Hlavní obsah

Výsledky amerických voleb jsou pozváním evropských turistů do Mexika

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste flexibilní, nemáte rádi zimu a chcete si užít příjemnou dovolenou v exotice? V tuto chvíli se zdá, že vás přinejmenším z krátkodobého hlediska nemohlo potkat nic lepšího než vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Tulum patří k jednomu z nejoblíbenějších cílů turistů v Mexiku.

Článek

Mexické peso je na cestě k největšímu propadu od roku 1995. Vůči americkému dolaru klesalo na rekordní minimum od chvíle, kdy Donald Trump vyhrál Ohio a chopil se vedení nad demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou. V první fázi americký dolar posílil vůči mexickému pesu o osm procent, a to přitom dolar ztratil vůči jenu 3,69 procenta. Po ranním otevření evropských trhů posílilo navíc euro (a koruna) vůči dolaru přibližně o 1,5 procenta, avšak od té doby dolar posiloval.

Zatímco cestovní kanceláře mají obvykle nasmlouvaná a zaplacená ubytovací zařízení na celou sezónu dopředu, a velké změny cen zájezdů do Mexika se u nich očekávat nedají, nezávislí cestovatelé platí vždy podle aktuálních kurzů a cen. Někdy to je nevýhoda a někdy ne. Kurz velkého množství měn ve Střední Americe se přímo (třeba v případě Belize) či nepřímo odvíjí od kurzu dolaru. Pokud tedy euro společně s korunou posílí vůči dolaru, Střední Amerika zlevní.

Služby na místě zlevní

„Momentální situace na trzích se do cen zájezdů pochopitelně projevit může, spíš ale v dlouhodobějším horizontu. Cestovní kanceláře mají kontrakty nasmlouvané v dolarech na delší dobu dopředu. Pokud by se ale pokles ukázal jako dlouhodobější, vytvořilo by to prostor pro zlevnění zájezdů,” potvrdil Novinkám mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Pro Evropany zlevní nejen ubytování, ale i veškeré služby na místě včetně těch stravovacích. Mexiko už doposud nebylo nijak drahou zemí. Když opustíte turistickou Mayskou riviéru, tak jsou ceny velmi nízké. A v nadcházejících týdnech a dost možná i měsících by nyní měly být vzhledem ke kurzu pesa ještě výrazně nižší. Zatím ještě není jasné, jaký bude další vývoj měny, ale dá se očekávat, že se může mexické peso vůči euru v nejbližších hodinách ještě více propadnout.

Zlevnil i Egypt

Japonský jen sice v noci z úterý na středu posílil, ale Japonsko už zvažuje měnovou intervenci, která má zabránit dalšímu posilování měny, jež by vedlo k oslabení exportu.

Čeští cestovatelé tak mají během jednoho týdne další zemi, kde jim výrazně klesnou případné náklady během dovolené. Tou první byl Egypt, který devalvoval měnu a zavedl režim volně plynoucího kurzu. Tam poklesly ceny okamžitě o více než 40 procent. V případě Mexika nezbyde než čekat na následují dny, které více poodhalí, co pro českého turistu americké volby vlastně znamenaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám