Hlavní obsah

V Polici vzkřísili unikátní synagogu

Právo, Jana Pechová

Od poloviny července začne v Polici u Jemnice na Třebíčsku sloužit nový turistický cíl: unikátní venkovská synagoga, jejíž návrat do původního stavu se podle mnohých blíží zázraku. Náboženské účely totiž neplnila skoro 130 let. Podle experta na židovské památky Arno Paříka jde o příklad venkovské barokní synagogy, jaký není doložen v Česku a možná ani za jeho hranicemi.

Foto: Jana Pechová, Právo

Před sto lety se synagoga začala měnit v tělocvičnu. Cíl rekonstrukce byl opačný, kvůli devastujícím zásahům byla velmi náročná..

Článek

Prvním krokem k záchraně unikátu byl jeho návrat pod křídla Federace židovských obcí v ČR. Po 85 letech se dohodla na zpětvzetí objektu s TJ Sokol, které objekt odkoupený od obce daroval v roce 1919 tehdejší majitel polického panství.

Moc se toho nezachovalo; rekonstrukce stála na průzkumech i starých fotografiích.
Karel Janoušek, starosta Police

Sokolské krédo „Ve zdravém těle zdravý duch“ ale svatostánku z roku 1759 zdraví a ducha spíš odneslo. Adaptace na tělocvičnu nejdřív zlikvidovala klenutou ženskou galerii i obě kamenná schodiště, modlitební sál se utopil v zásypu pro položení parket a pod vrchol klenby se osadil trám pro zavěšení kruhů a lan. Další rána přišla po roce 1950.

„Ve východní štítové stěně byla proražena třídílná okna, ze západu se přistavěl trakt se záchody, šatnou a skladištěm náčiní,“ popsal starosta Police Karel Janoušek (nez.).

„Moc se toho nezachovalo; rekonstrukce nyní stála na průzkumech i starých fotografiích,“ poklonil se starosta výsledku práce expertů.

V centru Prahy se našly stovky kostek z židovských náhrobků

Domácí

Ti se úkolu chopili už v roce 2005 pod vedením architekta a památkáře Jaroslava Klenovského. Realizaci po roce 2012 dostali na starost specialisté ze Stavební huti Slavonice.

Výsledek spolupráce zkušených badatelů a šikovných řemeslníků brzdily finance: na evropské dotace se dosáhnout nepodařilo, a tak se náklady ve výši 6,5 milionu korun dávaly dohromady z tuzemských zdrojů. Rekonstrukce tak trvala skoro deset let. Nejen o jejím postupu se návštěvníci dozvědí uvnitř na instalované výstavě.

„Nevím o žádné jiné synagoze zrekonstruované po 130 letech bez bohoslužeb a posledním půlstoletí chátrání,“ řekl na slavnostním otevření rabín Josef Prager, přímý potomek původního investora synagogy a velkého dobrodince Izáka Landesmanna. Ten přicestoval do místa dávných kořenů z Izraele.

„Židé se tu nejspíš už k modlitbám scházet nikdy nebudou. Synagoga by se ale mohla stát místem meditace pro všechny příchozí,“ doplnil ho vrchní zemský rabín Karol Sidon.

Festival pro židovskou čtvrť spojuje hudbu, film a divadlo

Kultura

Zájemcům o návštěvu se synagoga otevírá v pondělí, průvodcovské služby zajistí obec Police.

Reklama

Výběr článků

Načítám