Hlavní obsah

V bratislavském Slavíně se rodí podzemní muzeum

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Návštěvníkovi Bratislavy se v těchto dnech naskytne neobvyklý pohled na dominantu města. Památník sovětských vojáků Slavín je pod lešením, v jeho dosud nepřístupných podzemních prostorách má vzniknout interaktivní muzeum druhé světové války.

Foto: Facebook města Bratislava

Sochu vojáka poškodily nejen údery blesku, ale i smog a ptáci.

Článek

Celková rekonstrukce areálu, která vyjde na 1,73 milionu eur (přes 45 milionů korun), bude probíhat ve třech etapách až do roku 2022.

„To, že má Slavín podzemí, se zjistilo až při rekonstrukci v 70. letech minulého století,“ říká Boris Šramko ze společnosti Marianum, která památník spravuje. Pod obřadní síní se skrývá monumentální podzemní prostor o rozloze 300 metrů čtverečních, lemovaný masivními pilíři.

Rána, bílá tma a spálená těla. Pamětník Nagasaki vzpomíná, jak mu umírali blízcí

Muži

V šesti masových a 278 individuálních hrobech je v areálu na Slavíně pohřbeno celkem 6845 sovětských vojáků, kteří zahynuli při osvobozování Bratislavy a západního Slovenska.

Památník tvoří spodní část s obřadní síní a obelisk vysoký 39 metrů, na kterém stojí sedmimetrová socha sovětského vojáka s vlajkou od slovenského sochaře Alexandra Trizuljaka.

Voják v první linii

Ve spodní části památníku jsou zaznamenaná data, kdy bylo které slovenské město osvobozeno. Památník by postaven v letech 1957 až 1960. Jeho autorem byl sochař a architekt Ján Svetlík.

Odborníci upozorňují, že k rekonstrukci dochází „v hodině dvanácté“. Především pylon a socha vojáka jsou značně poškozené. Odborníci s mírnou nadsázkou říkají, že po častých úderech blesku je socha poškozená jako voják v první linii.

Památník maršála Rommela v Heidenheimu doplní silueta beznohé postavy

Evropa

Na vše při rekonstrukci budou dohlížet experti – restaurátoři na bronz, kámen nebo specialisté na mozaiky. Chybět nebudou ani statici.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo zdůraznil, že největší válečný památník ve střední Evropě prochází rekonstrukcí proto, aby byl důstojným, ale také bezpečným místem pro návštěvníky.

„Rovněž z úcty k tomuto místu bylo nevyhnutelné, abychom přistoupili k obnově,“ řekl Vallo s tím, že opravou projde i osvětlení památníku, aby byl jako dominanta města viditelný.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám