Hlavní obsah

Přehlídka bizarností: Navštivte slavná Ripleyho muzea, mají tu sušené hlavy i bílou žirafu

Roberta Ripleyho fascinovaly odlišnosti, a tak jim dával prostor ve svých komiksech. To ho tak proslavilo, že mohl v roce 1933 otevřít první ze sítě bizarních muzeí s dvouhlavým dobytkem, třínohými lidmi a dalšími neobvyklými příslušníky lidské i zvířecí říše. Domy příšer a podivností si získaly své fanoušky a dnes jich je na celém světě několik desítek.

Foto: Ripley's Believe It or Not Museum

Nevidíte hlavu tohoto kuřete? Ono ji vůbec nemá. Asi proto se dostalo do muzea podivností.

Článek

Máte také někdy pocit, že nejste úplně normální? Potom navštivte některé z Ripleyho muzeí všeho možného i nemožného a pochyby vás rázem opustí. Všechny pobočky mají unikátní sbírku kuriozit, například australská pobočka vítá u vchodu prapodivnou skupinou lidí, mezi něž patří třínohý hráč na bendžo nebo malinkatý egyptský trumpetista hrající v ptačí kleci. Jde o podobizny reálně existujících lidí. Vše zde, jakkoliv to vypadá divně, vychází z podoby a osudů opravdových osob a věcí.

Těchto podivných budov najdeme v současné době na světě celkem třicet čtyři, a to v deseti zemích světa. Začalo to ale v Americe a právě tam se tedy podíváme nejdříve.

Foto: LeggedOnUser (Flickr)

Nevidíte hlavu tohoto kuřete? Ono ji vůbec nemá. Asi proto se dostalo do muzea podivností.

Kino s filmy ve 12D
3D kina prožívají velký boom. U Ripleyho ale zašli ještě dál a svůj počin nazývají jako pohyblivé kino nebo také 12D. O co vlastně jde? Posadíte se do sedadla, které je uzpůsobeno pro pohyb do osmi směrů, dostanete 3D brýle a upřete obrýlený zrak na obří plátno před sebou, pak se začnou dít věci na plátně, ale také okolo vás. V podstatě se jedná o něco podobného, co u nás známe jako 4D, jen s o něco málo více možnostmi.

Další článek o netradičních muzeích najdete zde:

V New Yorku žije osm miliónů lidí a dvouhlavé tele

Vlajkovou lodí Ripleyho muzeí je newyorské stanoviště čtyři ulice od Times Square a jen pár metrů od vstupu do stejnojmenné stanice metra. V okolí stojí luxusní pětihvězdičkové hotely s výhledem na panorama Manhattanu, ovšem uvnitř budovy je něco docela jiného – přehlídka bizarností všeho druhu.

Patří mezi ně třeba největší přehlídka scvrklých lidských hlav na světě. Návštěvník se tu může také dozvědět, jak amazonští lovci lebek své výtvory vyrábějí. Turisté mají též možnost stát se oběťmi procesu řezání hlavy pro preparaci lebky. Tedy jen částečně, a to prostrčením hlavy pod poklop, kam se obvykle v muzeu dávají malé hlavy mrtvých. Následuje fotka a pak se lidé vracejí k životu s viditelným tělem.

Foto: ESO travel

Pět velkých čtvrtí, osm milionů lidí, deset metrů nad mořem, to je New York.

Pak mohou navštívit zvířecí expozice, v nichž nejvíce blesků fotoaparátů přitahuje dvouhlavé tele a také bílá žirafa. Ani tady nejde o žádný podvrh, jedná se o kdysi skutečně žijící žirafu s nedostatkem pigmentu.

USA a Mexiko: Smrtící moskyti a matoucí tunel

Vedle newyorského muzea má Ripley své atrakce také například v sousedství pláží floridského Panama City, u fascinující promenády kolem řeky San Antonio ve stejnojmenném texaském městě nebo v kalifornském Hollywoodu. Tamější muzeum ukrývá třeba sbírku největších zabijáků z živočišné říše. Věděli jste, že nejvíce usmrcených lidí nemá na svědomí žralok ani štír, ale neškodně vypadající moskyt?

Své expozice zvláštností má i Mexiko, a to přesně tři. To v hlavním městě Mexico City se hodně zaměřuje na optické klamy. Najdete tu například tunel, kde máte pocit, že stoupáte nebo jdete doleva, ačkoliv ve skutečnosti jde cesta stále rovně. Tyhle světelné tunely a bludiště patří k tomu nejzábavnějšímu, co podle návštěvníků řetězec podivných výstavních ploch nabízí. V Mexiku musí poskytnout lidem velkou zábavu, neboť má silnou konkurenci v podobě nádherných pláží v Acapulcu nebo v Cancúnu. Mimochodem, Acapulco se rozkládá na ploše velké asi jako součet rozloh všech čtrnácti krajských měst České republiky.

Foto: Bjørn Christian Tørrissen (Wikimedia Commons)

El Castillo, dominanta mezi stavbami nad plážemi v okolí města Tulum.

Kanada: Nejen překrásné vyhlídky

Pro obyvatele Spojených států je Kanada podivná sama o sobě a často si ji dobírají. A to ani mnozí netuší, že na kanadské straně hranic u Niagarských vodopádů mají světově nejrespektovanější Ripley’s Believe It or Not Museum. Vedle nejvzácnějšího vejce světa a velké sbírky vycpaných dvouhlavých zvířat se mezi exponáty nachází spousta dalších divností, čemuž napovídá už sama budova, která má podobu ležícího mrakodrapu, na jehož střeše řádí King Kong, asi jediná vymyšlená věc, s níž se lze u Ripleyho setkat.

Kanadská expozice existuje od roku 1963 a má poměrně velký úspěch. Ti, kdo se nabaží okolních kýčovitě krásných vyhlídek, se často uchýlí do tohoto panoptika. Je zde také o něco méně turistů než u Niagarských vodopádů, které jsou na americké straně nejnavštěvovanější přírodní památkou Spojených států.

Foto: Elliott Brown (Flickr)

Ve Velké Británii mají velmi decentní vstup do Ripleyho muzea, většinou je ale budova divná už zvenku.

Pattaya: Bludiště, obludy, ale žádné bludy

Výstavy podivností jsou zajmavé především pro turisty, a tak není divu, že se ze Severní Ameriky Ripleyho muzea začala šířit právě do nejnavštěvovanějších destinací, k nimž patří například Pattaya, plážové letovisko, které vzniklo jako rekreační středisko pro americké vojáky.

Foto: ESO travel

Všechno v Thajsku není divné, nebojte se. Třeba krajina ostrova Phi Phi je zcela normální.

Mezi tamními exponáty a místnostmi zaujímají pozice nejoblíbenějších atrakcí, třeba takzvané nekonečné bludiště, podobizna skutečného čtyřokého muže, maketa Titanicu sestavená z jednoho miliónu zápalek, masky z lidské kůže nebo soubor mučicích nástrojů. Tyhle drsné věcičky jako by nepatřily do města, kam všichni jezdí odpočívat, bavit se a cachtat se na oblíbených plážích, přesto se jich turisté nemohou nabažit.

Přečtěte si o Thajsku více:

Muzea mají v posledních letech kvůli krizi o něco složitější pozici, a tak Ripleyho řetězec dnes funguje jen v deseti zemích. Vedle USA, Kanady, Mexika a Thajska ještě v Indii, Jižní Koreji, Austrálii, Malajsii, Anglii a Dánsku. Ke společnosti patří ještě tři velká akvária plná podivností. Koho to nebaví v klasických galeriích a muzeích, ten si v takovém „věřte, nebo ne“ výstavním prostoru může přijít na své.

Inzertní sdělení: Vydejte se na netradiční cesty za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá, z nabídky pobytových a poznávacích zájezdů:

Levná elektronika, muzeum emigrace na Ellis Islandu, Wall Street…Amerika a její perla osmimiliónový New York toho mohou tolik nabídnout. Vydejte se tam!

Sezóna v Thajsku končí. Vydejte se tam na poslední chvíli a užijte si paláce v Bangkoku, krokodýlí farmu v Pattaye nebo ostrov Ko Samui.

Vydejte se na pláže a do lokalit, v nichž se odehrávaly scény z filmu se Jean-Paulem Belmondem a cestou z letiště můžete navštívit Ripleyho muzeum.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o místě, kde hrají pólo s mrtvým kozlem, dále o tom, které zájezdy jsou momentálně v kurzu a kde měli na Srí Lance palác neřesti. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & ESO travel

Anketa

Byli jste někdy během dovolené v muzeu nebo galerii?
ne, co je muzeum?
20 %
ano, jednou
6,3 %
několikrát
66,3 %
nepamatuji si
7,4 %
Celkem hlasovalo 80 čtenářů.

Robert LeRoy Ripley, král všeho divného

U zrodu muzea podivností stál Američan Robert Ripley, bavič, podnikatel, amatérský antropolog a především kreslíř komiksů. Ve dvacátých letech, tedy poté, co dovršil třicátý rok věku, se stal díky svým počinům slavným. V jeho komiksech hrály velkou roli právě podivnosti, které, ať už ve formě vyfotografovaných lidí, věcí, nebo jevů, sbíral. Lidem se toto neotřelé téma líbilo a Ripley mohl své podivnosti posbírané po celém světě později prezentovat i v rádiu a v televizi.

Ripley byl vcelku renesanční člověk, věnoval se spoustě aktivit, mimo jiné v USA popularizoval házenou, v níž se také stal mistrem státu New York. Mimochodem, ačkoliv tento sport okrajově proniknul i na některé americké univerzity, spousta obyvatel ho považuje za podivný, takže Robert Ripley se od svého hlavního koníčku v amerických poměrech příliš neodchýlil ani v tomto případě.

Jestliže si ťukáte na čelo a říkáte si, kdo asi tak mohl číst díla tohohle podivného chlapíka, pak vězte, že Ripleyho komiksy si získaly na 80 miliónů čtenářů po celém světě. Originalita se zkrátka vyplácí.

Související články

Výběr článků

Načítám