Hlavní obsah

V Peru obnovili poslední visutý most, který ještě pamatuje Inky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od středy se budou moci Peruánci opět projít po visutém mostě, který před více než 500 lety zbudovali Inkové. Lanová lávka Q'eswachaka v regionu Cusco se v březnu letošního roku zřítila kvůli špatnému stavu, místní ji nyní obnovili pomocí techniky, která je zapsána na seznamu nehmotného dědictví UNESCO, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Peru opravili poslední incký mostVideo: Reuters

 
Článek

Na obnově visutého mostu, který se pne nad řekou Apurímac v nadmořské výšce 3700 metrů, pracovaly stovky farmářů z oblasti Quehue. Místní nahradili lana vyrobená z přírodních vláken, která se vlivem užívání a stáří v březnu poškodila a vedla ke zřícení lávky.

„Díky práci obyvatel, kteří po předcích převzali prastaré vědomosti a moudrost, byl zachráněn most Q'eswachaka, jenž je symbolem neuvěřitelného inckého inženýrství, které stále překvapuje svět,“ uvedl guvernér regionu Cusco Jean Paul Benavante a poděkoval vesničanům za jejich odhodlání.

Rekonstrukce probíhá pravidelně

Most dlouhý 28 metrů a široký jeden metr je z přírodního vlákna zvaného ichu. Na jeho výrobě podle agentury Reuters pracují muži i ženy, přičemž obě pohlaví mají své specifické úkoly. „Stavitelé tkají most a jsou při tom zavěšeni ve vzduchu bez jakýchkoli postrojů. Všichni je velmi respektujeme,“ uvedl pro místní list El Comercio starosta Quehue Mario Tacuma.

V Brazílii staví novou sochu Krista. Bude třetí nejvyšší na světě

Cestování

Renovace více než pětisetletého mostu probíhá každý rok mezi květnem a červnem. Pravidelná údržba byla však v posledním roce kvůli pandemii odložena, právě proto se lávka zřítila. Agentura Reuters uvádí, že most je součástí incké stezky Qhapaq Ñan a je jediným v zemi, který původní indiánské obyvatele Peru přežil a zachovává si stále svoji původní podobu.

Technika použitá k tvorbě mostu je od roku 2013 součástí seznamu UNESCO. Lávka je podle peruánských úřadů skvělým příkladem kulturní tradice, která existovala v dobách přes španělskou kolonizací Jižní Ameriky.

„Jde o historickou ikonu starověkého Peru a uznání od organizace UNESCO je poctou původním komunitám, které tradici udržely při životě,“ uvedl po zapsání na seznam antropolog Luis Guillermo Lumbreras z Národního kulturního institutu.

Nejlepší nový hotel mají v Turecku. Je částečně v jeskyni

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám