Hlavní obsah

Egypt je rájem pro relax, poznání i potápění

Novinky, ¨Kateřina Davidová, CK EXIM tours, a.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozlehlé pláže s blýskavým zlatobílým pískem jemné konzistence, blankytné mořské vody, romantické pobřeží zdobené palmami a hotelovými paláci, potápěčská dobrodružství i nezapomenutelné výlety za poznáním monumentálních staroegyptských památek – to je dovolená v Egyptě.

Foto: Shutterstock

Egypt je rájem pro relax, poznání i potápění

Článek

Proč jet na dovolenou do Egypta

Rudé moře v Egyptě je jedno z nejčistších, nejslanějších a nejteplejších moří na světě. Naleznete v něm nádherné korálové útesy s pestrobarevným spektrem nevídaného množství různorodých podmořských rostlin a živočichů. Komfort a dosažitelnost mnoha úchvatných památek. Svoji nespornou pozitivní roli sehrává i fakt, že tento ráj je od Evropy jen pár hodin letu. Nic tak nebrání tomu, aby mohl podvodní svět poznat skutečně každý.

Oblíbený Luxor

Překrásný a velmi oblíbený je celodenní výlet za památkami egyptské historie do Luxoru. Od časných ranních hodin vás čeká cesta přes poušť do nilského údolí. V Luxoru uvidíte nejprve západní břeh Nilu – Údolí králů, Memnonovy kolosy, chrám královny Hatšepsut, alabastrové dílny. Po obědě, který je v ceně výletu, následuje prohlídka východního břehu – chrám v Karnaku a institut papyru.

Foto: Shutterstock

Karnak chrámový komplex

Skvostný chrám v Dendeře

Mezi další z nejkrásnějších archeologických lokalit v Egyptě patří bezesporu i místo zvané Dendera – egyptsky Tareret, řecky Tentyra. Největší dominantou Dendery je chrám zasvěcený bohyni Hathoře, jejímu muži Horovi a synu Ihejovi, kteří dohromady tvořili božskou triádu.

Jistě vás zaujme nádherná Velká hypostylová sloupová síň, tvořená z 24 obrovských sloupů, jež jsou zakončeny stylizovanou Hathor v podobě ženy s kravskýma ušima. Strop vstupní části je zdoben astronomickými motivy – zvěrokruh, symboly světových stran, střídání noci a dne, měsíce a slunce. Nachází se zde i proslulý denderský zvěrokruh.

Foto: Shutterstock

Dendera - chrám bohyně Hathor

Velmi zajímavou součástí chrámu jsou hluboké podzemní krypty, vytesané do vnější zdi a utvářející systém tajných chodeb a místností v substruktuře komplexu. V neobvyklé kombinaci žuly a vápence se skví Hypostylová síň, nazývaná také Síň zjevení. V chrámu se rovněž zachovala původní střecha – přístupná po dvou schodištích – nabízející překrásný výhled do okolí.

Mini Egypt Park – vše na jednom místě

Zcela jiný zážitek vám poskytne park miniatur, sestávající z modelů staroegyptských chrámů, pyramid, historických, ale i současných budov z celého Egypta. To vše v měřítku 1:25. Během chvíle tak máte možnost procestovat Egypt od Alexandrie až po Abu Simbel.

Najdete jej poblíž Hurghady v oblasti Makadi Bay a výlet lze spojit například s návštěvou Grand Aquaria či nedalekého delfinária.

Foto: Wael Abdalla

Mini Egypt Park

Potápění v Rudém moři

Rudé moře patří mezi nejproslulejší a nejnavštěvovanější potápěčská místa na světě. Tradiční oblastí s dlouhou tradicí potápění je Hurghada. Jsou zde dlouhé pláže z jemného písku i korálové útesy podél břehů – to nejkrásnější ale naleznete při výpravě lodí. Zatím neobjevenou, přesto vynikající potápěčskou lokalitou je Marsa Alam. Díky své poloze v jižní části Egypta je zde velmi příjemné klima i v zimním období, málo navštěvované křišťálově čisté moře pak skrývá nádherný podmořský svět, srovnatelný s vyhlášenými lokalitami v Sharm El Sheikhu.

Foto: Shutterstock

Potápění v Rudém moři

Kurzy potápění jsou pořádány podle nejrozšířenějšího výcvikového systému na světě PADI. Úspěšný absolvent kurzu získá mezinárodní potápěčskou licenci. A co je důležité – probíhají v českém nebo anglickém jazyce. Pak jsou tu i potápěčské programy pro certifikované potápěče. Zahrnují dva ponory denně ze břehu s každodenním návratem do potápěčského centra a následným transferem do hotelu. V případě zájmu o ponory ze břehu v lokalitách vzdálenějších od potápěčského centra si pouze doplatíte cenu za transfer z/do potápěčského centra na příslušné místo. Avšak i ti, kdo chtějí potápění pouze zkusit, nepřijdou zkrátka. Program pro nepotápěče jim umožní zapůjčit si výstroj, vyslechnou si výklad a následují dva ponory v doprovodu zkušeného instruktora.

Výběr článků

Načítám