích.

Zastánci konspiračních teorií nicméně stále tvrdí, že jde o nejtajemnější oblast světa. A přicházejí s opravdu zajímavými teoriemi o tom, kam lodě a letadla mizí. Podle některých je právě tady okno do jiného časoprostoru, jiní tvrdí, že jsou tu v mořských hlubinách základny mimozemšťanů, kteří letadla a plavidla unášejí. Mluví se i o pozůstatcích dávné vyspělé civilizace, jejíž tehdejší přístroje dodnes ruší „ty naše“ moderní…

Boj o to, kdo má pravdu, asi nikdy nebude mít jasného vítěze. Každý má tu svoji teorii. Stejně jako v případě dalších záhadných míst a tvorů, které naše planeta i v jednadvacátém století ukrývá.

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vyberte si některý z hotelů a vydejte se za sluncem, hispánskou kulturou a nádhernými plážemi do Portorika! Užijte si pohodovou atmosféru země, která patří k nejbohatším státům Karibiku!

Prožijte čtrnáctidenní sen o božské dovolené! Na palubě luxusní lodi vyplujete z Miami, podíváte se na ostrovy Curacao, Svatý Tomáš, Svatý Martin nebo Aruba a užijete si i přímo na palubě lodi.

Co byste řekli na týdenní odpočinek na Floridě? Na místních krásných plážích, v hotelech, kde se o vás královsky postarají, s možností poznat to nejznámější z tohoto kouzelného koutu Spojených států.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejstrašidelnějších místech světa, o šílených horských drahách nebo o stavbě, která je vidět z vesmíru. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Láká vás prožít dovolenou na lodi - třeba právě v Karibiku?
Ano, rozhodně.
40,7 %
Ano, a dokonce už jsem ji absolvoval/a.
6,1 %
Ne, s ohledem na finance.
44,4 %
Ne, měl/a bych strach.
8,8 %
Celkem hlasovalo 489 čtenářů.

Ďáblovo moře

Bermudský trojúhelník má dokonce sourozence. V blízkosti Japonska totiž leží oblast, které místní námořníci neřeknou jinak než Ďáblovo moře, nebo Dračí trojúhelník. Oblast leží okolo ostrova Miyake, zhruba sto kilometrů jižně od Tokia a také se vyznačuje tím, že tu zmizelo velké množství lodí.

Prý tady stejně jako v bermudském trojúhelníku blázní kompasy, selhává elektronika a lodě tady mizí beze stopy, nicméně je velmi těžké určit, kde je hranice mezi ověřitelnými fakty, smyšlenkami a legendami.

Obrovské bubliny metanu

V souvislosti se s mizením lodí a letadel v bermudském trojúhelníku se objevila i teorie, která tvrdí, že plavidla i letadla možná pohltila obrovská bublina metanu, která vybublala ode dna na povrch. Vědecké pokusy potvrdily, že je to skutečně možné – že v okamžiku, kdy se bublina dostane k hladině v blízkosti plavidla, může se plavidlo „propadnout“ hluboko do vodní masy.. Tahle teorie má ale také trhlinu – vznik ohromných bublin plynu je sice možný, ale objevuje se opravdu jen velmi vzácně.

Související články

Výběr článků

Načítám