Hlavní obsah

Zámecký park v Třeboni otevřel brány

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 1. června se veřejnosti opět po devíti měsících otevřely brány zámeckého parku v Třeboni. Ten prošel revitalizací a podařilo se mu vrátit podobu z 19. století.

Foto: Markéta Slabová

Třeboňský zámecký park prošel zásadní proměnou. V pondělí se opět otevřel veřejnosti.

Článek

V šestihektarovém parku, který je součástí čtvrtého největšího zámeckého komplexu v České republice, jsou nové cesty, historické lavičky i zeleň. Zmizely tak nevzhledné asfaltové cesty i zabetonované lavičky. Architekti, dělníci i historici pracovali na obnově dlouhých devět měsíců a zámecký park dostal podobu z 19. století.

Historické lavičky

Park prošel naposledy proměnou v letech 1987 až 1995. V roce 2002 ho navíc zničila srpnová povodeň. V parku tehdy stála voda, která způsobila velké škody na historických stromech. Ty postupně uhnívaly a musely být pokáceny. Jenže na obnovu historického parku chyběly peníze. Až nyní se podařilo sehnat téměř sedm milionů korun.

„Park již potřeboval nezbytný zásah. Dělníci vyčistili ucpaný původní příkop, který dnes slouží jako městská kanalizace, a odstranili také asfaltový povrch. Pokračovali demolicí litého betonu, který někde dosahoval tloušťky přes třicet centimetrů,“ popsal práce kastelán třeboňského zámku Vít Pávek.

Některé zábavní parky a koupaliště se otevřou později

Domácí

Nové cesty jsou nyní z kameniva a z recyklovaného materiálu původních cest, což výrazně napomůže vsakování dešťové vody. Nové lavičky navrhli architekti podle dochovaného zahradního mobiliáře někdejších schwarzenberských sídel. „Proměna se mi moc líbí. Ty zabetonované lavičky, které tu byly, se sem vůbec nehodily. Ty nové jsou nádherné a úplně sem zapadly. Je to moc příjemné místo k odpočinku a ráda sem chodím s dětmi,“ uvedla Jiřina Kuncová z Třeboně.

Bylinkové záhony i skleníky

Kastelán třeboňského zámku navíc nyní uvažuje také o znovuvybudování skleníků či zeleninových a bylinkových záhonů přímo pod katovnami, které jsou na okraji parku. Zámecká zahrada vznikla v šestnáctém století za vlády Petra Voka z Rožmberka.

Do podoby anglického krajinářského parku byla proměněna v roce 1804, kdy zde byly vysázeny velké stromy a dřeviny. Za vlády Jana Adolfa Schwarzenberga II. pak park obohatily exotické rostliny a bazén s vodotryskem. Veřejnosti se park zpřístupnil poprvé až po roce 1945.

Na zámku v Kuníně ožila dávná love story

Cestování

„Historické zahrady a parky jsou nedílnou součástí památkových objektů. Představují svébytná umělecká díla zahradní architektury a jsou vyhledávaným místem odpočinku návštěvníků památek. Proto považujeme péči o ně za stejně důležitou jako o historické domy,“ řekla ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám