Hlavní obsah

Ve Znojmě mají nové pivovarské muzeum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Areál nejbližšího okolí historického znojemského hradu má novou atrakci. Město zde za víc než pět miliónů vybudovalo expozici znojemského pivovarnictví. Nachází se ve varně bývalého pivovaru Hostan, který ukončil svou činnost v roce 2009. Pro návštěvníky je expozice otevřená od soboty.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum se nachází v areálu bývalého pivovaru Hostan.

Článek

„Jsem rád, že areál není mrtvý a připomíná se tu historie,” řekl poslední sládek znojemského Hostanu Karel Čaněk. Expozice mapuje nejen historii a tradici pivovarnictví ve Znojmě, ale také seznámí návštěvníky s hlavními pivovarskými surovinami — vodou, sladem a chmelem a se způsobem vaření piva od nejstarších dob až po dnešek.

Dominantou expozice je původní technologické zařízení varny z roku 1930, které bylo vyrobeno ve Škodových závodech v Plzni. Sestává z vystírací kádě, rmutového kotle, mladinového kotle, scezovací kádě a zcezovacího korýtka. Do jedné z kádí architekti výstavy vsunuli točité schody, návštěvník si ji tak může celou projít a sledovat film, který historii pivovaru mapuje.

Budova varny má také novou fasádu, která odpovídá historické skutečnosti. Na expozici se podílel i koncern Heineken, který v roce 2009 vaření piva ve Znojmě ukončil a značku Hostan dodnes vaří v Brně. Heineken je dál majitelem pivovarské technologie, která na místě zbyla. „Jsme rádi, že jsme součástí této expozice s tak vzácným exponátem a můžeme návštěvníkům ukázat autentickou varnu, která se v tomto pivovaru používala,” uvedl výrobní ředitel společnosti Heineken Milan Schramm.

Zájem o historii zlatého moku roste

V areálu Hostanu už sice několik let není průmyslová výroba piva, je zde ale dva roky minipivovar, do kterého se mohou návštěvníci také v rámci exkurze podívat. Loni Znojemský městský pivovar uvařil kolem 2000 hektolitrů piva, letos chce výrobu zdvojnásobit.

„Otevření muzea je pro nás skvělá zpráva a rádi jsme projektu pomohli. Pro nás to znamená větší zájem o celý tento historický areál, kdy návštěvníci mohou porovnat minulost se současností a samozřejmě to podpoří silnější znalost naší značky mezi milovníky piva,” uvedl ředitel Znojemského městského pivovaru Miroslav Harašta.

Veřejnosti byla nová expozice pivovarnictví přístupná poprvé v rámci akce Brány památek dokořán 29. a 30. dubna, od 9.00 do 17.00 hodin. Od 1. května odstartoval v expozici standardní provoz, otevřeno bude denně od 9:30 do 17:30 hodin, a to do konce října.

V posledních letech roste zájem lidí o pivo i jeho historii. Vznikají také nové expozice. Na jihu Moravy byla zatím jediná stálá, a to v bývalé sladovně v Černé Hoře na Blanensku. Navštívit expozici dějin pivovarnictví budou moci lidé od července i na hradě Bítov na Znojemsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám