Hlavní obsah

V Dubaji vznikne mrakodrap ve tvaru kolíčku na prádlo

Dubaj se bude moci pyšnit další charakteristickou výškovou budovou. Nový 40patrový mrakodrap Clothespin Tower bude mít tvar kolíčku na prádlo a má jít současně o největší umělecké dílo, které kdy bylo vytvořeno. Za jeho návrhem stojí izraelský umělec Zygo. Stavět se má začít už za dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Budova ve tvaru kolíčku má představovat dvě části spojené v jednu.

Článek

Podle umělce představuje kolíček dvě části spojené v jeden celek. Proto i budova, zdánlivě rozdělená na dva díly, tvoří dohromady perfektní spojení a harmonii. Má jít o symbol lásky, míru i naděje.

Zygo tvrdí, že nejde jen o další dubajskou megalomanskou stavbu. Mrakodrap, který bude po dokončení 170 metrů vysoký, je metaforou i filozofickou úvahou. Zároveň má ilustrovat vztah Izraele, odkud Zygo i developerská firma jsou, a Spojených arabských emirátů, píše server Design Boom.

Vznikne v něm i hotel

Sám umělec Zygo serveru Gulf News řekl, že půjde o největší umělecké dílo, které kdy bylo vytvořeno.

„Vybrali jsme pro Clothespin Tower Spojené arabské emiráty díky tamním ikonickým stavbám. Vnímáme projekt jako jakýsi mírový most mezi oběma zeměmi a také jako turistickou atrakci, kterou si nesmíte nechat ujít,“ vysvětlil Zygo.

Foto: Profimedia.cz

Mrakodrap má být 170 metrů vysoký.

Dodal, že každý návštěvník bude budovu jistě vnímat svým vlastním způsobem. „Když se podíváte na Burdž Chalífu, vnímáte určitou moc, která pramení z její výšky. U Clothespin Tower je aspekt rozměru nahrazen pocitem intimity a lásky,“ tvrdí umělec.

Budova má mít dvojí účel. V jedné části bude luxusní hotel s 1200 pokoji, zatímco v druhé asi 300 soukromých bytů. Mrakodrap však nabídne i komerční prostory, kde by mohly být například umělecká galerie, fitness centrum či restaurace.

Výstavba by měla začít v roce 2023, ačkoli ještě nebyla nalezena vhodná lokalita. „Potenciální místo bude vzhledem k unikátnosti projektu pečlivě prozkoumáno,“ uzavřel Zygo.

Dovolená v Dubaji v době covidové? Závan normálního života

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám