Hlavní obsah

Argentinská nej: Zatančete si nejvášnivější tanec a navštivte nejjižnější město světa

Jihoamerická Argentina má spoustu tváří. Můžete tu vášnivě tančit tango v nočních podnicích a stejně vášnivě objevovat místa, ze kterých nikdy nezmizí led. Můžete se projet dřevěnými vagonky metra nebo vyrazit na procházku po hřbitově La Chacarita v Buenos Aires, který se vyznačuje unikátní architekturou. Je jen na vás, které z „nej“ si vyberete.

Foto: ESO travel

Barvy, tanec, zpěv – Buenos Aires, to je jeden velký vír vášní. Vyčíst to lze i z výzdoby některých domů.

Článek

Zatímco lidé na severu obléknou po ránu lehké triko, na jihu, v národním parku Los Glaciares byste v podobném oděvu po deseti minutách zmrzli. Argentina je prostě zemí kontrastů. A ty se netýkají jen počasí. Pojďte se podívat na místa, která se pyšní přízvisky nejkrásnější, nejstudenější, nejděsivější nebo nejdivočejší.

Nejvášnivější: Zatančete si tango v Buenos Aires

Ostrý pohled do očí partnerky, rázné vykročení a tanec začíná. Tango Argentinci milují a dokážou se zuřivě pohádat o to, zda se Carlos Gardel, největší legenda světového tanga, narodil zde, ve Francii, nebo v Uruguayi. Carlosi Gardelovi a svůdnému tanci je věnována spousta atrakcí po celém městě, ať už se jedná o kavárny nebo muzeum. Kdo miluje tango, ten by měl alespoň jednou za život vykonat pouť do posvátného města tance Buenos Aires.

Rušno bývá také na náměstí Plaza Dorrego. Pouliční muzikanti, tanečníci a jiní umělci tu každou neděli předvádějí svá originální vystoupení, tanga se tu též dočkáme. Ale i jinak patří druhé nejstarší náměstí v Buenos Aires k nejživějším ve městě. Mnoho návštěvníků označuje Plaza Dorrego za místo, které v nich zanechalo nejsilnější dojem a ukázalo jim pravou rušnou, vášnivou a nespoutanou Argentinu.

Foto: ESO travel

Socha je zamyšlená právem, vždyť krach Argentiny předznamenal světovou hospodářskou krizi. Při fotbale a tanci ale Argentinci na všechny starosti zapomínají a vytvářejí během těchto radovánek jedinečnou atmosféru země.

Na další zajímavá místa Ameriky se podívejte zde:

Nejděsivější: Projděte se po hřbitově La Chacarita

Vedle vášně a radosti ale nejdeme v argentinské metropoli také smutek. Už u vstupu na pantheonu hřbitova La Chacarita v Buenos Aires vidíme, že se o žádný zábavní park nejedná. Architekti největšího pohřebiště v zemi se nesnažili nijak zakrývat účel stavby, negativní emoce, které horkokrevní Jihoameričané dokážou prožívat stejně intenzivně jako ty příjemné, tu prýští odevšad.

Smutek naplnil prostory při pohřbívání národní ikony prezidenta Juana Peróna, který zde leží po boku předních osobností veřejného života Argentiny. Té vůbec nejtragičtější události v dějinách města vděčí La Chacarita za svůj vznik. Jde o epidemii žluté zimnice roku 1871. Mrtvých tehdy bylo tolik, že musel vzniknout nový hřbitov.

Foto: Denise Mayumi

Zvenku metro na lince A v Buenos Aires nebudí pozornost, ale vnitřek jako by vás vrátil v čase. Na dřevěné lavici dostáváte pocit, že brzy přijde průvodčí se štípacími kleštičkami.

Projeďte se dřevěnými vagonky metra!
Samotné Buenos Aires skrývá ve svých útrobách spoustu různých „nej“ zajímavostí. Jedna z nich jezdí pod povrchem města. Jedná se o vlaky metra na trase A. Tady jezdí soupravy s interiéry evokujícími doby dávno minulé. Současné modely s dřevěnými lavicemi a vnitřním obložením taktéž ze dřeva se od těch původních z roku 1913, kdy podzemní dráha přepravila první pasažéry, příliš nezměnily. Jako bychom se tu ocitli v historické tramvaji, avšak ta dokáže svištět velikou rychlostí.

Nejkrásnější: Poznejte národní park Los Glaciares

Rychlost a čas jsou v prostorech národního parku Los Glaciares veličiny naprosto nepodstatné. Tady se čistí hlava, na hrůzy hřbitova La Chacarita tu ani nepomyslíme. Při pohledu na velké ledovce vidíme, jak kolem nich probleskuje tak blízko Jižního pólu vzácné světlo, jak jeho paprsky barví okraje ledovců a chce se nám křičet. Opojením, pocitem blízkým nirváně a smutkem, že i tito velikáni postupně odtávají.

Foto: archiv autora

Do Ameriky jezdí turisté za Aljašskými ledovci, ale i jižní část kontinentu oplývá zajímavými místy tohoto typu. Na jihu Chile a Argentiny jich najdeme dost, třeba v Los Glacieres.

Pokud si chcete vychutnat krásu 47 velkých ledovců a dvou stovek jejich malých bratříčků, měli byste si pospíšit, dokud je ještě lze spatřit v jejich plné nádheře.

Nejdivočejší: Zamiřte do Ohňové země

Protože se nacházíme kousek od Antarktidy, nevychází název oblasti z horkého podnebí, ale z ohňů, které námořníci viděli na ostrovech u pobřeží. Zdejší podnebí ale opravdu žádné návaly horka nevyvolává. S drsností zdejší krajiny se úspěšně vypořádávají jeleni a pumy, nejvíce se tu daří tučňákům patagonským.

Slavné ohně dnes vystřídal oheň elektrický na stavbě zvané Maják na konci světa. Ten představuje pro lodě nejzazší bod americké pevniny. Poté, co jej minou, vidí námořníci dlouhou dobu už jen širé moře. My s nimi ale raději nepoplujeme a zůstaneme na jihu Argentiny.

Foto: ESO travel

Tučňáci patagonští se sdružují na ostrovech podél jižního pobřeží Ameriky do několikatisícových kolonií.

Nejstudenější: Projděte si město Ushuaia

Návod na to, jak se ve studeném klimatu Ohňové země trochu zahřát alespoň na duši, našli v městečku Ushuaia. Průměrná teplota tu nepřesahuje šest stupňů, takže náladu si místní zvedají alespoň zářivými barvami vymalovanými fasádami svítícími do dáli.

Nejjižněji položené město světa (nebereme-li v potaz malé osady s několika desítkami obyvatel) tak pro objektivy aparátů cestovatelů představuje vítanou kořist. Dotváří také místní přátelské společenské klima, jež ovšem žádným fotoaparátem zachytit nelze.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Jižní Ameriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Projděte si všechna nejvíce okouzlující místa Argentiny. V živém Buenos Aires vás tanec rozvášní, v chladné přírodě Ohňové země a celého drsného jihu zase zahřeje.

Buenos Aires, k tomu ještě město zahrad Viňa del Mar, širé pláně chilských pastvin, nepřístupné Andy skrývající spoustu kulturních pokladů a nádherných zákoutí, zážitky pak uzrají ve vinných sklípcích argentinské Mendozy.

Socha Ježíše nad městem Rio de Janeiro vidí karnevaly, tanečnice samby, dlouhé pláže, na nichž si dospělí užívají slunce a děti hrají fotbal. Ráj pro všechny. Zajeďte si sem a spatříte to samé.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Dračí zátoce, o nejlepších zoo planety nebo o tipech, kam v dubnu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Které místo ze zmíněných v článku vás nejvíce láká?
Buenos Aires
45 %
NP Los Glaciers
12,3 %
Ohňová země
31,5 %
Ushuaia
5,6 %
Jiné
5,6 %
Celkem hlasovalo 302 čtenářů.

Základní informace o Argentině:

Hlavní město: Buenos Aires (okolo 3 milionů obyvatel, spolu s okolní zástavbou takzvaného Gran Buenos Aires však asi 12,5 milionu lidí).

Úřední jazyk: španělština.

Měna: Argentinské peso (100 centavos), za přibližně 5 pesos lze v současné době koupit 1 dolar. Je dobré mít při sobě hodně pesos, protože platební karty a cestovní šeky nemusí obchodníci akceptovat. V platebním styku Argentinci upřednostňují hotovost.

Informace pro cestu do Argentiny:

Při cestách nepřesahujících 90 dnů platí bezvízový styk. Tedy pouze pokud jedete jako turisté. Při jiném účelu návštěvy je vízum nezbytné. Při překročení oněch 90 dnů délky pobytu čeká na provinilce tučná pokuta.

S potížemi, které mohou návštěvníky Argentiny potkat, pomáhá trojice českých zastupitelských úřadů. Jedná se o velvyslanectví v hlavním městě Buenos Aires a v dalších částech země dva honorární konzuláty (Mendoza a Presidencia Roque Sáenz Peňa).

Náboženství:

Jižní Amerika je obecně hodně katolická, Argentina netvoří výjimku. Devadesát procent jejích obyvatel se hlásí ke katolické víře, ovšem pouhých dvacet procent ji pravidelně praktikuje. Kostely na tomto kontinentě najdeme mnohem častěji než na většině míst Evropy, Argentinci také slaví některé nám neznámé náboženské svátky jako Den neposkvrněného početí panny Marie (8. prosince).

Náboženské tradice se odráží i do jiných sfér života, například v neděli zavírá mnoho obchodů a institucí, a to v o něco větší míře než v našich končinách, nicméně i to se postupně mění a již to není pravidlem.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám