Hlavní obsah

V Brazílii staví novou sochu Krista. Bude třetí nejvyšší na světě

Soše Krista Spasitele v Rio de Janeiru roste konkurence. Ve městě Encantado na jihu Brazílie totiž vzniká monument, který má slavnou dominantu a jeden ze sedmi novodobých divů světa přerůst. Po dokončení půjde o třetí nejvyšší Ježíšovu sochu na světě, uvádí server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Konstrukce měří na výšku 43 metrů.

Článek

Socha Krista Ochránce, jak se nová brazilská dominanta jmenuje, má aktuálně hotovou hlavu a ruce, které jsou, podobně jako u jejího sourozence v Riu, roztažené. I s piedestalem konstrukce měří 43 metrů, tedy o pět metrů více než Kristus Spasitel.

S myšlenkou na výstavbu monumentální sochy přišel před několika lety místní politik Adroaldo Conzatti, který ale v březnu podlehl covidu-19. Projekt byl uveden do pohybu v roce 2019 a hotový by měl být snad koncem letoška. Náklady byly vyčísleny na 350 tisíc dolarů (přes 7,6 milionu korun), podle Asociace přátel Krista je však stavba financována pomocí darů od jednotlivců i soukromých společností.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší socha Krista se nachází na indonéském ostrově Sulawesi.

Cílem projektu není pouze postavit vyšší Kristovu sochu, než je ta v Riu, má jít o atrakci, která má do města Encantado přilákat věřící i další návštěvníky. Ve výšce 40 metrů, někde v oblasti hrudníku, bude také vyhlídka, na kterou turisty vyveze výtah uvnitř sochy.

Prvenství drží Sulawesi

Server BBC uvádí, že půjde o třetí nejvyšší Ježíšovu sochu na planetě. Prvenství drží Ježíš Buntu Burake na indonéském ostrově Sulawesi, který měří přes 52,55 metru. Jen o něco málo menší je socha Krista Krále v Polsku, která má 52,5 metru.

Foto: Profimedia.cz

Socha Krista Krále shlíží na obyvatele polského Świebodzinu.

Ve světě rekordů jde nicméně stále o drobečky. Například newyorská Socha Svobody měří 93 metrů. Indická Socha Jednoty, která je aktuálně tou nejvyšší na světě, má pak 182 metrů.

V Brazílii vyrostla obří betonová vulva. Zamýšlenou diskusi vyvolala okamžitě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám