Hlavní obsah

V sobotu propukne na zámku Loučeň třicetiletá válka

Loučeň (Nymbursko)

Do doby třicetileté války se v sobotu 1. května přenesou návštěvníci zámku Loučeň. V rámci tradičních slavností bude připraven program plný historických scének. V hlavní roli se představí Albrecht z Valdštejna. Informoval o tom manažer zámku Jiří Senohrábek.

Článek

"Diváci mohou přihlížet tomu, jak začala kariéra slavného vojevůdce, jak ho pomlouvaly obyčejné služky, nebo mohou nahlédnout do jednoho ne zrovna příjemného Valdštejnova snu, který bude poněkud neblahou předzvěstí jeho špatného konce," dodal Senohrábek.

Ve 14:30 se pak na nádvoří sejdou všechny kostýmované postavy, které budou návštěvníci po celý den potkávat v areálu zámku. Budou mezi nimi vojáci, žebrák, jeptišky i "Zimní král" Fridrich Falcký. Do kostýmu se oblékne i majitelka zámku. Návštěvníkům se představí nejprve jako Tereza Berková z Dubé a později jako Bílá paní Loučeňská.

Vtipná kaše i Valdštejnský kotlík

Atmosféru dokreslí i netradiční kuchyně. V zámecké kantýně se bude podávat například Vtipná kaše nebo Valdštejnský kotlík.

Květnové kostýmované slavnosti na zámku Loučeň patří k nejoblíbenějším akcím v regionu. Předloni návštěvníky zavedly do "napudrovaného" baroka, loni do napoleonských časů, kdy se zde sešlo během jediného dne téměř 2500 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám