Hlavní obsah

V Japonsku začala třešňová sezona. Země se zbarvila do růžova

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Japonsku mohou jásat. Na zemi totiž konečně udeřila třešňová sezona a stromy jsou v plném květu. Tradičně to znamená jedno z nejvíce turisticky vytížených období roku, růžové sakury si totiž nechtějí vychutnat jen místní, ale i zahraniční návštěvníci. Podle agentury Reuters během sezony spousta obchodů nabízí také tematické zboží.

Foto: Profimedia.cz

Třešňová sezona dorazila minulý týden i do Tokia.

Článek

Sezona rozkvětu sakur je v Japonsku velkou událostí. Množství soukromých meteorologických agentur spustilo mobilní aplikace, v nichž si mohou uživatelé kontrolovat, kde v zemi stromy zrovna kvetou — sezona se totiž odvíjí od polohy, nejdříve začíná na jižních ostrovech a často končí o měsíce později na severu. Aktuálně ale sakury kvetou už i v centrální části Japonska a Tokiu.

Foto: Profimedia.cz

Fotka rozkvetlých stromů je skoro nutností.

Třešňové sezony tradičně využívají i obchody, které ještě před jejím hlavním propuknutím začínají nabízet nejrůznější tematické zboží, aby navýšily tržby. Výjimkou není květový med s růžovou etiketou, vonné olejíčky, svíčky s kvítkem zapuštěným ve vosku nebo i růžové látky. „Jak se venku otepluje, mnoho lidí si chce užít rozkvetlé sakury. Trendem proto je nalákat tyhle lidi do obchodu, kde si mohou koupit tematický sortiment,“ tvrdí manažer jednoho z nich Tatsuja Arai.

Foto: Profimedia.cz

Kvetoucí sakury jsou vždy velkou událostí, jsou neodmyslitelnou součástí japonské kultury.

V Tokiu začaly třesně kvést už minulý týden, předpokládá se, že vrchol přijde během víkendu. Podle místního obyvatele Harua Nomota, který si barevnou podívanou nenechá žádný rok ujít, jsou ale letos květy méně růžové než obvykle, a barví se spíše do bíla. Pro turisty je to i tak velká událost.

Foto: Profimedia.cz

Do jedné ze zahrad v Kjótu zavítal i japonský císař Akihito s manželkou.

Sakura přeci jen neodmyslitelně patří k japonské kultuře. Relativně krátká doba květu je symbolická, představuje křehkost a pomíjivost. Není to ovšem jen Japonsko, které si na jaře užívá barev. Za květinami se turisté vypravují také do Kalifornie, Nizozemska a dalších zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám