Hlavní obsah

Ze Sydney do Londýna za čtyři hodiny? V roce 2030 možná realita

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes zabere cesta ze Sydney do Londýna i den. V roce 2030 by to ale klidně mohly být jen čtyři hodiny. Tvrdí to šéf britské vesmírné agentury Graham Turnock. Za rekordně krátký čas by letadlo zvládlo cestu urazit díky speciálnímu hybridnímu motoru Sabre, který vyvíjí oxfordská společnost Reaction Engines, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sabre kombinuje klasický letadlový motor s raketovým. Je navržen tak, aby letadlo poháněl dvakrát vyšší rychlostí, než jakou létaly Concordy. „Až bude motor Sabre uveden do provozu, mohlo by nám to umožnit doletět do Austrálie za zhruba čtyři hodiny,“ uvedl Turnock. A například vzdálenost mezi Londýnem a New Yorkem by letadlo zvládlo urazit za jednu hodinu.

Luxus na orbitě. Takto by mohl vypadat vesmírný hotel

Cestování

Server Independent poznamenává, že takzvané hypersonické lety, při nichž se pětinásobně překračuje rychlost zvuku, jsou komplikované kvůli přehřívání motoru. S tímto problémem by se měl ale Sabre (Synergetic Air Breathing Rocket Engine) vypořádat díky užívání super studeného helia, které by mělo zabránit stoupání teplot.

Zkušební lety příští rok

„To nejdůležitější na Sabre je, že se jedná o hybrid raketového a letadlového motoru, který je poháněný proudem výfukových plynů vytvářených ze vzduchu,“ tvrdí Shaun Driscoll ze společnosti Reaction Engines. „Rakety za posledních 70 let neprošly tak velkým vývojem, zatímco ty letadlové ano. Takže když motory zkombinujete, můžete mít velmi lehký a efektivní pohonný systém a v podstatě vytvoříte kosmické letadlo,“ doplnil.

Motor se aktuálně testuje, přičemž zkušební lety by měly začít zhruba v polovině příštího roku. Komerční lety pak kolem roku 2030.

Reklama

Výběr článků

Načítám