Hlavní obsah

Ve Východním Tyrolsku se v korunách stromů svezete i na skateboardu

Novinky, Roman Zvarič

Nevšední lanový park v tyrolském údolí Virgental u vodopádů Umbal nabízí celkem jedenáct tras všech obtížností s originálními překážkami a také úseky, kde se leze po skále.

Foto: Roman Zvarič

Park nabízí 11 tras všech obtížností.

Článek

Východní Tyrolsko (Osttirol) patří mezi nejméně „provařené“ regiony Rakouska. Jednou z nejzajímavějších atrakcí v tomto kraji, který zatím naštěstí neobjevila masová turistika, jsou kaskádové Umbalské vodopády na ledovcové řece Isel. Vytvořily se na skalním masivu na konci údolí Virgental, které se táhne západním směrem z městečka Matrei in Osttirol.

Foto: Roman Zvarič

V parku se mohou zabavit děti už od čtyř let.

Pokud k vodopádům cestujete autem, pak využijte parkoviště u vesničky Ströden, protože zbývající zhruba kilometr lze absolvovat pouze na kole nebo pěšky.

A právě u Strödenu, na kraji otevřené planiny obklopené strmými, desítky metrů vysokými skalami je park Grossvenediger.

Horolezci, horolezkyně, horolezčata

Pak zabírá plochu 1300 metrů čtverečních a na jedenácti trasách nabízí více než 100 lezeckých překážek, některé z nich ve výšce až 13 metrů nad zemí.

Dvě nejsnazší modré trasy pojmenované Mini Tour a Butterfly Tour jsou určené pro děti už od čtyř let (s doprovodem). Nejmenší lezci se učí hlavně držet rovnováhu, šlapou třeba po kloboučcích hub a přitom na ně dohlížejí maskoti parku – opice a pes v lezeckých helmách.

Foto: Roman Zvarič

Na děti dohlíží jeden z maskotů parku, pes v helmě.

Ze středně obtížných červených tras doporučujeme Venediger a Glacier Tour. Částečně se překrývají a právě na nich jsou nejzajímavější překážky: mezi kmeny ve výšce asi 10 metrů se přejíždí vestoje na skateboardu a vsedě na jakémsi šlapadle.

Nezvyklá v parcích tohoto druhu je také pasáž, kde se leze po kolmé skalní stěně.

Orel a sup

Na dvě černé nejobtížnější trasy, Eagle a Vulture Tour, s sebou můžete vzít děti od deseti let, pokud předtím bez problémů zvládnou červenou „túru“.

Na první z nich je celkem 14 překážek, mj. zavěšená lezecká stěna ve tvaru orla s roztaženými křídly. Ti nejodvážnější si na konci můžou skočit z deseti metrů do obřího nafukovacího airbagu. Za vyzkoušení rozhodně stojí také velká houpačka ve výšce 13 metrů.

Foto: Roman Zvarič

Na těžších trasách se leze i po kolmé stěně.

Zlatým hřebem je Air-line Tour, kde se neleze, ale pouze létá – trasu totiž tvoří výhradně tzv. flying foxes. Je jich celkem devět a dohromady jsou dlouhé přes půl kilometru. Šťastný let! Park je otevřený od 1. května až do konce října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám