Hlavní obsah

Rhodos aneb Pět míst, která byste tam rozhodně měli vidět

Novinky, Richard Sacher

Řecký ostrov Rhodos, vzdálený necelé dvě a půl hodiny letu z Prahy, je oblíbeným cílem českých turistů. Pro ty, kteří touží poznat víc než jen hotelový areál, nejbližší pláž a okolní obchůdky, kavárny a taverny, přinášíme pět zajímavých tipů. Jedná se o místa, jež každopádně stojí za návštěvu. Některá se zavděčí milovníkům památek, jiná sportovcům.

Foto: Shutterstock

Letecký pohled na Lindos je úchvatný. Návštěvu tohoto městečka s akropolí na kopci lze spojit s koupáním na některé z přilehlých pláží.

Článek

Vzhledem k tomu, že Rhodos měří 78 km na délku a 38 km na šířku, není problém jej v průběhu letní dovolené poznat celý. Respektive veškeré lokality, které vás předem zaujmou. Dopravit se tam můžete pronajatým autem, taxíkem, místní autobusovou dopravou anebo v rámci výletu zprostředkovaného cestovní kanceláří.

Lindos

Přední strany propagačních materiálů o Rhodosu zpravidla zdobí fotografie Lindosu, starobylého přístavního městečka, ležícího na východě ostrova, cca 52 km od letiště. Důvod je zřejmý na první pohled – Lindos patří k nejoblíbenějším, nejromantičtějším a především nejfotogeničtějším místům v celém Řecku. Zdejšími dominantami jsou středověká pevnost a starověká akropole s chrámem Athény Lindské. Stojí na skále nad bílými domky a dostanete se k nim pěšky anebo na hřbetě osla (za 5 eur), což je pro mnohé obrovský zážitek.

Foto: Shutterstock

Lindos miluje snad každý, kdo umí alespoň trošku fotografovat. Bílé domky dokonale kontrastují s pevností na skále.

Od chrámu se mezi hradbami nabízí nádherný výhled do okolí včetně zátoky Svatého Pavla s průzračným mořem. Mimochodem – v ní se dá skvěle šnorchlovat, a osvěžit tělo lze i na dvou písčitých plážích. V Lindosu narazíte na kavárny, taverny a restaurace. Najíte se za několik eur, ovšem za vybrané lahůdky si připlatíte. Vynikající jsou ryby připravované dle místních receptur. A tip na suvenýr? Ženy zde ručně vyšívají ubrusy a látky metodou používanou už v dobách Alexandra Velikého.

Filerimos

Baví vás pěší turistika spojená s úžasnými panoramatickými výhledy? V tom případě se vydejte na Filerimos. Jde o 267 metrů vysoký kopec, tyčící se 8 km jihozápadně od hlavního města. Čtyři kilometry dlouhá cesta na vrchol je plná zatáček a je obklopena vzrostlými stromy. Na náhorní plošině kdysi stávala akropole antického Ialyssosu, jednoho ze tří zakládajících států ostrova.

Foto: Shutterstock

Kopec Filerimos je plný památek. Velký kříž slouží jako rozhledna pro ty, kteří netrpí závratěmi.

V současnosti zde návštěvníci obdivují ruiny i zrekonstruované budovy z různých historických období – klášter z dob Johanitů, zbytky chrámu bohyně Athény, křižácký kostel, část byzantského opevnění atd. Nechybí ani Křížová cesta lemovaná 14 výjevy. Končí u největší místní atrakce, jíž je patnáctimetrová rozhledna ve tvaru kříže. Vystoupáte-li po úzkém schodišti na vyhlídkovou plošinu, dohlédnete z ní dokonce až na pobřeží Malé Asie.

Město Rhodos

Návštěvu stejnojmenného hlavního města, situovaného na nejsevernějším výběžku ostrova, byste si neměli nechat ujít. Najdete tu obchodní centra, historické stavby i spoustu skvostných a klidných zákoutí, kde můžete být téměř sami. Turistickým lákadlům vévodí malý park s budovou akvária a blízkou – 800 metrů dlouhou – pláží, dále malebný přístav Mandraki, evangelický kostel, větrné mlýny či Národní divadlo. A v první řadě historické centrum, zapsané na Seznamu světového kulturního dědictví organizace UNESCO.

Foto: Shutterstock

Stará část města Rhodos je impozantní. Během procházky nejspíš neminete bránu Amboise.

Tato unikátní lokalita je plná starověkých, byzantských, osmanských i středověkých pamětihodností. Její severní část představuje collachium, kde sídlili členové řádu špitálníků. Severozápad zdobí palác Velmistrů. Přitažlivá je taktéž Rytířská třída, která bývala hlavním náboženským a politickým centrem. Nedaleko odsud stojí Sulejmánova mešita. Parádní vyhlídku na město skýtá věž Clock. A tím výčet zajímavostí zdaleka nekončí...

Prasonisi

Na opačném, tedy nejjižnějším cípu ostrova se mohou realizovat milovníci vodních sportů, hlavně windsurfingu a kitesurfingu. Rozprostírá se tu vyhlášená písčitá pláž Prasonisi, přezdívaná Polibek dvou moří. Proč? Vysvětlení je nasnadě – stýkají se zde Středozemní a Egejské moře a při přílivu je pláž dokonce zatopená. Téměř stále tu vane silný vítr. Sportovní vybavení si můžete zapůjčit na místě, k dispozici jsou zkušení instruktoři.

Foto: Shutterstock

Pláž Prasonisi od sebe dělí Středozemní a Egejské moře. Ta se během přílivu spojí a písčitý pruh zmizí pod vodou.

Západní část je pověstná velkými vlnami, východní je klidná. Koupat se tady dá také, ale pouze na kraji. Pláž, pokud není zrovna pod vodou, spojuje pevninu s pět kilometrů dlouhým poloostrovem. Jestliže vám stačí si Prasonisi pouze prohlédnout, můžete vzápětí popojet několik kilometrů a strávit příjemný a ničím nerušený den na některé z opuštěných pláží, jimiž jih ostrova doslova oplývá.

Tsambika

A na závěr si dopřejme trochu tajemna! Tento tip ocení především jedinci, kteří věří na věci mezi nebem a zemí. Klášter Moni Tsambika stojí na 300 m vysokém kopci mezi letoviskem Kolymbia a Tsambikou, nejkrásnější pláží ostrova. Je zde i opuštěný kostelíček zasvěcený Matce Boží. Sem se chodí modlit ženy, které mají problémy s početím.

Foto: Shutterstock

Klášter Moni Tsambika s kostelíkem přitahuje ženy, které nemohou otěhotnět.

Klášter je opředen legendou, jež má vícero verzí. Nejznámější vypráví o bezdětném manželském páru, který se již vzdal naděje na potomka. Jednou však muž uviděl na kopci ohnivou záři. Vypravil se tam a u ohně našel ikonu Matky Boží. Přísahal, že pokud jeho žena otěhotní, postaví na kopci klášter. Když se vrátil domů, dozvěděl se skvělou novinu – manželka čekala dítě! Narodila se jim holčička a dostala jméno Tsambika. Muž poté nechal postavit klášter, jak slíbil... Přímo k němu ovšem autem nedojedete. Z parkoviště musíte vystoupat pěšky po strmém chodníku s množstvím schodů. Na vrcholu vás přivítá jedinečný výhled na pláž a rovněž na Kolymbii.

Inzertní sdělení:

Využijte některé z First Minute nabídek od CK Blue Style, která se specializuje na dovolenou v Řecku již 20 let. Ty největší slevy a výhody platí do 15. 12. 2017. Více na www.blue-style.cz

Ceny u výše uvedených nabídek jsou aktuální ke dni 11. 12. 2017.

Výběr článků

Načítám