Hlavní obsah

Zájem o adrenalinové atrakce u nás stoupá, v módě jsou dárkové certifikáty

Adrenalinových atrakcí v Česku přibývá a podle provozovatelů současná ekonomická krize zájem lidí o zážitkovou rekreaci příliš neovlivnila. Vyhledává ji firemní klientela i jednotlivci, poukázky na nejrůznější adrenalinové aktivity se stávají oblíbeným dárkem.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Adrenalinové dobrodružství si mohou lidé vyzkoušet na zorbingové dráze v Luhačovicích.

Článek

Vyhledávané jsou například seskoky s padákem, paintball, kurzy potápění, let balónem či lanová centra. Poněkud se snížil zájem o zorbing, což je podle provozovatelů důsledek nedávné tragické nehody na Třinecku.

Řadu atraktivních disciplín nabízejí zejména horská střediska a velké rekreační areály, jejichž provozovatelé už vědí, že pokud chtějí přilákat hodně lidí, musejí se zaměřit i na rodiny s dětmi.

Například v adrenalinovém parku v krkonošských Janských Lázních mají část určenou pro malé děti, atrakce pro celou rodinu včetně bobové dráhy najdou zájemci v Relax parku v Peci pod Sněžkou. Velký zájem je i o letní bobovou dráhu v Petříkově v Jeseníkách. "Chodí rodiny s dětmi, v červnu školy, o prázdninách občas i tábory," uvedl majitel areálu František Kaštyl.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Jízda na bobové dráze je jednou z adrenalinových atrakcí dostupných v Peci pod Sněžkou.

Koloběžky - novinkou na Ještědu

V lyžařském středisku Klíny na Mostecku se těší velkému zájmu sjezdy na terénních koloběžkách, nejdelší trasa měří asi 14 kilometrů. Koloběžky jsou letošní novinkou na libereckém Ještědu, kromě toho mohou turisté v Libereckém kraji letos poprvé vyzkoušet obří houpačku Big Swing v Harrachově, na níž prožijí volný pád, přetížení i stav beztíže.

Další letošní novinkou je aquaskipper, který nabízejí na středočeské vodní nádrži Slapy. Jde o jakési vodní skákadlo, které šikovnému uživateli umožní procházet se po hladině, aniž si namočí nohy.

U lyžařského areálu Samoty v Plzeňském kraji mohou zájemci nově trénovat skoky takzvaného freestylového lyžování z můstku do vody. Skáče se v neoprenu, helmě a záchranné vestě, která drží lyžaře-skokana nad vodou.

Speleokurzy patří k ojedinělým zážitkům

Mezi ojedinělé zážitky patří speleokurzy v Rudici v Moravském krasu určené lidem, kteří si chtějí tím nejtvrdším způsobem otestovat fyzickou kondici i psychiku. Při pětihodinovém pobytu v jeskyních musí například sestoupit na dno 153 metrů hluboké propasti, některým však prý dojde odvaha už při prvním pohledu dolů.

Ti, kteří se chtějí podívat na svět raději z ptačí perspektivy, mohou zkusit tandemové létání na paraglidu na Vysočině. Mohou vybrat z pětiminutového seznamovacího, vyhlídkového desetiminutového a dvojnásobně dlouhého termického letu.

Za vodním lyžováním se jezdí do Mělic na Pardubicku. Ovšem ještě několik dní poté prý o sobě dávají vědět namožené svaly. "Hodně po tom bolí ruce a záda," řekl Radek Stehno z firmy Watreski.

Jižní Čechy jsou už po mnoho let proslulé bungee jumpingem na Zvíkovském mostě. Volný pád k hladině na pružném laně si ročně vyzkouší asi tisícovka nadšenců. V Praze si letos lidé mohou užít například jízdu na vozítkách Segway, skákací boty Poweriser nebo Den se speciální zásahovou jednotkou.

Oblíbené jsou dárkové certifikáty

K oblíbeným atrakcím patřil několik let zorbing, letos se však po červnové nehodě na Třinecku, kde jeden člověk zemřel a další byl zraněn, zájem o něj poněkud snížil.

"Nehoda v Beskydech na nás dolehla určitě víc než hospodářská krize," uvedl Petr Doubrava, který provozuje zorbingovou dráhu v Luhačovicích na Zlínsku. Stejnou zkušenost má zážitkové centrum v Rožnově pod Radhoštěm, kde kvůli tomu cenu zorbingu snížili. Naopak areál na Vaňkově kopci na Ostravsku takovou zkušenost nemá.

"Drtivá většina lidí přichází s dárkovými certifikáty od zážitkových agentur. Nezaznamenali jsme, že by jich bylo méně v souvislosti s nehodou, která se letos při zorbingu stala jiné firmě v Třinci," řekl provozovatel Martin Kafka.

Jen malou nabídku adrenalinových sportů lidé najdou v Karlovarském kraji. Skončily skoky na laně z mostu přes Ohři u Sokolova i tandemové seskoky s padákem na karlovarském letišti a v dohledné době se situace zřejmě příliš nezlepší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám