Hlavní obsah

Kalymnos: Řecký ostrov, který lze poznat během dovolené na Kosu

Novinky, Jan Janula

Menší řecké ostrovy jsou v kurzu, ať už na jednodenní výlety či na vícedenní zájezdy s ubytováním. Jedním z nejmalebnějších je u nás skoro neznámý Kalymnos v souostroví Dodekanes. Leží 12 kilometrů od Kosu, odkud se na něj dá dostat výletní lodí či trajektem – jako z jediného místa.

Foto: Shutterstock

Rozhodnete-li se strávit dovolenou na řeckém ostrově Kos, můžete se vydat na fakultativní výlet na nedaleký Kalymnos.

Článek

Kalymnos je údajně zkomolené jméno Titána Kalydnose, který zde byl hozen z výšky do Egejského moře. V obrysu ostrova mají být vidět jeho nohy, mělo jít o syna Gaii, bohyně Země. Nicméně v seznamu jejích četných potomků nefiguruje. Podle pravděpodobnější legendy vznikl název ze slov Kaly Ydros, nádherná voda, která ho opravdu obklopuje. Na rozdíl od jiných ostrovů, bohatých na zeleň, je Kalymnos z velké části holý. Najdeme tu rokliny a soutěsky převážně vápencového původu, i pobřeží je strmé. Jen v mezerách mezi skalami se vyskytuje značné množství zátok, kam připlouvají výletní lodě a jachty.

Foto: Shutterstock

Jednou z nejznámějších pláží na ostrově Kalymnos je Therma. Najdete ji na jihu.

Turisté relaxují hlavně na západě

Hodně často se přistává v obci Vlichadia s vyhlášenými tavernami. Kalymnos má dvě odlišné části, v západní najdeme romantické zátoky, pláže, letoviska s penzióny či menšími hotely. Východní působí pustě a drsně, ale překvapí svou různorodostí. Třeba na neobydleném ostrůvku Nera by asi těžko někdo čekal hodně navštěvovaný kostelík Agios Stavros. Skalnaté hory pak mezi sebou jakoby ukrývají dvě úrodná údolí Vathi a Pothiu, kde se pěstují citrusy, pomerančovníky, olivy a vinná réva. Do těchto končin míří obdivovatelé přírody.

Foto: Shutterstock

Během pobytu na Kalymnosu spatříte několik hezkých kostelíků.

Ti, kteří dávají přednost krásám ležícím pod hladinou, se obvykle soustřeďují na sběr mořských hub. Místním slouží už přes pět set let jako způsob obživy, kterých tady není příliš mnoho. Možná z vděčnosti za tyto dary zde bylo otevřeno Muzeum sběru mořských hub a tradičního námořnictví. To najdeme v hlavním městě Pothii, kde je největším lákadlem na kopci ležící středověký klášter a hrad. Nejen tady, ale i na dalších místech lze najít památky mykénské, římské a byzantské kultury. Ti, kteří preferují poznání a historii, budou spokojeni. Zajímavostí je necelý kilometr od Pothie vzdálená vesnička Herma s radioaktivními prameny a lázněmi.

Potápěči obdivují nejen vraky lodí

Jistě odsud nebudou odjíždět zklamáni ani potápěči, toto řemeslo tady má bohatou tradici. Je zde otevřeno dost škol pro začátečníky, koná se tu i mezinárodní festival v této disciplíně. Navíc se na dně moře nacházejí četné vraky lodí. Ty zase lákají hledače pokladů – zatím nic nenašli, asi je někdo už kdysi dávno předběhl.

Nejen „podvodníci“ si užívají překrásně čisté moře. Mezi nejvíc navštěvovaná místa patří romantická letoviska Massouri a Myrties. Pláže – písčité i oblázkové – najdeme však i jinde, perlami Kalymnosu jsou rovněž Potha, Paradise či Akti. Večer lákají k procházce ve většině městeček křivolaké uličky plné obchůdků a taveren, ve kterých to žije až do rána.

Foto: Shutterstock

Posezení v restauracích či kavárnách na pobřeží má příchuť romantiky.

Z jiného soudku jsou pobřežní jeskyně (Daskalio, Agia Barbara) dokazující kontinuální osídlení od neolitu. Mimochodem – dnes tu žije kolem 16 tisíc obyvatel. Konstatování, že Kalymnos není moc známý, se netýká horolezců, ti tady našli naopak svůj ráj. Slouží jim speciální skalní trasy spojené s návštěvami vysoko položených tajemných slují. Událostí každého roku je Kalymnos Climbing Festival, známý po celém světě (letos se koná od 6. do 8. října). Sjíždějí se sem nadšenci z široka daleka. Součástí jsou i pestré doprovodné akce, prezentace, rozhovory se známými osobnostmi z tohoto oboru, hudební vystoupení. V tu dobu ostrov opuštěný rozhodně není…

Foto: Shutterstock

Horolezci si Kalymnos zamilovali, jezdí sem i na horolezecký festival.

Inzertní sdělení:

Prožijte babí léto s CK Blue Style! Last minute nabídku zájezdů najdete na www.blue-style.cz

Výběr článků

Načítám