Hlavní obsah

V Moravském krasu nadělí turistům novou lávku přes Křtinský potok

Právo, vtk

Turisté dostanou již brzy od ochranářů netradiční vánoční dárek v podobě nové dřevěné lávky překlenující Křtinský potok v centru chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras na Blanensku. Most se již kolauduje. Nahradil starou dřevěnou konstrukci, která byla již v tak špatném technickém stavu, že ji bylo nutné odstranit.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Nová lávka přes Křtinský potok bude netradičním vánočním dárkem pro turisty.

Článek

Most se nachází na modré turistické trase vedoucí nedaleko slavné jeskyně Býčí skála do trvale zpřístupněné jeskyňky Kostelík. „Nový most je již pevnější. Má základy ze železobetonu. Pochůzná plocha a zábradlí jsou ze dřeva. Součástí prací bylo obložení koryta potoka pod mostem z vápencového kamene,“ řekl Právu Antonín Tůma z vedení správy CHKO.

Most byl postaven tak, aby odolal i zvýšeným průtokům v Křtinském potoce. Nyní ale i kras bojuje se suchem. Koryto potoka je vyschlé. Nyní je kvůli suchu ukrytý v podzemí, přičemž jeho koryto pod povrchem není známé. Počasí ale může situaci rychle změnit. Stačí k tomu příchod dešťů nebo zima vydatná na sníh.

Nový most se nachází v národní přírodní rezervaci Býčí skála a je určen výhradně pěším, v žádném případě ne cyklistům. Tůma připomněl, že most leží nedaleko Býčí skály, která je domovem mimořádně vzácných sokolů stěhovavých. K velké radosti milovníků přírody tam v uplynulých dvou letech přivedl pár sokolů na svět sedm potomků, které úspěšně odchoval. Pokud zahnízdí i v příštím roce, což odborníci předpokládají, bude celá oblast Býčí skály i s mostem opět od dubna až do června uzavřena, aby měli dravci na své rodičovství klid.

U nového mostu se nachází směrem k Adamovu lokalita Otevřená skála, což je malý lom s krátkým úsekem, na němž Křtinský potok vyvěrá z jeskyní na zemský povrch. Nedaleko se nachází mohutná skalní stěna Zub času, která jako by chtěla údolí přehradit, podobně jako Čertova stěna u Lipna. Tento skalní ostroh nemá v Moravském krasu obdoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám