Hlavní obsah

V Kalifornii se prodává westernové město duchů z 19. století

Novinky, mšv

Fanoušci westernů mají jedinečnou příležitost. V kalifornském pohoří Inyo Mountains je totiž na prodej opuštěné hornické městečko Cerro Gordo z 19. století. Nachází se v něm 22 relativně zachovalých staveb, včetně historického hotelu, kaple nebo salónu. Jeho koupě vyjde v přepočtu na zhruba 20 miliónů korun, píše Independent.

Foto: Profimedia.cz

Městečko se nachází v pusté krajině kalifornských hor.

Článek

Město zahrnuje celkem 300 akrů půdy, což je přes 1,2 kilometru čtverečního. V minulosti se navíc jednalo o první významnou hornickou osadu jižně od pohoří Sierra Nevada, která navíc částečně přispěla k růstu a ekonomickému rozvoji Los Angeles. Po dekády bylo městečko ve vlastnictví soukromých majitelů, podle kterých teď nastala správná doba na prodej.

„Celá oblast byla extrémně dobře ochráněna před kopáči, hledači artefaktů, ale i matkou přírodou. Zrenovovala se většina budov,“ uvádí se na stránce, na níž se město prodává. Některé domy byly ponechány ve stadiu „zakonzervovaného rozkladu”. Pro koupi městečka z dob Divokého západu nejsou žádné podmínky, majitelé nicméně doufají, že budoucí vlastník Cerro Gordo nechá přístupné veřejnosti.

Městečko vzniklo kolem roku 1865, kdy se zde otevřel první těžební důl. Lokalitu o několik let dříve objevili mexičtí horníci, kteří v regionu pátrali po stříbru. Když objevili jeho bohatý zdroj, pojmenovali místo Cerro Gordo, což by se dalo přeložit jako hory nebo kopce tuku. Později byla osada největším producentem stříbra v Kalifornii. Ale už před rokem 1880 se začalo městečko vylidňovat, mimo jiné kvůli klesající hodnotě stříbra.

V době prosperity se podle Independentu ve městě udála jedna vražda týdně. Díky tomu je prý dodnes slyšet, jak se vítr prohání dírami po kulkách v některých budovách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám